23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRaport ÎNGRIJORĂTOR despre încălzirea globală: de ce este 2015 cel mai cald...

Raport ÎNGRIJORĂTOR despre încălzirea globală: de ce este 2015 cel mai cald an din istorie

Anul 2015 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată în istorie. Mai mult, temperatura medie a solului ar putea depăși pragul simbolic de 1°C de încălzire după era preindustrială (1880-1899), potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale, citat de BBC News.

“Tendința care se prevede pentru 2015 lasă să se presupună că anul acesta va fi probabil cel mai cald an înregistrat vreodată”, a semnalat agenția ONU cu sediul la Geneva. 

De asemenea, organizația a subliniat că “2011 — 2015 reprezintă perioada de cinci ani cea mai călduroasă înregistrată vreodată, cu numeroase fenomene meteo extreme — mai ales valurile de căldură — care au fost influențate de schimbările climatice”.

“Concentrațiile de gaz cu efect de seră din atmosferă au atins noi vârfuri: în primăvara boreală 2015, pentru prima dată emisiile CO2 din atmosferă au depășit pragul de 400 de particule pe milion (ppm) media mondială. Anul 2015 va fi probabil cel mai călduros înregistrat vreodată, temperatura de la suprafața mării atingând praguri fără precedent de la existența măsurătorilor. Pragul de 1°C de încălzire va fi fără îndoială atins”, potrivit secretarului general al OMM, Michel Jarraud.

Responsabilul OMM a subliniat și existența, în prezent, a unui episod puternic de El Nino, curentul ecuatorial cald din Pacific, care crește în intensitate.

“Acest fenomen influențează regimurile meteorologice din numeroase regiuni ale lumii și motivează căldura excepțională cunoscută în luna octombrie. Acest fenomen ar trebui să încălzească planeta până în 2016”, a precizat Michel Jarraud.

Pe de altă parte, o estimare preliminară referitoare la perioada ianuarie — octombrie 2015 arată că temperatura medie a suprafeței globului pentru primele zece luni ale anului “prezintă o anomalie pozitivă de circa 0,73°C față de cea normală calculată pentru perioada 1961-1990 (o temperatură medie de 14,0° C), ceea ce reprezintă cu 1°C în plus comparativ cu anii 1880-1899 ai erei preindustriale”, notează raportul OMM.

Pe lângă încălzirea solului, organizația mai arată că mare parte din căldură a ajuns și în oceana. OMM a precizat că apele au absorbit mai mult de 90 % din energia acumulată de sistemul climatic din emisiile umane și gazele de seră. 

OMM a argumentat că multe dintre evenimentele meteo din ultimii cinci ani, mai ales cele în care s-a constatat o ridicare a temperaturilor, au fost provocate de intervenția omului în mediul înconjurător.  

Acest raport va fi inclus în discuțiile de la Conferința pe tema Schimbării Climatului (COP21) care va avea loc la Paris săptămâna viioare, când liderii mondial și negociatorii se vor alia pentru a gândi o strategie care să limiteze emisiile de dioxid de carbon. 

 

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă