7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportDirectorul SRI: Sper că Franţa va înţelege interesele României privind graniţa de...

Directorul SRI: Sper că Franţa va înţelege interesele României privind graniţa de est a UE

Directorul SRI George Maior a declarat, vineri, într-un discurs la ambasada Franței că speră că "Franţa va înţelege interesele României legate de ceea ce înseamnă graniţa de est a UE şi a NATO", inclusiv privind accederea în Schengen.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a fost distins joi de către preşedintele Franţei, François Hollande, cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler, informează MediafaxDistincţia primită de către directorul SRI este o recunoaştere a calităţii deosebite a relaţiei strategice dintre România şi Franţa, în special în domenii mai puţin cunoscute publicului, precum activitatea de intelligence.

În discursul susţinut cu acest prilej, Maior a subliniat importanţa faptului că, astăzi, când provocările la adresa securităţii regionale, a Europei şi a NATO se acutizează, dispunem de un astfel de parteneriat matur, consolidat, în măsură să genereze soluţiile pentru gestionarea adecvată a acestor provocări.

"De-a lungul istoriei, România a văzut întotdeauna în Franţa un aliat natural, în ciuda orientării ideologice impuse ţării noastre în timpul Războiului Rece. Aceasta a făcut ca, odată cu revenirea României la democraţie, interacţiunea dintre serviciile de informaţii române şi franceze să fie cât se poate de naturală, astfel că astăzi s-a ajuns la o performanţă intelectuală şi operaţională demnă de remarcat. Atât serviciile române de informaţii, cât şi cele franceze împărtăşesc aceeaşi viziune în ceea ce priveşte lumea contemporană, dispunând în acelaşi timp de capacitatea operaţională necesară abordării provocărilor şi reducerii incertitudinii care planează asupra securităţii statelor şi cetăţenilor noştri. Acestea sunt cu atât mai importante acum, având în vedere evoluţiile îngrijorătoare de la graniţele de est ale Uniunii Europene şi ale NATO. Relaţia strategică dintre România şi Franţa are potenţialul să contribuie, pe de o parte, la înţelegerea acestei situaţii deosebite pentru Uniunea Europeană şi pentru NATO, iar, pe de altă parte, să găsească soluţiile inteligente pentru evitarea unui neo-război rece, de natură să afecteze întreg spaţiul euro-atlantic", a spus George Maior, citat în comunicat.

În acelaşi timp, directorul SRI şi-a exprimat speranţa că, în spiritul acestei alianţe naturale istorice cu România, "Franţa va înţelege interesele României legate de ceea ce înseamnă graniţa de est a Uniunii Europene şi a NATO, inclusiv în ceea ce priveşte intenţiile noastre de accedere în Schengen, o chestiune legitimă, la care s-a lucrat mult şi pentru care, cel puţin din punct de vedere tehnic, îndeplim toate criteriile".

"Potrivit directorului SRI, valoarea acestui demers al României capătă o nouă dimensiune acum, când o lume întreagă poate vedea evoluţiile din regiunea Mării Negre, o zonă importantă nu doar pentru România, ci pentru întregul spaţiu al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic", se menţionează în comunicatul SRI.

Ceremonia, găzduită de ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, s-a desfăşurat în prezenţa mai multor personalităţi din mediul diplomatic, academic, guvernamental şi din societatea civilă.

Ordinul acordat de preşedintele Franţei reprezintă cea mai înaltă decoraţie onorifică franceză, instituită în anul 1802 de către Napoleon Bonaparte.

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă