7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialRisc de avalanșă în Bucegi și Făgăraș

Risc de avalanșă în Bucegi și Făgăraș

În munții Bucegi și Făgăraș (versantul nordic) riscul declanșării avalanșelor în următoarele 24 de ore va fi moderat, respectiv redus, iar precipitațiile sub formă de ninsoare vor continua, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). 

Astfel, în intervalul 25 noiembrie, ora 20.00 — 26 noiembrie, ora 20.00, vremea va continua să fie închisă, iar cerul acoperit, iar pe arii extinse va ninge.

Cantitățile de precipitații mai pot depăși 10 l/mp (strat de zăpadă nou depus de circa 10 cm). Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale, viscolind zăpada. În același timp, se va semnala local ceață, asociată cu depunere de chiciură.

La altitudini de peste 1.800 metri, temperaturile minime vor fi cuprinse între—8 și—3 grade Celsius, iar maximele se vor încadra între—4 și zero grade Celsius. De asemenea, la altitudinea de 2.500 de metri, vântul va sufla din sector sud și sud-estic cu viteze de 50-60 km/h.

În același timp, la altitudini de sub 1.800 de metri, valorile de temperatură minime vor oscila între—3 și zero grade Celsius, în timp ce temperaturile din timpul zilei nu vor depăși 3 grade Celsius.

În ceea ce privește stabilitatea și evoluția stratului de zăpadă, prognoza ANM relevă că, în umătoarele 24 de ore, va continua să ningă pe arii extinse. În Bucegi se vor mai depune 10-15 centimetri de zăpadă proaspătă, chiar peste 20 cm la altitudini mai mari de 1.800 de metri.

Totodată, se mai pot forma plăci de vânt, iar în aceste condiții pe pantele înclinate din zonele înalte ale Bucegilor se pot declanșa avalanșe la supra-încărcări, dar și izolat declanșări spontane.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă