13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAlertă de vreme rea. Circulaţia este blocată pe multe drumuri din ţară...

Alertă de vreme rea. Circulaţia este blocată pe multe drumuri din ţară din cauza zăpezii viscolite. În vestul ţării, stâlpii şi copacii au fost rupţi din cauza vijeliei. ANM a emis Cod Galben de ninsori şi vânt puternic în Bucureşti şi alte 19 judeţe

Pe drumurile din ţară se circulă cu dificultate, din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului. Din cauza vântului puternic şi a ninsorilor abundente din noaptea de luni spre marţi, s-au produs mai multe accidente pe şoselele naţionale, autorităţile intervenind pentru a descongestiona traficul. Vântul puternic a determinat autoritățile maritime din Constanţa să închidă porturile, iar în judeţul Arad, mai mulţi copaci şi stâlpi au fost rupţi în timpul nopţii. 


UPDATE 11.30: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează că 962 de utilaje de deszăpezire și pentru răspândire de material antiderapant au acționat pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi, în noaptea de 12 spre 13 decembrie. 

'Pe parcursul nopții 12 decembrie/13 decembrie, au fost semnalate intensificări ale vântului în toată țara, cu precădere în sudul Transilvaniei, Moldova și Muntenia. De asemenea, au fost precipitații îndeosebi în centrul, sudul și estul țării, la început mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare, vânt cu intensificări în majoritatea regiunilor. În aceste condiții, precizăm că pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi s-a acționat cu 962 autoutilaje și s-au răspândit 6.369,5 tone de material antiderapant și 1,2 tone CaCl', notează CNAIR.

Compania subliniază că activitățile specifice de intervenție pe timpul iernii au început în toate zonele din țară și se acționează la nivelul tuturor direcțiilor regionale de drumuri și poduri prin răspândirea de material antideparant. În prezent, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vremii nefavorabile.

"În zona de munte și acolo unde stratul de zăpadă s-a așternut deja, recomandăm echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite", spune CNAIR.


UPDATE 11.30: În judeţele Neamţ şi Bacău, mai multe localităţi au rămas fără energie electrică din cauza vântului puternic. Peste 4.000 de pompieri cu peste 800 mijloace tehnice sunt pregătiţi să ajute autorităţile locale şi cetăţenii din zonele posibil a fi afectate pentru limitarea şi înlăturarea potenţialelor efecte generate de fenomenele specifice sezonului rece. Răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat, la nivel naţional, de 250 de echipaje de pompieri SMURD, pregătite să acorde primul ajutor medical calificat, de peste 30 de unităţi de terapie intensivă mobilă (dintre care şase cu specific neonatologic) şi de peste 40 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, mai spun reprezentanţii IGSU.

 


UPDATE 11.15: Patru maşini s-au ciocnit pe drumul judeţean care face legătura între Sibiu şi Agnita, accidentul producându-se din cauza poleiului. Trei persoane au fost rănite în acest incident. Traficul în zona localităţii Hosman este complet blocat.

”Un autoturism condus către Sibiu a derapat şi a lovit două autoturisme din sens opus. La rândul său, acesta a fost lovit de o altă maşină care circula din aceeaşi direcţie, iar şoferul nu a reuşit să frâneze la timp din cauza poleiului”, a declarat Elena Welter, purtător de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu.


Drumuri blocate din cauza poleiului şi a zăpezii

Din cauza poleiului şi a zăpezii, traficul a fost oprit, marţi dimineaţă, pe drumul naţional 65 (E574) Slatina – Piteşti, în judeţul Olt, în zona localităţii Coloneşti, după ce un camion a derapat şi a blocat şoseaua, informează News.ro.

Potrivit Centrului Infotrafic, circulaţia rutieră pe DN 65 (E574) Slatina – Piteşti, în zona localităţii Coloneşti din judeţul Olt, a fost reluată în jurul orei 7.00. Un camion derapase din cauza zăpezii depuse pe asfalt şi bloca traficul, dar autovehiculul a fost luat din zonă.

Probleme au fost şi pe DN 6 (E70) Caracal – Roşiorii de Vede, tot în judeţul Olt, în zona localităţii Mihăeşti, unde traficul a fost întrerupt temporar din caua a două camioane care nu au mai putut înainta în rampă.

Pe Autostrada A1, pe sensul de mers Piteşti – Bucureşti, un autotren a derapat la kilometrul 100+500, rămânând imobilizat pe banda de urgenţă şi parţial pe prima bandă, potrivit Infotrafic. Zona a fost semnalizată, urmând ca TIR-ul să fie tractat.

Totodată, este în vigoare şi o informare meteo de ploi, ninsori şi vânt puternic în centrul, sudul şi estul ţării, până marţi după-amiază, iar în noaptea de marţi spre miercuri, temperaturile în aproape toată ţara vor scădea sub minus zece grade.

Având în vedere informarea meteorologică de vreme rea emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru intervalul 12 decembrie, ora 16.00 – 13 decembrie, ora 14.00, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să circule prudent, să își adapteze viteza la condițiile condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanță corespunzătoare în mers și, în condițiile unui carosabil alunecos, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare și să utilizeze cu precădere frâna de motor.

Situaţia din ţară

Tot din cauza ninsorilor abundente şi a poleiului, circulația rutieră, în Harghita, se desfăşoară greu. Potrivit reprezentanților Prefecturii Harghita, pe drumurile din județ acționează 26 de lame și în trei ore și jumătate au fost împrăștiate deja 150 de tone de sare. Pe DN 13 A, Praid-Odorheiu Secuiesc, în zona vârfului Calonda, mai multe tiruri nu au mai putut urca panta și au tras pe dreapta. Drumarii acționează continuu, atât timp cât e nevoie, pentru curățarea carosabilului.

În Constanţa, autoritățile maritime au decis, marți dimineață, suspendarea temporară a manevrelor de navigație în porturile Constanța Nord, Constanța Sud – Agigea, Mangalia și Midia – Năvodari, precum și a tranzitului prin Ecluza Agigea a Canalului Dunăre-Marea Neagră, începând cu ora 03.00, după ce vântul s-a intensificat treptat suflând cu viteze de până la 55-65 km/oră din sector nord-estic.

Potrivit Căpităniei Zonale Constanța, la țărm vântul atinge forța 5-7 pe scara Beaufort iar în larg forța 8 și sunt anunțate precipitații mixte slabe. Pentru ziua de marți, meteorologii au transmis o avertizare de cod galben de vânt, pentru Județul Constanța, valabilă până la ora 11.00.

În judeţul Arad, mai mulţi stâlpi şi copaci au fost rupţi, în cursul nopţii, de vântul care a bătut cu putere, două maşini fiind avariate şi mai multe gospodării rămând fără internet şi cablu tv, transmite corespondentul Mediafax. Judeţul Arad s-a aflat în cursul nopţii sub o avertizare cod galben de vânt puternic şi precipitaţii mixte.

"Bătea vântul şi m-am trezit cu un stâlp că vine, am tras frâna de mână, am tras către către marginea drumuluil, şi în ultima secundă am evitat să nu intre pe geamul din stânga să mă lovească în cap. M-am pus pe banchetă", spune şoferul unui microbuz de marfă, care a fost avariat, având caroseria, parbrizul, un far şi oglinzile lovite.

Pompierii arădeni au intervenit pe Calea Bodrogului din municipiul Arad, unde o persoană din trafic a anunţat la 112 că un stâlp căzuse pe o maşină.

"Pe una dintre străzile municipiului Arad, un cetăţean din trafic a semnalat un stâlp din lemn căzut pe un autoturism. S-a deplasat un echipaj de deblocare al Detaşamentui Arad, în momentul sosirii la locul incidentului a constatat că este vorba despre cinci stâlpi din lemn care susţineau fire şi cabluri de internet şi televiziune. Unul dintre stâlpi era rupt şi căzut la pământ, ceilalţi rupţi şi stăteau atârnaţi în fire, prăbuşiţi peste două maşini care au suferit avarii la partea de sus a plafonului. S-a luat măsura tăierii tuturor celor cinci stâlpi şi deblocării căilor de acces", a decalarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgrenţă Arad, căpitan George Pleşca.

Pompierii au mai intervenit şi pe drumul judeţean care face legătura dintre municipiul Arad şi comuna Şiria.

"De asemenea, drumul care face legătura dintre municipiul Arad şi comuna Şiria, doi arbori prăbuşiţi pe partea carosabilă. S-a solicitat sprijinul Serviciului Voluntar Şiria pentru intervenţie, arborii fiind tăiaţi şi partea carosabilă fiind deblocată", a mai spus George Pleşca.

În Suceava, în naoptea de luni spre marţi, a fost ger şi a nins aproape toată noaptea. Deja s-a aşezat un strat consistent de zăpadă. Maşinile de deszăpezire au circulat permanent pe drumurile naționale, însă pe cele judeţene s-a circulat în condiţii de iarnă. Zeci de mașini de deszăpezire au curăţat, azi noapte, drumurile naționale din județul Suceava. A nins aproape toată noaptea, în special în zona de munte, informează Digi24.

Alertă ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un Cod galben de vânt puternic în Bucureşti, valabil până marţi la ora 10.00, fiind în vigoare atenţionări şi pentru alte 20 judeţe. Atenţionarea vizează judeţele Caraş Severin, Prahova , Buzău, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Olt, Dolj, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Bacău, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.

În zonele montane se vor semnala intensificări ale vântului care la rafala vor ajunge la 70, 80 km/h. În zonele joase vântul va atinge la rafală 55,60 km/h. În Bucureşti, codul este în vigoare până la ora 10.00, fiind semnalate intensificări ale vântului, cu viteze la rafală în jur de 55 km/h. În Capitală a nins în noaptea de luni spre marţi, informează Mediafax.

Până la ora 11.00 au fost prelungite şi atenţionările cod galben de vânt emise pentru judeţele Ilfov, Teleorman şi Giurgiu, unde intensificările vântului vor depăşi la rafală 55 – 60 de kilometri pe oră.

ANM a emis o avertizare de vânt şi vreme rece, valabilă pentru centrul, sudul şi estul ţării, fiind în vigoare de luni, de la ora 16.00 până marţi la ora 14.00. La munte va ninge.

Vremea se va răci accentuat, vor predomina temperaturile negative, iar în noaptea de marţi spre miercuri (13/14 decembrie) va fi ger (temperaturi minime sub -10 grade) în nordul, nord-estul, centrul ţării, local în sud şi pe arii mai restrânse în rest, mai transmit meteorologii.

Cele mai citite

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Focuri de armă în apropierea ambasadei Israelului din Stockholm. Poliţia suedeză a reţinut mai multe persoane

Poliţia suedeză a reţinut mai multe persoane şi a izolat o zonă importantă din Stockholm după ce o patrulă a auzit presupuse focuri de...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă