11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAdministraţia Naţională de Meteorologie a emis alertă Cod portocaliu de viscol puternic...

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis alertă Cod portocaliu de viscol puternic și polei, începând din această seară, pentru şapte judeţe

Judeţele Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău și Vrancea  se vor afla sub Cod portocaliu, începând cu ora 22,00, urmând a se înregistra viscol puternic și polei, a anunțat directorul general al ANM, Elena Mateescu, la videoconferința privind gestionarea efectelor meteo de la MAI.

"Cele două Coduri portocalii vizează două intervale diferite. În primul rând, începând de la ora 22,00 din această seară și până mâine dimineață la ora 8,00, viscol puternic și polei în județele Constanța și Tulcea, cu rafale de 70 — 80 de kilometri la oră, ninsori puternic viscolite dar și precipitații mixte ce vor favoriza depunerea poleiului. Cel de-al doilea Cod portocaliu, având ca interval de valabilitate ora 23,00 până mâine la ora 15,00, viscol puternic pentru județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău și Vrancea, viteza vântului atingând 70 — 80 de kilometri la oră, troienind zăpada și reducând vizibilitatea sub 50 de metri", a spus Mateescu.

Ea a atenționat că există posibilitatea extinderii precipitațiilor mixte care să favorizeze depunerea de polei, în județele Ialomița și Călărași.

"Ce ar fi semnificativ pentru județele Tulcea și Constanța, favorizarea depunerii de polei, asociat și cu viscolul puternic, pentru că în special în cea de-a doua parte a acestei nopți precipitațiile mixte vor determina depunerea de polei. Există, cel puțin la acest moment, ca și în județele din vecinătatea celor din Dobrogea, cum ar fi Ialomița și Călărași, să avem intervale în care precipitațiile mixte să favorizeze depunerea de polei", a explicat oficialul ANM.

Ea a mai spus că ANM a emis în cursul dimineții o avertizare de Cod galben pentru zece județe, inclusiv Capitala, începând de la ora 21,00 și până miercuri seară, la aceeași oră.

"Avem ca fenomene vizate ninsori moderate cantitativ, local viscolite. Trebuie să luăm în considerare intensificările de vânt cuprinse între 50 și 60 de kilometri la oră. (…) În această seară, la ora 21,00, vom actualiza al doilea mesaj meteorologic, pentru că astăzi a mai fost încă în vigoare mesajul privind gerul persistent. Codul portocaliu va deveni în toată țara Cod galben începând din această seară și până în data de 12 ianuarie, ora 10,00. Vom mai avea vreme rece, noaptea temperaturile coborând între minus 17 și minus 10 grade Celsius, din perspectiva minimelor, ceea ce înseamnă că, în continuare, până pe 12 ianuarie, nopțile vor fi deosebit de geroase", a arătat Mateescu.

În același timp, oficialul ANM a afirmat că pentru sfârșitul de săptămână vremea va intra într-un proces de ameliorare din perspectiva regimului de temperaturi. ''Vorbim de la o temperatură foarte geroasă la valori care să se încadreze pentru joi la cel mult minus 13 grade Celsius în zonele din estul Transilvaniei, până la valori chiar pozitive în cursul zilei de duminică, cel mult 7 — 8 grade Celsius, însă vor fi posibile intervale cu precipitații mixte", a adăugat ea.

Directorul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Daniela Rădulescu, a precizat că debitul fluviului Dunărea la intrarea în țară a fost de 2.450 de metri cubi/secundă, valoare care este mult sub jumătate din media multianuală a acestei luni, dar a atras atenția asupra posibilității apariției podurilor de gheață pe anumite sectoare.

''Formațiunile de gheață sunt în extindere și intensificare în acest moment. Sunt prezente cu precădere pe sectoarele Gruia — Călărași — Brăila — Galați, la Cernavodă, unde avem pod de gheață, la Hârșova, unde avem curgeri de sloiuri, la Tulcea și în Delta Dunării. Avem peste 60 — 80% din suprafața apei acoperită cu sloiuri și avem blocaje de ghețuri pe brațul Sf. Gheorghe. Ca și prognoză, debitul la intrarea în țară va continua să scadă, atingând o valoare minimă de 2.150 de metri cubi/secundă, față de o normală a acestei luni de 4.950 de metri cubi /secundă. Începând de miercuri este posibilă apariția podului de gheață pe anumite sectoare în aval de Calafat, cu probabilitate mai mare în aval de Călărași și Delta Dunării'', a spus ea.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, noi avertizări meteo Cod galben și Cod portocaliu de ninsori și viscol.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă