10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialVremea rea se întoarce în România. 26 de județe, vizate de cod...

Vremea rea se întoarce în România. 26 de județe, vizate de cod galben și portocaliu de ninsoare. Este poibil să intre în vigoare un cod ROȘU de ninsori. Lista trenurilor anulate de CFR

26 de județe din România vor fi vizate de cod galben și portocaliu de ninsoare, începând de joi seara, avertizează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).


UPDATE 23,30: Numărul locomotivelor va fi dublat şi vor fi pregătite vagoane de rezervă, s-a stabilit, joi seară, în Comandamentul central de iarnă care a fost convocat la Ministerul Transporturilor de către ministrul Răzvan Cuc.

De la ora 22, 15 judeţe din estul, sudul şi centrul ţării sunt sub cod galben de ninsori viscolite, iar Bucureştiul şi alte 11 judeţe vor fi vineri, de la ora 02.00 până la ora 18.00, sub cod portocaliu de viscol.


UPDATE 20,00: Bogdan Despescu, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, a declarat, la comandamentul de iarnă de la Ministerul Afacerilor Interne, că 6.500 de poliţişti sunt pregătiţi să intervină în judeţele cu avertizări meteorologice.


UPDATE 19,30: 40 de gravide şi 145 de persoane care fac dializă au fost transportate, joi, la Spitalul Judeţean Buzău înainte să intre în vigoare codul portocaliu de viscol.

Prefectul Aurelia Mitrea a făcut apel la populaţia locală să-şi facă provizii de apă şi mâncare şi să evite deplasările cu maşina în intervalul în care judeţul va fi sub cod portocaliu.


UPDATE 19.15:  CFR Călători scoate din circulație 39 de trenuri în urma avertizărilor meteo de ninsori și viscol. Lista trenurilor anulate: IR 1581 București Nord (pl. 7:30) — Constanța (sos. 9:35), IR 1587 București Nord (pl. 16:00) — Constanța (sos. 18:05), IR 1582 Constanța (pl. 13:00) — București Nord (15:05), IR 1588 Constanța (pl. 19:00) — București Nord (21:05), IR București Nord (pl. 6:40) — Slobozia Veche (sos. 8:58) și IR 1776 Slobozia Veche (pl. 20:20) — București Nord (sos. 23:08).

18.00 România poate intra sub cod roșu de viscol și ninsori. Mai multe informații, aici


Începând cu ora 22.00 și până vineri, la ora 20.00, 15 judeţe din estul, sudul şi centrul ţării sunt vizate de un cod galben de ninsori viscolite.

În intervalul menţionat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.


Citește și: Două persoane au fost salvate de jandarmi, după ce au rămas blocate în mașină, în urma unei avalanșe

Două persoane au fost salvate, joi, de jandarmi, după ce au rămas blocate într-o mașină, în urma unei avalanșe produse în timp ce se îndreptau spre cabana Șoricelul din Baia Mare.


Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăşi 80 – 90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei.

Începând din noaptea de joi spre vineri, de la ora 02.00 și până vineri, la ora 18.00, va fi viscol puternic în 11 județe.


Citește și:  Ninsoare abundentă pe DN18, în Pasul Gutâi. Restricția de trafic pentru TIR-uri și camioane a fost ridicată, după circa șase ore

Traficul rutier pentru TIR-uri și camioane a fost restricționat, joi dimineața, pe DN18, în Pasul Gutâi, între localităţile Baia Sprie şi Mara, din judeţul Maramureş, din cauza ninsorii abundente. Astfel, în zonă intervin mai multe utilaje de deszăpezire, informează Centrul Infotrafic al Poliției Române.


În a doua parte a nopții de joi spre vineri și în cursul zilei de vineri,  în Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea,temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70 – 85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.

Noul ministru de Interne a convocat Comandamentul de Iarnă

Noul ministru de Interne, Carmen Daniela Dan, a convocat, joi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ședința va avea loc la ora 15.00, la sediul Ministerului de Interne.


 Citește și: Avertizare Salvamont: Zilele următoare, în masivul Ceahlău se vor resimți temperaturi de până la minus 59 de grade Celsius

Temperaturile din masivul Ceahlău ar putea fi resimțite la temperaturi de până la -59 de grade Celsius, a declarat, joi, șeful Serviciului Salvamont Neamț, Raul Papalicef. Totodată, el a sfătuit turiștii să evite, zilele următoare, ascensiunile pe munte și i-a avertizat că este interzis să staționeze în vânt perioade care depășesc cinci minute.


DSU, sfaturi utile pentru cetățeni

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis cetățenilor o serie de sfaturi utile pentru a face față viscolului, după ce Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, un cod portocaliu de ninsori și viscol, care vizează 11 județe și municipiul București.

„Cîteva sfaturi utile pentru a face față viscolului:

• Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
• Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
• Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
• Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
• Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
• Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
• Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere”, scrie DSU, pe Facebook.

Totodată, DSU a publicat o serie de recomandări pentru șoferii pe care viscolul îl prinde în mașină.

„Dacă un viscol vă surprinde în mașină, luați următoarele măsuri: 

• Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam.
• Rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze.
• Nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi.
• Atenţie, distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită! O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă.
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior.
• Când motorul funcţionează deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon.
• Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.
• Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.
• Nu adormiţi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.
• Beţi lichide pentru evitarea deshidratării.
• Aveţi grijă să nu consumaţi bateria autoturismului. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului.
• Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă observe.
• Dacă vă aflaţi într-o zonă deschisă, şi aveţi posibilitatea, scrieţi mare pe zăpadă „SOS” pentru a atrage atenţia piloţilor care survolează zona în căutarea dumneavoastră.
• Dacă viscolul a încetat şi este absolut necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos”, precizează DSU.

Recomandările Brigăzii Rutiere pentru șoferi

Polițiștii Brigăzii Rutiere recomandă șoferilor să circule cu prudență, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo rutiere, să păstreze o distanță regulamentară față de vehiculul din față și să echipeze autovehiculul corespunzător. Totodată, polițiștii solicită conducătorilor auto să facă deplasări doar dacă este strict necesar și nu există alt mijloc de transport în zona unde trebuie să se deplaseze.

„În condițiile avertizărilor meteorologice, Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, emise de ANM, se așteaptă ca, începând de astăzi și pe parcursul zilei de mâine, în București, să ningă abundent și să se depună strat consistent de zăpadă pe carosabil. (…) Polițiștii vor aplica sancțiuni în cazul în care autovehiculele aflate în circulație, în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, nu vor fi echipate cu anvelope de iarnă”, se arată într-un comunicat al Brigăzii Rutiere.

Totodată, polițiștii recomandă conducătorilor de vehicule să nu oprească sau să staționeze în locuri nepermise, pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe trecerile de pietoni sau la colțurile intersecțiilor, pentru a nu obtura vizibilitatea altor conducători auto. De asemenea, oamenii legii solicită pietonilor să circule doar pe trotuare, să traverseze doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric.

 

 

 

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă