5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportDragnea: Poate discutăm ca prefectul să fie reprezentant politic al Guvernului

Dragnea: Poate discutăm ca prefectul să fie reprezentant politic al Guvernului

Vicepremierul Liviu Dragnea afirmă că se lucrează la un pachet legislativ pe zona administraţiei locale, cu modificări inclusiv la legea prefectului, arătând că s-ar putea discuta ca ocupanţii acestor funcţii să fie reprezentanţi politici ai Guvernului, nu apolitici cum sunt consideraţi în prezent. Dragnea a vorbit despre faptul că procesul de descentralizare s-ar putea finaliza până în 2015. informează Mediafax.

 Potrivit draftului conceput de Dragnea dacă un document are semnătura funcţionarilor primăriei sau ai CJ, aceştia trebuie traşi la răspundere şi nu şeful instituţiei. Vicepremierul susţine că anul acesta se va modifica şi legea prefectului, pentru ca aceştia să fie membrii ai partidelor şi nu apolitici. În privinţa descentralizării, social-democratul afirmă că aceasta se va realiza în acest an, conform Gândul.

"Sunt două variante de lucru: o variantă o reprezintă tot promovarea unui proiect unic de lege, care să cuprindă descentralizarea pe toate domeniile sau un proiect de lege pentru fiecare sector în parte. Un proiect de lege pentru Sănătate pe care să-l facem împreună cu Ministerul Sănătăţii, Educaţie, Mediu şamd", a spus Dragnea, menţionând că vor fi organizate şi dezbateri în grupurile de lucru.

Vicepremierul a precizat că susţine varianta unui proiect de lege, "pentru că este important ca descentralizarea să fie un tot unitar".

"Nu poţi să adopţi un proiect de lege pentru două sectoare, iar trei proiecte de legi nu se adoptă. Intri cu un proiect de lege care să cuprindă tot. De asemenea, noi suntem avansaţi, am finalizat forma draftului de modificări la legile celelalte administraţie, finanţe publice locale, legea prefectului, funcţionarii publici, statutul aleşilor locali şi o să le pun şi pe acestea în dezbatere împreună cu descentralizarea", a arătat el. "Sper să reuşim anul acesta, fiind un an destul de greu, cu două rânduri de alegeri, cu parlamentarii care vor fi şi ei implicaţi în cele două rânduri de campanii electorale", a mai spus ministrul.

În privinţa modifcărilor la legea prefectului, Liviu Dragnea a menţionat că s-ar putea discuta ca aceştia să fie reprezentanţi politici ai Guvernului.

"Eu am mai spus-o, este foarte greu pentru un prefect, care să zicem că este înalt funcţionar public, apolitic, şi care are printre competenţe asigurarea ca în judeţul respectiv să se aplice programul de guvernare al Guvernului, dacă el nu este pus de Guvern. Una este să spui că un funcţionar public de la un minister, de la nivelul doi, trei, nu trebuie să fie politic, dar nu poţi să-l compari cu prefectul căruia îi dai potrivit Constituţiei competenţa de a conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor. Este incorect, Guvernul este politic, ministerele sunt conduse de oameni politici, asta înseamnă democraţia. Şi tu pui terminaţiile ministerelor din judeţe sub conducerea unui om care a fost pus de un Guvern dinainte. Nu ai nicio garanţie că acel om va face tot ce este posibil ca programul de guvernare să fie dus la îndeplinire", a spus Dragnea.

El a precizat că soluţia în această privinţă urmează să fie discutată.

"Trebuie decis şi sper ca în aceste dezbateri să ajungem la un punct de vedere comun, dincolo de cine este în opoziţie sau la putere pe acest subiect. Mulţi spun că noi suntem într-o ipocrizie generalizată în ceea ce priveşte prefectul. El este apolitic, dar de fapt cum se schimbă guvernele sunt schimbaţi şi prefecţii. Atunci unde mai este stabilitatea? Ne uităm la americani, la celelalte ţări din Europa şi vedem, mergem pe modelul francez, care acum este în plin proces de reformă a administraţiei, ei având un corp de prefecţi foarte mare, care implică şi costuri foarte mari şi sunt prefecţi de stânga, prefecţi de dreapta şi când vine guvernul de dreapta pune prefect de dreapta şi invers sau plecăm de la ideea că prefectul este reprezentantul guvernului în teritoriu. Dacă este reprezentantul Guvernului, care este guvern politic, poate discutăm să fie reprezentantul politic al Guvernului", a punctat Dragnea.

În ceea ce priveşte modificările la legea administraţiei publice locale, Liviu Dragnea a arătat, în interviu acordat "Gândul", că o întrebare la care trebuie să se dea un răspuns este legată de decizia de oportunitate şi de responsabilitatea funcţionarilor dintr-o primărie. El a dat exemplul unei autorizaţii de construcţii, semnate atât de funcţionari specializaţi pe anumite domenii, cât şi de primar, opinând că, în cazul în care apare o cercetare, primarul nu ar trebui să răspundă, câtă vreme structurile din primărie i-au spus că este în regulă.

"Dacă un primar semnează autorizaţii de construcţii, în stânga pe autorizaţie semnează secretarul primăriei, în dreapta semnează arhitectul şef. Un primar nu este obligat nici de Constituţie, nici de legislaţie să fie arhitect şi jurist, şi inginer constructor, să aibă nu ştiu ce specializări, el poate să fie şi cu liceul. Dacă poporul are încredere în el, este votat. Dacă secretarul semnează în stânga, asta îi spune primarului că din punctul de vedere al respectării legii toată documentaţia care stă la baza emiterii autorizaţiei de construcţie este în regulă. Dacă arhitectul semnează în dreapta, acea semnătură îi spune primarului că toate prevederile legale din domeniul disciplinei în construcţii, urbanismului sunt în regulă şi toate condiţiile au fost îndeplinite. Atunci primarul are decizia de oportunitate şi poate semna acea autorizaţie având legitimitatea dată de comunitate că da, acea construcţie se poate realiza. Dacă ulterior, din diferite motive, apare o cercetare sau o reclamaţie că acea autorizaţie a fost emisă într-un fel sau altul sau nelegal, în opinia mea, primarul nu trebuie să răspundă. El nu trebuie să aibă capacitatea, expertiza necesară pentru a verifica dacă toate documentele sunt legale. Este un subiect foarte important şi plecând de la subiectul competenţelor în construcţii se poate extinde. Am discutat mult cu reprezentanţii autorităţilor locale şi reclamă de ani de zile acest lucru. Dacă funcţionarii publici care vin la serviciu şi au dat concurs pe anumite domenii de specialitate trebuie să îşi asume şi răspunderea. Dacă toate structurile din primărie îi spun că este în regulă, atunci de ce trebuie să răspundă primarul?", a spus Dragnea.

El a menţionat că, plecând de la acest exemplu, se poate extinde discuţia şi la ceilalţi aleşi locali, la consilierii locali. "Aşa cum un parlamentar nu poate fi tras la răspundere pentru votul lui, atunci un consilier local poate fi tras la răspundere pentru votul lui?"

În legătură cu legea privind incompatibilităţile, Dragnea a spus că dezbaterea "se învârte" în jurul statutului Asociaţiilor de Dezvoltare intercomunitară, care sunt constituite pentru Apă şi Canal sau pentru proiectele de gestionare a deşeurilor.

Liviu Dragnea a menţionat că se încearcă deschiderea unui "dialog serios" cu Agenţia Naţională de Integritate în această privinţă.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă