14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportNicolăescu: Avem nevoie de cel puţin 12 mld. euro pentru a pune...

Nicolăescu: Avem nevoie de cel puţin 12 mld. euro pentru a pune infrastructura medicală la punct

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, la Realitatea TV, că România are nevoie de cel puţin 12-14 miliarde de euro pentru a pune infrastructura medicală la punct.

La aceşti bani s-ar adăuga costurile pe care le implică serviciile medicale, conform ministrului Sănătăţii.

“Răspunsul este uşor pe ceea ce se numeşte “infrastructură” şi greu pentru ceea ce înseamnă servicii medicale. Pentru ceea ce înseamnă infrastructură ştim. E nevoie să avem cca 100.000 de paturi, trebuie să fie repartizate unitar în toată ţara, trebuie să fie aşezate în nişte construcţii care să respecte anumite reguli ca acele spitale să poată să fie acreditate din punct de vedere sanitar, trebuie să aibă anumite echipamente şi aparatură medicală. Asta ştim şi avem asemenea lucruri făcute, şi după ultimele calcule pe care le-am tot făcut în mai multe etape, între 12 şi 14 miliarde de euro e necesarul care i-ar trebui României ca toată infrastructura să fie la cea mai înaltă performanţă. Vorbim de cabinete medicale, spitale, laboratoare, imagistică, etc”, a spus Eugen Nicolăescu.

Citeşte şi: Grevă în sănătate. Medicii nu au lucrat luni, între orele 08:00 şi 10:00

Când vine vorba despre serviciile medicale, însă, lucurile sunt neclare, spune ministrul.

“Noi ştim, astăzi, că în România sunt aprox. 4,4 miloane de internări în spitale, câteva zeci de milioane de reţete care circulă de mai multe ori şi mai ştim că dacă un pacient primeşte de la medic o reţetă sau trimitere să-şi facă o analiză oarecare sau o investigaţie de imagistică din a noua sau din a 14-a zi din lună se duce la acel laborator sau la acea policlinică şi spune “nu mai sunt bani, s-au terminat banii de la casa de sănătate”. Ştim că, pentru anumite lucruri banii sunt insuficienţi, dar ştim altceva, ceea ce cred că am reuşit din 2007 – 2008 şi s-a perpetuat anii următori că medicamente acum în farmacii bolnavii găsesc când dau o reţetă gratuită sau compensată, şi ăsta e un lucru pozitiv. Nu ştim deocamdată câte servicii medicale trebuie să se facă exact în spital, în ambulatoriu de specialitate sau câte la medicul de familie… Probabil că vom şti aceste lucruri într-un an sau doi, pe măsură ce vom introduce nişte aspecte importante de reformă. Pachetul de bază ne va spune într-un an sau doi care este nivelul de servicii pe fiecare tip în parte”, a spus Nicolăescu.

Citeşte şi: Nicolăescu: Medicii nu au conflict de muncă deschis cu Ministerul Sănătăţii

În ceea ce priveşte sumele alocate Sănătăţii, ministrul susţine că, în ciuda a ceea ce s-ar spune, sumele sunt din ce în ce mai mari.

“Cred că bani sunt din ce în ce mai mulţi alocaţi, în sume absolute vorbim. Am plecat de la vreun miliard şi jumătate de dolari, în 1998, şi suntem la cca 6 mld de euro azi. Oamenii uită un lucru şi spun “Câţi bani au intrat în sistem şi nu se vede!” – azi, în toate 41 de spitale judeţene de urgenţă s-au făcut investiţii şi toate funcţionează – UPU – la cel mai înalt nivel de calitate”, explică ministrul.

“Cred că pentru România sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este un sistem potrivit. Avem foarte multe categorii scutite. Dacă nu ar fi acestea, ar fi simplu: toată lumea ar plăti şi sigur ar ajunge banii. Dar noi azi avem cam 5,5 milioane de cetăţeni plătesc asigurări sociale de sănătate, şi noi trebuie să dăm servicii la 20 de milioane”, a mai declarat Eugen Nicolăescu.

Citeşte şi: Nicolăescu: Greva din sistemul sanitar, ilegală

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă