14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialTurcia. Conflict între Erdogan și Curtea Constituţională

Turcia. Conflict între Erdogan și Curtea Constituţională

În Turcia, tensiunile cresc între premierul Erdogan şi Curtea Constituţională, cea mai înaltă instanţă juridică a ţării, cele două tabere trecând la atacuri verbale. Reforma judiciară a premierului vizând întărirea controlului său asupra magistraţilor, în plin scandal de corupţie, este considerată ne-constituţională.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, este din ce în ce mai agresiv faţă de justiţie după apariţia pe internet a unei înregistrări în care îi cere fiului său să ascundă milioane de dolari. După un scrutin municipal cu valoare de test după un an 2013 marcat de mişcări contestatare de amploare naţională, premierul se află direct pus în cauză într-un vast scandal de corupţie care, din decembrie 2013, a lovit partidul său, AKP (islamist, la putere), câţiva miniştri şi membri ai cercului său apropiat.

Având ca ţintă fotoliul prezidenţial, premierul acuză un complot şi a promovat două legi foarte controversate, una vizând instaurarea unei cenzuri feroce a internetului şi a doua întărirea controlului puterii asupra instituţiilor judiciare. Curtea Constituţională turcă a ales încă o dată să îl sfideze pe Erdogan, anulând vineri o parte a reformei sale judiciare destinate întăririi puterii sale asupra justiţiei. O săptămână după ce a ordonat sfârşitul blocajului Twitter,  Curtea Constituţională a recidivat  declarând contrare Constituţiei noile puteri conferite ministrului Justiţiei asupra Înaltului Consiliu al judecătorilor şi procurorilor, însărcinat în special cu numirea judecătorilor. Curtea a fost sesizată de un deputat al opoziţiei ce s-a opus vehement acestei reforme care, în opinia sa, violează principiul separărilor puterilor în stat.

Justiţia, „în pericol“

Preşedintele Curţii Constituţionale, Hasim Kilici, a contraatacat şi a respins criticile care i-au fost aduse de Erdogan şi regimul său, afirmând că tribunalele nu primesc ordine. Riposta guvernului nu a întârziat. „Kilici s-a exprimat ca şi cum ar fi om politic (…) ca şi cum ar fi şeful unui partid politic. Discursul lui trebuia să fie juridic, şi nu politic”, a replicat ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag. Curtea a adus mai multe înfrângeri regimului Erdogan în ultimele săptămâni. Kilici a subliniat necesitatea prezervării independenţei justiţiei în Turcia, acuzând premierul că a emis critici excesive contra deciziilor
Curţii.

De asemenea, a criticat epurările efectuate de putere în magistratură după dezvăluirea, în decembrie, a vastului scandal de corupţie care îl implică pe Erdogan şi anturajul său. „Această afacere ne arată în mod clar că aceste divizări duc la finalul securităţii justiţiei în statul de drept. Justiţia nu poate trăi în această situaţie”.

Aceste declaraţii vor exacerba tensiunile persistente dintre judiciar şi Erdogan, care vizează postul de preşedinte la primul scrutin cu vot universal din vară, aflat pe poziţie de forţă după victoria sa la alegerile municipale din 30 martie.

Guvernul islamo-conservator, la putere din 2002, a depus acest proiect de lege după dezvăluirea scandalului de corupţie fără precedent, vizând zeci de apropiaţi ai regimului şi ai lui Erdogan.   

Cele mai citite

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă