10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCine se bate pentru locurile României de la Bruxelles

Cine se bate pentru locurile României de la Bruxelles

Peste aproximativ o lună de zile, în 25 mai, românii își vor alege reprezentanții în Parlamentul European. România liberă îi prezintă pe candidații cu șanse de a fi aleși, potrivit estimărilor făcute pe baza sondajelor de opinie.

România va avea, în viitoarea legislatură a PE, 32 de mandate, faţă de 33 în prezent. Candidaturile pentru PE au devenit defintive în data de 16 aprilie. Potrivit sondajelor de opinie, care creditează alianța PSD-UNPR-PC cu o medie de 35% din voturi, această alianță poate obține în jur de 13-14 locuri în Parlamentul European.

Pe listele acestei alianțe, primul loc este ocupat de actualul europarlamentar PSD Corina Creţu. Interesant este că ocupanta locului 1 pe listele PSD a avut un singur raport, potrivit site-ului Parlamentului European. A avut 61 de amendamente, o medie de mijloc raportat la ceilalţi colegi şi a adresat 123 de întrebări. Locul al doilea este ocupat de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei.

Candidatura Ecaterinei Andronescu a fost în pericol, după ce ANI a acuzat-o de incompatibilitate. Însă, Ecaterina Andronescu a avut câștig de cauză, în condițiile în care incompatibilitatea de care era acuzată (cea dintre rector și parlamentar) a fost eliminată printr-o ordonanță de urgență care era semnată, printre alții, chiar de către Ecaterina Andronescu. Pe locul al treilea se află europarlamentarul Cătălin Ivan.

Pe următoarele poziţii se află doi politicieni care au preferat Parlamentul European în dauna unor locuri în Guvern: fostul ministru al Comunicaţiilor Dan Nica şi fostul ministru al IMM-urilor Maria Grapini. Aceasta din urmă nu a luat măsuri de relansare a IMM-urilor şi a apărut în presă mai mult în urma unor greşeli de exprimare. Au primit, de asemenea, locuri eligibile senatorul UNPR Damian Drăghici şi europarlamentarul Daciana Sârbu, soţia premierului Victor Ponta.

Pe locurile următoare se află Ioan Mircea Paşcu, Viorica Dăncilă şi Sorin Moisă, adjunctul şefului de cabinet al comisarului european pentru Agricultură.

Pe locul 11 se află eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, urmat de colegul Claudiu Ciprian Tănăsescu, de Doru-Claudian Frunzulică (UNPR), secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Propunerile PNL

Obiectivul PNL este acela de a obţine opt mandate de europarlamentari, însă liberalii ar trebui să obțină 23% din voturi. Potrivit sondajelor, PNL are în jur de 18% ceea ce i-ar permite să obțină șase locuri eligibile.

Lista PNL pentru Parlamentul European va fi deschisă de Norica Nicolai, care este şi în prezent europarlamentar.

Potrivit site-ului Parlamentului European, Norica Nicolai are 112 luări de cuvânt în plen şi două rapoarte. Pe locul doi se află Adina Vălean, soţia liderului PNL Crin Antonescu. Ea are la activ 37 de luări de cuvânt în plen şi patru rapoarte. Următoarea clasată este Ramona Mănescu, soţia secretarului general Rareş Mănescu. Ea a fost europarlamentar între 2009 şi 2013, când a renunţat pentru a ocupa portofoliul Transporturilor în Guvernul Ponta. Pe locul patru se află Cristian Buşoi – şi el europarlamentar până în 2013, când a fost numit în fruntea CNAS.

Un loc eligibil a obţinut şi europarlamentarul Renate Weber, deşi relaţiile sale cu conducerea partidului nu au fost cele mai bune. Locul şase pe lista PNL este ocupat de Eduard Hellvig, europarlamentar din septembrie 2013 şi fost ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta I.

Cu cine defilează PDL și PMP

Democrat-liberalii ar putea lua și ei lua în jur de cinci locuri în PE. Primul loc este ocupat de actualul europarlamentar Theodor Stolojan, care are patru rapoarte, 95 de luări de cuvânt în plen şi cinci întrebări. Locul al doilea este ocupat de Monica Macovei, unul dintre cei mai activi membri ai Parlamentului European. Ea are 40 de rapoarte, 484 de luări de cuvânt în plen şi 163 de întrebări parlamentare.

Pe locurile următoare sunt, de asemenea, doi europarlamentari: Traian Ungureanu şi Marie Jean Marinescu. Pe listă a apărut o surpriză de ultimă oră, şi anume cea a lui Daniel Buda, liderul PDL Cluj. Pe vremea când era preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda a sprijinit o serie de iniţiative controversate, cum ar fi posibilitatea avocaţilor parlamentari de a apăra în procese de corupţie.

PMP ar putea obține două locuri în Parlamentul European. Pe lista PMP, pe primele locuri se află Cristian Preda, Siegfried Mureşan, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu.

Primele două locuri pe lista de candidaţi UDMR pentru Parlamentul European, considerate eligibile, sunt ocupate, în ordine, de actualii deputaţi europeni Iuliu Winkler şi Sogor Csaba. Dan Diaconescu şi preşedintele PP-DD Simona Man ocupă primele locuri pe listele acestui partid pentru alegerile europarlamentare. Pentru partidele politice pragul electoral este de 5%.

Ce șanse are Mircea Diaconu

Pentru Parlamentul European, au fost depuse și 11 candidaturi ale unor independenți. Șanse de alegere pare să aibă fostul liberal Mircea Diaconu, care este sprijnit politico-mediatic. Pentru a fi ales, Diaconu trebuie să obțină 3,125% din voturi – coefficient obținut din împărțirea numărului total de voturi, 100%, la numărul dem mandate -32. Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European, a decis definitiv, miercuri, Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut decizia în sens luată de Tribunalul Capitalei.

Prin decizia de miercuri, Curtea de Apel a respins contestaţiile faţă de hotărârea tribunalului înaintate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Ministerul Public.

Tribunalul Capitalei a admis, în 5 aprilie, contestaţia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care, miercuri, a menţinut decizia tribunalului, astfel că Diaconu poate candida, în mai, la europarlamentare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă