7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportALEGERI PARLAMENTARE 2012: Românii din Italia au început să voteze

ALEGERI PARLAMENTARE 2012: Românii din Italia au început să voteze

Românii din Italia au început să voteze pentru alegerile parlamentare din România, duminică dimineaţă la ora locală 07:00 (08:00 ora României). Se va vota până la ora locală 21:00 (22:00 ora României), potrivit Agerpres.

Românii cu drept de vot şi care au reşedinţa în Italia îşi vor putea alege reprezentanţii în Parlamentul României /alături de toţi ceilalţi concetăţeni stabiliţi în statele reprezentate în colegiul uninominal 1 din cadrul circumscripţiei electorale 43/, în 56 de secţii de vot, organizate în 17 din cele 20 de regiuni italiene, în 50 de oraşe din Peninsulă.

Secţiile de votare din Italia, distribuite pe regiuni, sunt următoarele: Lazio (14 secţii): Roma (cinci secţii), Acilia, Albano, Guidonia, Ladispoli, Marcellina, Monterotondo, Ostia, Tivoli şi Viterbo; Umbria (2 secţii): Perugia şi Terni; Abruzzo (o secţie): Pescara; Calabria (2 secţii): Reggio Calabria şi Cosenza; Sardinia (2 secţii): Cagliari şi Olbia; Campania (o secţie): Napoli; Puglia (o secţie): Bari; Sicilia (4 secţii): Catania, Canicatti, Caltanissetta şi Palermo; Marche (o secţie): Ancona; Lombardia (9 secţii): Milano (două secţii), Bergamo, Brescia, Como, Lecco, Lodi, Monza şi Varese; Emilia-Romagna (2 secţii): Bologna şi Parma; Piemonte (5 secţii): Torino (două secţii), Alessandria, Cuneo şi Ivrea; Liguria (o secţie): Genova; Veneto (4 secţii): Padova, Treviso, Veneţia şi Verona; Toscana (3 secţii): Florenţa, Arezzo şi Grosseto; Trentino-Alto Adige (o secţie): Trento; Friuli-Veneţia Giulia (3 secţii): Trieste, Udine şi Pordenone.

Alte două secţii de vot (gestionate tot de Ambasada României la Roma) au fost organizate în Malta (la Valletta) şi în San Marino, la sediile Consulatului Onorific.

Citeşte şi LIVE TEXT. ALEGERI PARLAMENTARE 2012: A ÎNCEPUT VOTAREA! Zeci de secţii de vot, ÎNCHISE din cauza vremii. MAI a cerut ajutorul Armatei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a pus la dispoziţia alegătorilor harta interactivă a secţiilor de votare din afara ţării, o aplicaţie dezvoltată de MAE pe platforma Google Maps, pentru a facilita accesul cetăţenilor români din străinătate la secţiile de votare. Harta care permite accesarea coordonatelor secţiilor de votare din Italia, Malta şi San Marino (atât cele organizate în cadrul misiunilor diplomatice, cât şi în afara acestora) este disponibilă pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul secţiunii dedicate alegerilor parlamentare – http://www.mae.ro/alegeri-parlamentare-2012., anunţă un comunicat al Ambasadei României la Roma.

De asemenea, în sprijinul cetăţenilor români care doresc să îşi exprime dreptul constituţional de vot, MAE a pus la dispoziţie Ghidul alegătorului român din străinătate.

Secţiile de vot au fost organizate luând drept referinţă prezenţa la urne a românilor din Italia la scrutinele anterioare: alegerile parlamentare din 2008, cele prezidenţiale din 2009, referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012, precum şi potrivit evoluţiei populaţiei şi prezenţei românilor în marile concentrări urbane, sau solicitărilor asociaţiilor de români de pe tot cuprinsul Italiei.

Ambasada României la Roma a publicat pe site-ul său toate informaţiile cu privire la adresele celor 56 de secţii de vot, precum şi cele legate de actele necesare pentru a putea vota.

Cetăţenii români rezidenţi în Italia vor trebui să prezinte un act de identitate valabil, eliberat de autorităţile române /carte de identitate sau paşaport simplu, inclusiv cel temporar/, însoţit de un document emis de autorităţile italiene, care să ateste reşedinţa în Italia, adică carte de identitate italiană pentru străini eliberată de primăria locală (carta d’identita italiana rilasciata dal Comune), atestat de înregistrare în registrul de populaţie rezidentă de la primăria locală (attestazione di soggiorno permanente per i cittadini dell’UE rilasciata dal Comune/Ufficio Anagrafe), certificat de reşedinţă emis de primăria locală (certificato di residenza rilasciato dal Comune).

Cetăţenii români care, în ziua alegerilor, se vor afla în Italia în scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota. Nu se va putea vota pe baza titlului de călătorie, a buletinului de identitate model vechi şi a cărţii de identitate provizorie. Nu va fi utilizată cartea de alegător.

În baza deciziei BEC nr.79/22.11.2012, secţiile de votare din străinătate (în acest caz Italia) nu vor avea sau utiliza urne speciale (mobile).

În colegiul uninominal 1 pentru Senat candidează Cristian David (USL), Riceard Viorel Badea (ARD), Mihaela Mihai Neagu (PRM), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Hantz Peter Bela (PPMT), Ion Săvoiu (PER) şi Eugen Costinel Mihalache (PP-DD).

Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul uninominal 1 din străinătate vor intra în cursa electorală Victor Socaciu (USL), William Gabriel Brînză (ARD), Graban Zsolt Attila (UDMR), Aurelian Mihai (PP-DD), şi Silviu Ştefan Molnar (PRM).

Cele mai recente date, publicate în luna mai 2012, de ISTAT, Institutul Italian de Statistică, arată că comunitatea românească număra pe tot cuprinsul Italiei aproape un milion de persoane (mai precis 968.576). Românii reprezintă 21,2% din totalul celor 4,5 milioane de străini care se află în Italia şi au reşedinţa aici (practic unul din cinci), iar numărul lor a crescut cu 9,1% faţă de anul precedent. Românii reprezintă 1,6% din totalul populaţiei Italiei.

Cele mai mari comunităţi de români trăiesc în regiunea Lazio /centru/ (circa 200.000), şi în următoarele regiuni din nordul Peninsulei: Lombardia (137.000), Piemonte (137.000) şi Veneto (100.000).

Românii sunt cei mai numeroşi străini şi cei mai numeroşi cetăţeni comunitari stabiliţi legal în Italia. După datele difuzate de asociaţia catolică Caritas Italia, numărul românilor care trăiesc în Peninsulă ar depăşi 1,5 milioane.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă