14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTragedie pe Sewol, sute de dispăruţi

Tragedie pe Sewol, sute de dispăruţi

Sewol, un feribot sud-coreean ce transporta 448 pasageri, din care 324 liceeni, făcând legătura între portul Incheon şi insula turistică Jeju a naufragiat în apropierea coastei sudice a Coreii de Sud şi sute de persoane sunt date dispărute, în timp ce nave şi elicoptere participă la eforturile echipelor de salvare.

Nava de transport avea la bord 448 persoane, majoritatea liceeni, şi 29 membri ai echipajului dar transporta şi 150 de vehicule. Elevii, de la o şcoală din Ansan, oraş din apropierea Seulului, mergeau într-o excursie de studiu de patru zile pe insula Jeju, unul din locurile turistice populare din Coreea de Sud, numită şi „Hawaii-ul sud-coreean”.

Accidentul s-a produs la circa 20 km de insula Byungpoong şi condiţiile meteo erau bune, cu vânt şi hulă uşoare, potrivit pazei de coastă. „Ferrybotul este aproape complet scufundat” declara ieri un ministru sud-coreean iar fotografiile difuzate de televiziune arătau iniţial nava înclinată la 45 grade, survolată de un nor de elicoptere. O altă imagine arăta apoi feribotul practic scufundat şi pasageri înspăimântaţi, cu veste de salvare, alunecând în bărcile venite în ajutorul lor. Alţii se aruncau în apă de pe nava ce aluneca încet spre fundul mării. Apa era de 12 grade Celsius. Pasagerilor li s-a spus să îşi pună vestele de salvare şi să sară în mare, pe fondul temerilor că feribotul se scufundă. După anunţarea accidentului Sewol, un purtător de cuvânt al Gărzii de coastă sud-coreeană a declarat pentru AFP că „nava ia apă şi naufragiază” şi a menţionat demararea operaţiunilor de salvare. „Există circa 450 persoane la bord şi avem în regiune nave de ale Gărzii de coastă, nave comerciale şi elicoptere angajate în operaţiune”. În total 18 elicoptere şi 34 de nave de salvare au fost trimise în zonă, a precizat pentru presă vice-ministrul Lee Gyeong-og.

Feribotul se îndrepta spre insula Jeju (sud) când a trimis un semnal de alarmă la ora locală 09,00. Mărturii ale pasagerilor lasă de înţeles că nava a lovit fundul mării. „Am auzit un zgomot enorm şi vasul a început rapid să se încline”. Un liceean a declarat prin telefon: „unii dintre colegii mei au căzut violent şi au început să sângereze. Am sărit în apă şi am fost recuperaţi de bărcile de salvare”.

În cursul zilei, cel puţin 295 pasageri erau daţi încă dispăruţi în timp ce continuau eforturile pentru salvarea celor aflaţi la bordul navei naufragiate. Funcţionarii Gărzii de coastă au semnalat doi morţi şi salvarea a 164 de elevi. Au existat rapoarte contradictorii pe tot parcursul dimineţii privind numărul celor salvaţi. Primele anunţuri făcute de media sud-coreeană precizau că 338 elevi şi profesorii care îi însoţeau în excursie se află în siguranţă după o vastă operaţiune de salvare care a implicat nave civile şi militare şi 18 elicoptere. Dar, televiziunile au retras informaţiile precizând că urmează să se confirme numărul precis al elevilor salvaţi.

În fiecare zi, sute de feriboturi asigură legăturile între coastele sud-coreene şi insule şi accidentele sunt rare. 300 persoane şi-au găsit moartea în octombrie 1993 când un feribot a naufragiat în largul coastelor vestice.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’;if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/ab12a34196bee84622d1d98e0d82eac6/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă