14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportGuşă: Ungureanu ar avea nevoie ca de aer de o dispută cu...

Guşă: Ungureanu ar avea nevoie ca de aer de o dispută cu Băsescu

Analistul politic Cozmin Guşă consideră că premierul ar avea nevoie ca de aer de o dispută principială cu Traian Băsescu, ceea ce i-ar consolida poziţia de prim-ministru şi l-ar proiecta pe aşteptările oamenilor care, în acest moment, sunt nemulţumiţi de şeful statului, potrivit Realitatea.net.

 

“Mihai Răzvan Ungureanu e limpede că nu are o relaţie comodă în acest moment cu PDL-ul, poate mai comodă puţin cu UNPR-ul, dar aici vorbim de un grup mic. Dar este pe nisipuri mişcătoare. El ar putea să ajungă într-o formulă prin care să-şi impună proiectele corecte pentru români dacă vine cu soluţii clare, nebâlbăite şi dacă această cotă de încredere pe care o vedem în creştere în diverse sondaje va fi un lucru real la nivelul cetăţenilor”, a susţinut Guşă.

Potrivit analistului politic, dacă acţionează corect, Ungureanu este într-un proiect “win-win”. “Chiar dacă-şi impune punctul de vedere şi ei s-ar certa cu el, (…) dacă soluţiile sunt foarte bine acceptate de către români, clasei politice îi va fi greu să spună, chiar şi celor din opoziţie”, a subliniat Guşă, referindu-se la proiectele guvernamentale pe care le poate impune premierul.

Analistul a fost întrebat dacă Ungureanu poate adopta acest gen de poziţie şi dacă preşedintele Traian Băsescu va interveni în dezbatere, aşa cum a făcut-o pe tema creşterii salariilor versus scăderea CAS.

“Mihai Răzvan Ungureanu ar avea nevoie ca de aer de o dispută pe principii cu Traian Băsescu, lucru care i-ar consolida şi poziţia de prim-ministru independent şi care l-ar proiecta, în aceste vremuri în care cel mai hulit dintre români se numeşte Traian Băsescu, pe aşteptarea oamenilor într-un mod mult mai apropiat de realitate decât USL-ul, care neagă tot”, a explicat Cozmin Guşă, punctând că Ungureanu îşi construieşte o imagine afirmativă.

În plus, analistul politic este de părere că un prim-ministru are şi pârghiile administrative pentru a controla “un Parlament atât de dezasamblat cum e cel al României”.

El a mai subliniat că Ungureanu “poate fi premiat cu coroniţă” la finalul anului. Guşă a explicat că aceasta ar însemna, în plan administrativ, ca premierul să atragă multe proiecte şi foarte valoroase, inclusiv pe fonduri europene, şi să blocheze contractele care generează corupţia.

“În plan politic personal, înseamnă o mişcare politică în jurul său, care să poată să adune la vot un scor între 20 şi 25%, deja este un premiu excepţional pe care l-ar putea avea. Eu nu văd însă o mişcare politică formată din partidele vechi, ci o mişcare politică nouă pe care Ungureanu să o coaguleze, eventual preluând cu penseta din stânga-dreapta oameni corespunzători, în niciun caz greii”, a afirmat analistul politic, precizând că alături de premier pot veni inclusiv oameni din Consiliul consultativ.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă