16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportDe unde va lua voturi Diaconu?

De unde va lua voturi Diaconu?

Validarea candidaturii lui Mircea Diaconu pentru alegerile europarlamentare, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București, declanșează calculele privind efectul participării sale asupra partidelor politice.

Pentru a obține un mandat de europarlamentar, Mircea Diaconu trebuie să obțină minimum 3,125% din voturile alegătorilor care se vor prezenta. Acest procent se calculează împărțind totalul electorilor (100%) la numărul de mandate la care are dreptul România (32). Dacă la alegeri ar participa 5.000.000 de electori, așa cum s-a întâmplat în 2009, Diaconu ar avea nevoie de aproximativ 160.000 de voturi.

În mediile politice se vehiculează două scenarii privind partidele de la care Diaconu va lua voturi. O primă variantă ar fi că va obține de la PNL – și tocmai acest lucru îl speră ­Victor ­Ponta și Dan Voiculescu, care au susținut politic și mediatic ­candidatura lui Diaconu.

Premierul a scris,  pe Facebook, că este convins că Mircea Diaconu “va fi primul europarlamentar cu adevărat independent din România”. “Cazurile EBA și Tokes au fost doar niște blaturi rușinoase”, a comentat Ponta, apreciind că Mircea Diaconu nu va lua voturi de la alte partide, “ci de la acei alegători liberali care oricum nu mai votau cu PNL”. Ponta mai susține că Diaconu va lua voturi și de la “mulți oameni pur și simplu revoltați de modul nedrept în care a fost tratat de adversari, dar și de foștii colegi. “Mircea Diaconu este un adevarat liberal, dar mai ales un mare român”, a mai scris Victor Ponta. Din mesajul lui Ponta nu au lipsit referirile la Crin Antonescu. “Deși în 2012 propaganda băsistă cerea să fie gonit imediat din Guvern, am decis împreună să rămână ministru până în ziua pronunțării instanței! Atunci Crin a fost solidar cu noi (ceea ce acum, după «Marea Reevaluare», nu a mai făcut din păcate!).“

În ultimele săptămâni, Victor Ponta a transmis mai multe mesaje de susținere a candidaturii lui Mircea Diaconu ca independent la alegerile europarlamentare. Însă sprijinul lui Ponta a fost unul strict de imagine. El nu i-a oferit lui Diaconu un loc pe listele PSD și, invitat de Antena 3,  a evitat să semneze pentru candidatura acestuia ca independent.

Scenariile de la PNL

În schimb, liderul liberalilor, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că susţinătorii PNL nu vor vota cu Mircea Diaconu, ci cu candidaţii liberali la europarlamentare.

Antonescu a fost întrebat, într-o discuţie la Hotnews, de ce PNL nu boicotează candidatura lui Mircea Diaconu. “Susţinătorii PNL vor vota PNL, şi nu Mircea Diaconu”, a răspuns Antonescu. Liderul PNL a mai precizat că speră ca fostul vicepreşedinte al partidului să nu se lase folosit.

“Nu l-am putut menţine pe Mircea Diaconu pe lista PNL pentru că am luat act de hotărârea şi de interpretarea oficială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dacă alte instanţe au hotărât altceva domnul Diaconu va candida independent şi dincolo de a ne prezenta această, explicaţie simplă nu avem cum opri campania despre care vorbiţi (împotriva PNL, n.r.). Ar fi frumos ca domnul Diaconu să nu se lase folosit în această campanie”, a mai spus Antonescu.

La rândul său, Ramona Mănescu, candidat PNL pentru PE, se arată convinsă că Diaconu va fi ales în funcţia de europarlamentar cu voturile PC şi PSD. “O să ia propriile voturi pentru că are suficienţi susţinători, din câte am înţeles PC l-a susţinut foarte tare şi îşi doreşte ca Mircea Diaconu să ajungă în Parlamentul European, Victor Ponta a făcut un apel la votanţii PSD să dea cât mai multe voturi pentru Mircea Diaconu pentru că ei au deja destule şi am încredere că şi voturile PC şi voturile PSD vor fi suficiente ca Mircea Diaconu să intre în Parlamentul European, alături de simpatizanţii săi”, a afirmat Ramona Mănescu.

Candidatură controversată

Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European, a decis definitiv, miercuri, Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut decizia în acest sens luată de Tribunalul Capitalei. Prin decizia de miercuri, Curtea de Apel a respins contestaţiile faţă de hotărârea Tribunalului înaintate de Agenţia Naţională de Inte­gritate (ANI) şi Ministerul Public. ANI a reclamat faptul că, în 2012, pe vremea când era senator, Diaconu a fost condamnat definitiv pentru incompatibilitate. Legea ANI prevede că persoanele condamnate pentru incompatibilitate nu mai pot ocupa “aceeași funcție” pentru o perioadă de trei ani de zile.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă