14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCadou de campanie pentru baronii locali

Cadou de campanie pentru baronii locali

O serie de județe vor primi, gratuit, benzină și motorină din rezerva de stat, potrivit unei legi votate de Parlament. Explicația: județele respective au fost afectate de zăpadă acum câteva luni de zile.

Executivul va scoate combustibil din rezerva de stat și îl va distribui autorităților locale care au fost sub cod galben, portocaliu sau roșu în lunile ianuarie și februarie, dar și Ministerului Apărării și Ministerului de Interne, potrivit unei legi votate de Camera Deputaților, for decizional. Cantitățile de combustibil care vor fi acordate autorităților publice locale ca „ajutoare umanitare interne de urgență“ vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, și al ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Potrivit legii, cantitățile de combustibil vor fi distribuite către prefecturi, care le vor justifica pe baza legislației privind „acordarea, în primă intervenție, a ajutoarelor umanitare populației sinistrate, ca urmare a unei situații excepționale“.

Cum s-a ajuns în această situație? La începutul anului, o serie de județe din sudul țării au fost afectate de ninsori sau viscole. Este vorba de județe precum Brăila, Buzău, Constanța, Călărași, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vrancea. Toate aceste județe au președinți de CJ din partea PSD, excepție făcând Buzău și Călărași, conduse de PNL. Intemperiile au făcut necesară intervenția armatei.

Propunerea Guvernului

În luna februarie, Guvernul condus de Victor Ponta a elaborat un proiect de lege privind scoaterea din rezerva de stat a unor cantități de carburanți care vor fi acordate, cu titlu gratuit, MAI și MApN. Potrivit expunerii de motive, în 29 ianuarie s-a declarat starea de alertă în județele Brăila, Buzău, Vrancea, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea. Acțiunile de deszăpezire au presupus implicarea MApN și MAI. „Pentru buna desfăşurare a misiunilor specifice curente ale MAI şi MApN este necesară compensarea consumurilor neprevăzute de carburanți, determinate de participarea la aceste acțiuni de răspuns la situațiile de urgență“, se arată în expunerea de motive. MAI urma să primească 118 tone de motorină, 112 tone de benzină și 31 tone de petrol pentru turboreactoare. Pentru MApN erau rezervate 56 tone de motorină, șase tone de benzină și două de petrol pentru turboreactoare.

În dezbaterile din Senat, însă, mai mulți parlamentari PSD – Trifon Belacurencu, Alexandru Mazăre și Doina Feodorovici – au propus un amendament potrivit căruia de combustibil să beneficieze și autoritățile locale. Amendamentul a fost acceptat atât de Comisia de apărare, cât și de plenul Senatului, care a votat legea modificată în 11 martie.

Explicațiile senatorilor PSD

„Comitetele locale pentru situații de urgență au acționat pentru deszăpezire atât cu utilaje proprii, cât şi cu utilaje închiriate, puse la dispoziție de către diverşi operatori economici, urmând ca ulterior să le fie decontate cheltuielile materiale şi financiare. Având în vedere situația de forță majoră cu care s-au confruntat, necesarul de fonduri pentru intervenții a depăşit cu mult posibilitățile de finanțare ale bugetelor locale şi suma prevăzută în bugetele proprii ale CJ pe anul 2014 pentru înlăturarea efectelor căderilor abundente de zăpadă“, se arată în motivarea amendamentului.

Inițiatorii vin cu explicații suplimentare și cu estimări privind cantitățile pe care le așteaptă de la Guvern. „Fiecare comunitate își face un stoc pentru situații de excepție. Comunitățile au consumat combustibil peste aceste cantități, pentru că s-au ocupat de ulițe, de accesul oamenilor în case. La nivelul județului Tulcea, unde sunt parlamentar, s-au consumat cu 100 de tone mai mult decât nivelul stocurilor normale“, a declarat pentru „România liberă“ Trifon Belacurencu, unul dintre inițiatorii amendamentului. El susține că nu sunt posibile înșelătorii întrucât transferul se va face pe baza documentelor comandamentelor județene și locale. Senatorul PSD susține că legea nu are legătură cu campania electorală întrucât „a fost inițiată acum două luni de zile“.

Deputații au acceptat punctul de vedere al senatorilor și au votat transferul de combustibil către comunitățile locale în ședința din 1 aprilie. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Traian Băsescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă