19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO: Vremea rea face rafagii în vestul Europei

FOTO: Vremea rea face rafagii în vestul Europei

Rafale de vânt depăşind uneori 150 de kilometri pe oră afectau luni vestul Franţei, regiuni din Germania, precum şi sudul Marii Britanii, perturbând activitatea feroviară şi reţelele electrice, în unele zone aflate pe malul mării înregistrându-se valuri uriaşe şi au fost emise avertizări de inundaţii, transmite AFP, citată de Agerpres. 

În vestul şi nord-vestul Franţei, vântul a atins 139 de kilometri pe oră, autorităţile fiind în alertă şi recomandând “cea mai mare prudenţă” după o avertizare de furtună care nu a produs până luni la prânz mari pagube. Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a recomandat locuitorilor de pe malurile Atlanticului şi ale Mării Nordului să fie cât se poate de prudenţi. 

Conform serviciilor meteorologice franceze, vântul puternic “va produce şi întreţine valuri mari în partea dinspre Atlantic şi în vestul Canalului Mânecii”, existând şi riscul creşterii nivelului mării ca urmare a coeficientului mareelor (90 luni dimineaţă şi 96 luni seară). Această asociere a coeficienţilor ridicaţi şi a valurilor puternice “riscă să ducă, la flux, la inundarea părţilor expuse sau vulnerabile de pe litoralul din departamentele afectate”. Meteorologii se aşteaptă ca intensitatea vântului să scadă luni seară, iar valurile mari să continue până marţi. 

În sudul Marii Britanii, ploile abundente însoţite de vânt de până la 155 de kilometri pe oră au determinat luni închiderea unor drumuri şi au provocat întreruperea unor legături feroviare şi maritime. Aproape 5.000 de locuinţe nu au curent electric. Autorităţile au prevenit locuitorii din zonele afectate asupra pericolului de indundaţii, emiţând circa 250 de avertizări locale lansate de agenţia britanică de mediu. Meteorologii se aşteaptă la vânt puternic mai întâi în sud-vest şi apoi spre Londra, în cursul zilei de luni. 

În Germania, vântul puternic anunţat pentru luni, cu viteze la rafală între 85 şi 100 de kilometri pe oră, a dus la anularea paradelor prevăzute în cadrul carnavalurilor de la Dusseldorf şi Mainz (vest). Cel mai vechi carnaval din regiune şi cel mai important, cel de la Koln (care are loc din 1823), a fost menţinut, însă cu anumite precauţii: au fost interzise drapelele, panourile mari şi personajele din carton de mari dimensiuni, precum şi caii.

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă