6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNinsori puternice în aproape toată țara. Ce probleme întâmpină șoferii

Ninsori puternice în aproape toată țara. Ce probleme întâmpină șoferii

Meteorologii au emis, vineri, în jurul orei 9.30, un cod galben de ninsoare, valabil de la ora 10.00, până la ora 20.00, în aproape toată țara, inclusiv în București, informează Administrația Națională de Meteorologie.

În Bușteni și Rânca s-a depus un strat gros de zăpadă, iar în București ninge, iar vântul suflă cu putere. Situația se va înrăutăți, anunță meteorologii. Atenționarea cod galben de ploi și ninsori valabilă pentru 24 de județe, va fi extinsă și prelungită pentru aproape toată țara, de la ora 16.00 și nu este exclus să fie emise și coduri portocalii. 

Circulația este îngreunată din cauza ninsorilor între Predeal și Brașov. Inspectoratul General al Poliției Române recomandă conducătorilor auto să ruleze cu viteză adaptată în funcţie de condiţiile meteo-rutiere, să mărească dinstanţa în mers între autovehicule şi să ţină cont de faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheaţă sau polei. Însă, în această perioadă, cel mai bine ar fi să se evite deplasările, în special pe timpul nopţii, în zonele montane, unde se aşteaptă ninsori abundente.

În intervalul menţionat vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare în Oltenia, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în centrul şi sudul Moldovei, mixte în Muntenia şi predominant sub formă de ploaie în Dobrogea.

Citește și: ANM: Vineri noapte va ninge în București

La munte va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi local 50…60 km/h îndeosebi în sud şi sud-est, iar la munte vor fi rafale de peste 70 km/h, viscolind şi spulberând zăpada.

Vineri noapte va ninge în sudul țării, inclusiv în București, iar dacă vântul va depăși 70 de kilometri la oră este posibil să fie emise coduri portocalii, a anunțat, joi, în videoconferința cu prefecții directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, potrivit Mediafax.

Președintele ANM a spus că, la nivel european, au fost emise coduri roșii în țări precum Italia, Serbia, Croația, Muntenegru, unde se așteaptă cantități mari de precipitații, asociate cu vânt.

"În România, deocamdată este emis cod galben, care înseamnă viscol la munte. Vineri după-amiază sau vineri noapte este posibil să ningă inclusiv în București, în timp ce vântul va atinge viteze de aproximativ 50, 60 de kilometri la oră. Ne așteptăm ca acolo unde viteza vântului va ajunge la 70 de kilomtri pe oră și va ninge să emitem niște coduri portocalii, pe perioade limitate, urmând ca la expirarea atenționării cod galben la nivel național să nu mai emitem niciun cod”, a afirmat Ion Sandu.

El a precizat, în cadrul videoconferinței, că vremea rea va persista până sâmbătă după-amiază.

Viceprim-ministrul pentru Securitate Națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat, joi, la ora 14.00, Comandamentul de Urgență pe vreme rea, ca urmare a codulul galben de ninsori emis de Administrația Națională de Meteorologie.

Citește și: Ce măsuri a luat Comandamentul de Urgență cu privire la codul galben

El a transmis că toate avertizările meteorologilor vor fi tratate cu seriozitate.

”Toate structurile pentru situații de urgență au intrat în faza premergătoare mobilizării pentru intervenție și mă refer aici la peste 6.000 de pompieri, peste 12.700 de polițiști și 5.300 de jandarmi”, a transmis Oprea.

El a subliniat că toate forțele sunt pregătite să asigure misiunile de ajutorare a populației și gestionarea urgențelor medicale.

În cadrul ședinței Comandamentului de Urgență s-a stabilit ca, în cazul în care precipitațiile vor fi în calități mari se vor emite și coduri portocali. De asemenea, s-a stabilit emiterea unor coduri locale, dacă viteza vântului se va mări.

”În această dimineață, după discuția cu domnul Sandu, am dispus constituirea unei rezerve de intervenție alcătuită din 11.700 de angajați ai MAI, pentru situația în care fenomenele meteorologice se vor manifesta cu o intensitate mai mare decât cea prognozată”, a mai precizat el.

Oprea a subliniat principarea problema cauzată de vremea rea ar putea fi îngreunarea traficului, mai ares în zona montană. Astfel, el a ținut să precizeze că  autoritățile vor avea ca prioritate intervenția cu utilaje, materiale și produse antiderapante.

”Pentru autostrăzi și drumuri naționale există la acest moment stocuri de 68.876 tone de sare, peste 36.000 tone de nisip, 531 tone clorură de calciu și 241 tone produse antiderapante”, a ținut să precizeze viceprim-ministrul pentru Securitate Națională.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă