20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. COD ROȘU de INUNDAȚII pe râuri din Bacău și Covasna. Peste...

UPDATE. COD ROȘU de INUNDAȚII pe râuri din Bacău și Covasna. Peste 400 de pompieri, gata de intervenție

HIdrologii au emis, joi, avertizare cod roșu de inundații pentru râuri din Covasna și Bacău.Peste 400 de pompieri sunt gata să intervină. 

UPDATE. Zeci persoane din comuna Helegiu din Bacău sunt evacuate, după ce râul care trece prin localitate este în pericol de a depăși cotele de atenție.

UPDATE. Traficul rutier a fost întrerupt, joi, pe un kilometru din sectorul de drum naţional DN 2G, Moineşti-Bacău, unde un pârâu a ieşit din matcă din cauza precipitaţiilor abundente, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. 

Potrivit CNADNR, partea carosabilă a fost acoperită cu apă care atinge în unele locuri 60 cm. 
Varianta ocolitoare propusă de compania de drumuri este Bacău – DN 11 – Oneşti – DN 12A – Comăneşti. 

—-

”Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri cu 20-50 cm ale COTELOR DE PERICOL pe afluenţii Trotuşului aferenţi sectorului aval confluenţă Uz- amonte Oneşti, judeţele Bacău și Covasna.

 Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice Slanic, Oituz şi Dofteana”, transmite INHGA.           

Hidrologii spun că în acest caz se impune urmărirea  evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră".

Peste 400 pompieri cu 100 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină pentru evacuarea populaţiei şi înlăturarea eventualelor efecte negative din județele Bacău și Covasna.

În cele două zone, pentru care hidrologii au instituit Cod Roșu de inundații, sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri cu 20-50 cm ale cotelor de pericol pe afluenţii Trotuşului.

Pentru optimizarea intervenției la inundații, inspectoratele pentru situații de urgență din cele două județe au activat grupele operative și suplimentat efectivele de pompieri. De asemenea, au fost dispuse măsuri pentru asigurarea permanenței la nivelul autoritățile administrației publice locale și informarea populației din zonele posibil a fi afectate.

Totodată, cursurile de apă din județele aflate sub incidența Codului Portocaliu rămân în atenția structurile pentru situații de urgență, la nevoie fiind mobilizate detașamente de intervenție pentru prevenirea şi gestionarea producerii unor eventuale situaţii de pericol.

În funcția de evoluția situației, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va dispune dislocarea unor echipaje de intervenție cu tehnică specifică în zonele afectate, din județele care nu se află sub atenționările de vreme rea.

Evoluţia efectelor generate de fenomenele meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU, precum şi prin Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Noaptea trecută au fost mobilizați 2.902 pompieri cu 317 mijloace, 2.235 de polițiști cu 851 de mijloace și 2.300 de jandarmi, însă nu s-au impus intervenții pentru situații de urgență cauzate de precipitații.

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă