11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPSD promovează un pachet de legi pe placul baronilor

PSD promovează un pachet de legi pe placul baronilor

PSD intenţionează să promoveze un pachet legislativ care ar urmă să-i salveze pe aleşii locali de incompatibiliate şi de răspunderea pentru actele administrative, dar şi să repolitizeze funcţia de prefect. Iniţiativa este pe placul parlamentarilor PSD care însă sunt conştienţi că ar putea fi probleme cu instituţiile europene.

PSD pregătește un pachet legislativ pe zona administrației locale, afirmă vicepremierul Liviu Dragnea. Intenția Executivului este să modifice mai multe acte normative: legea prefectului, legea administraţiei publice locale, legea finanţelor publice locale, legea privind funcţionarii publici, statutul aleşilor locali, legea incompatibilităţilor şi legea descentralizării.
În privinţa prefecților, Liviu Dragnea a menţionat că s-ar putea discuta ca aceştia să fie reprezentanţi politici ai Guvernului și nu înalți funcționari publici, cum sunt în prezent.  Cât de realistă este, însă, modificarea statutului prefecților care au devenit înalți funcționari publici în urma negocierilor cu Uniunea Europeană? “Sunt de acord cu o astfel de modificare. Venidnd din teritoriu pot să spun că prefecții sunt numiți, oricum, politic dar după numire trebuie să renunțe la calitate de membru de partid. Ne păcălim singuri cu astfel de reglementări”, afirmă Darius Vâlcov (PSD), președintele comisiei pentru administrație a Senatului. Chiar și parlamentarii PSD recunosc, însă, că un asemenea pas ar fi dificil. “Statutul prefecților a fost negociat în procesul de aderare la Uniunea Europeană și mi se pare greu de crezut că ne vom putea întoarce la vechea situație a prefecților”, afirmă Ion Călin (PSD), membru al comisiei de administrație a Camerei Deputaților.

Cum scapă de răspundere baronii locali

O altă modificare vizată de PSD este legată de preluarea răspunderii de către funcționarii din primării, în locul edililor. De exemplu, un primar nu ar trebui să răspundă în cazul unei cercetări penale legată de o autorizație de construcție, dacă aceasta a fost semnalată de specialiștii în domeniu. De asemenea, și consilierii locali ar urma să beneficieze de același statut cu primarii și să fie derogaţi de răspundere. “Un proiect de lege, la care m-am numărat printre inițiatori, a fost votat de Senat. Acesta prevede că primarii își pot delega semnătura. În privința răspunderii, cred că trebuie să se facă în solidar. Răspunderea primarului nu îi exonerează, însă, pe funcționarii care au semnat documentele”, afirmă Darius Vâlcov. “Ar fi corect să fie făcute astfel de modificări. Însă, trebuie spus că, indiferent de forma finală a legii, primarul nu poate fi exonerat total de răspundere, atâta timp cât el este cel care îi alege pe specialiștii care semnează”, susține Ion Călin.

Salvarea incompatibililor

Noul pachet legislativ va fi un prilej pentru PSD să repună pe tapet și situația incompatibililor. Mai mulți primari și președinți de consilii județene au fost declarați incompatibili de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Aceștia au fost, în același timp, aleși locali și membrii în AGA ai unor Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Noile reglementări ar urma să le permită primarilor și președinților de consilii județene să facă parte din aceste organisme. Un proiect de lege în acest sens se află deja pe ordinea de zi a Senatului.  Însă, Comisia Europeană a precizat, într-o scrisoare trimisă autorităților de la București, că nu este de acord cu modificarea legislației privind incompatibilitățile și conflictul de interese. Cu toate acestea, modificările sunt sprijinite de parlamentarii social-democrați. “Eu susțin ca primarii să reprezinte, de drept, comunitățile locale în ADI. Cine ar putea să își asume răspunderea pentru aceste politici? Secretara? În special, în mediul rural sunt primării cu șapte-nouă angajați, primarii nici nu au pe cine să trimit”, susține Darius Vâlcov. “Ar fi logic să fie așa, pentru că primarii și consilierii locali sunt cei mai îndreptățiți să reprezinte comunitățile în aceste asociații. Oamenii aceștia nu au nicio vină. Ei au fost desemnați de consiliile locale și s-au trezit că sunt incompatibili”, afirmă Ion Călin.

Ce se întâmplă cu amnistia?

"Vicepremierul Liviu Dragnea, omul de încredere al domnului Ponta, pregăteşte o nouă ofensivă legislativă antijustiţie, bazată pe trei piloni", a susținut, ieri, prim-vicepreședintele PDL Predoiu. El a precizat că această ofensivă se referă la un proiect de lege privind scutirea de responsabilitate a preşedinţilor Consiliilor judeţene, rediscutarea proiectului legii amnistiei şi iniţierea unui proiect de lege privind numirile şi atribuţiile ICCJ şi ale DNA.
Repunerea pe tapet a legii amnistiei a fost dezmințită, la nivel oficial, de parlamentarii PSD. “Nu există nicio discuție privind reluarea dezbaterilor pe legea amnistiei. Așteptăm un punct de vedere al Ministerului Justiției, acolo s-au blocat lucrurile”, afirmă deputatul PSD Florin Iordache.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă