10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVicepreședintele Biden, la Kiev pentru susţinerea autorităţilor

Vicepreședintele Biden, la Kiev pentru susţinerea autorităţilor

 

Numărul doi de la Casa Albă a promis sprijin american autorităţilor pro-occidentale de la Kiev pentru a face faţă ameninţărilor Rusiei, în timp ce Washingtonul şi Moscova îşi cer reciproc să acţioneze pentru aplicarea acordului de la Geneva pentru a pune capăt crizei din estul Ucrainei. La Moscova, premierul Medvedev promite că în cazul sancţiunilor Occidentului „ne vom arăta colţii“.

Rusia trebuie să-şi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina şi să înceteze „susţinerea oamenilor ce se ascund în spatele măştilor” în Est, în caz contrar ea riscă o izolare mai mare, a avertizat ieri la Kiev vicepreşedintele american, Joe Biden. El a precizat că „timpul presează” pentru punerea în funcţiune a angajamentelor luate săptămâna trecută la Geneva. „Am fost clari – Rusia riscă să facă faţă mai multor sancţiuni şi unei izolări mai mari”. 

Totodată, după ce a reafirmat angajamentul SUA în Ucraina, Biden a avertizat liderii ucraineni că trebuie să înfrunte corupţia oficială endemică din ţară pentru a răspunde exigenţelor politice ale unei populaţii frustrate. Luna viitoare, ucrainenii urmează să îşi aleagă un nou preşedinte şi responsabilii americani speră într-un nou elan pentru procesul reformei constituţionale vizând conferirea autorităţii politice diverselor guverne regionale din Ucraina. Aşa cum sublinia Biden marţi, „votul din 25 mai este poate „cel mai important din istoria Ucrainei”. Oficialul american a avut întâlniri cu preşedintele interimar şi cu premierul şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor de la Kiev şi a repetat că SUA susţin integritatea teritorială a Ucrainei. Condiţiile acordului de la Geneva pentru evitarea unui conflict în Ucraina nu sunt aplicate în teren, separatiştii pro-ruşi înarmaţi continuând să ocupe clădirile oficiale din mai multe oraşe din est. Responsabilii americani şi europeni au precizat la Geneva că vor considera Moscova responsabilă de neaplicarea acordului şi vor impune noi sancţiuni economice dacă separatiştii nu depun armele şi nu eliberează aceste clădiri publice, ocupate de două săptămâni.

Dialogul surzilor

Secretarul de Stat american, John Kerry, a acuzat Rusia că se comportă într-un „mod al secolului 19” şi în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov a cerut Moscovei să ia „măsuri concrete pentru ajutarea la punerea în practică a acordului de la Geneva cerând public separatiştilor să evacueze” clădirile ocupate ilegal. Lavrov a replicat că Washingtonul trebuie să convingă Kievul să respecte angajamentele şi să utilizeze influenţa „pentru ca aceste capete încinse să nu provoace un conflict sângeros”.

Pro-ruşii nu renunţă

Tensiunile sunt departe de a scădea, dimpotrivă s-au amplificat în week-end odată cu schimbul de focuri la Slaviansk, separatiştii cerându-i lui Putin să trimită trupe.

Un mediator al OSCE, Mark Etherington a avut o primă întâlnire cu şeful separatiştilor din Slaviansk, oraş pe care rebelii pro-ruşi l-au transformat într-o redută şi i-a cerut să aplice acordul de la Geneva. Autoproclamat „primarul poporului” pro-rus din oraş, Viaceslav Ponomarev a precizat mai târziu pentru presă că „noi nu am negociat, nu am vorbit. Le-am spus poziţia noastră, ce se petrece aici şi ei ne-au spus despre planurile lor”. Separatiştii au declarat o „republică populară a Doneţkului” independentă în cea mai mare provincie din est şi au numit oameni în posturi oficiale în oraşe, au instalat puncte de control şi pe clădirile guvernamentale flutură steagul rusesc.

Dovezile jocului Kremlinului

Departamentul de Stat american a dezvăluit imagini furnizate de Kiev ce demonstrează că separatiştii
înarmaţi din estul Ucrainei sunt de fapt militari sau ofiţeri ai serviciilor secrete ruse. Unele imagini au fost furnizate de ucraineni, altele au fost publicate în presa internaţională sau recuperate pe Twitter şi arată persoane şi „semne ale unei conexiuni între Rusia şi o parte a militanţilor înarmaţi din estul Ucrainei”. O serie de fotografii furnizate de Kiev prin intermediul OSCE arată o imagine din Georgia anului 2008 a unui militar cu barbă lungă purtând insigna unei unităţi a forţelor speciale ruse. Acelaşi bărbat, cu barba puţin albită, apare într-o fotografie făcută în timpul capturării unui comisariat din oraşul Kramatorsk de separatişti. „Aceeaşi persoană a fost reperată la Slaviansk la 14 aprilie”, scrie pe o a treia fotografie în care se vede bărbatul în cauză, cu o ţigară în gură. Bărbatul este prezent şi pe o altă serie de fotografii, unele luate în Crimeea, altele în ultimele zile în estul Ucrainei.

În Crimeea ca şi în estul ucrainean, SUA au acuzat, de câteva săptămâni, că Rusia are legătură cu misterioşii „oameni verzi”, supranumele dat separatiştilor înarmaţi din cauza costumelor militare fără însemne care ar permite identificarea lor. Comandantul militar al NATO, generalul american Philip Breedlove, explică de ce Rusia se află în spatele evenimentelor din Ucraina. ”Activiştii pro-ruşi din est dau dovada unui antrenament şi unui echipament militare, ca şi unui mod de a lucra împreună, care sunt coerente cu trupele ce aparţin unei unităţi stabile de multă vreme şi nu spontană, plecând de la o miliţie locală”. Comportamentul şi disciplina lor, în special că au „ţeava armei îndreptată spre sol” şi degetul care nu este pe trăgaci, arată că este vorba de militari bine antrenaţi.

Polonia vrea o Uniune energetică

Premierul polonez, Donald Tusk a propus crearea unei Uniuni europene a energiei contra Moscovei, o măsură faţă de dependenţa faţă de gazul rusesc ce slăbeşte Europa. UE doreşte reducerea acestei dependenţe de aprovizionarea energetică rusă şi propunerea lui Tusk merge în acest sens. „Orice ar fi, conflictul din Ucraina a dezvăluit o lecţie clară – dependenţa excesivă de energia rusă slăbeşte Europa”, scrie Tusk în Financial Times. Cel puţin zece ţări din UE sunt tributare gigantului rus Gazprom şi UE va trebui să treacă la o mai mare utilizare a gazului din SUA şi Australia, mai arată premierul polonez.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă