11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportOraşele din România îşi schimbă forma. Umbra lui Radu Mazăre le învăluie...

Oraşele din România îşi schimbă forma. Umbra lui Radu Mazăre le învăluie încet, încet

Deputaţii PSD Eduard Martin şi Antonella Marinescu au propus mai multe modificări la legea urbanismului, prin care încearcă readucerea legii la forma din anul 2001, când de slăbiciunile legii profitau “regii imobiliarelor”. Mai exact, Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputatilor a votat săptămâna trecută următoarele amendamente:

I. -Guvernul nu va mai face planurile de amenjare teritorială pentru staţiunile turistice de interes naţional şi de pe coasta Mării Negre, acestea urmând să fie făcute de autoritatea locală.

Această prevedere este una delicată. În urmă cu mai mulţi ani, după ce s-a constatat apariţia mai multor construcţii care atentau la plajele de pe malul Mării Negre, elaborarea PUZ-urilor nu a mai fost lăsată pe mâna primarilor, ci a fost preluată de Ministerul Dezvoltării. Jurnaliştii Hotnews (cei care au atras atenţia asupra amendamentelor la legea urbanismului) menţionau că Ministerul Dezvoltarii lucra de acum un an la un Plan Urbanistic Zonal pentru tot litoralul Mării Negre, care ar fi urmat să stabilească un regulament de construire unitar. Dacă amendamentul propus de deputaţii Martin şi Marinescu se va regăsi în legea urbanismului, acest PUZ va deveni inutil.

II. -Investitorii privaţi pot iniţia PUZ-uri în baza unui aviz de oportunitate semnat de arhitectul şef şi primar.

Propunerea vine la 9 luni după intrarea în vigoare a unei prevederi legale care interzicea privaţilor iniţierea de PUZ-uri, acestea putând fi elaborate doare de administraţia locală. Ca o excepţie, pentru stimularea investiţiilor, noua formă a legii urbanismului, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2012, permitea iniţierea de PUZ-uri de către dezvoltatorii de cartiere rezidenţiale, hipermarketuri şi parcuri tehnologice.

III- Prin avizul de oportunitate se stabilesc indicatorii urbanistici ai Planului Urbanistic Zonal.

Asta înseamnă că tandemul primar- arhitect şef au mână liberă să stabilească cât de înalt şi cât de dens se va construi in oraş, luând din autoritatea celorlalte instituţii care aveau un cuvânt de spus până în prezent: Comisia Tehnică de Urbanism, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului.

Ce spun politicienii, autorităţile locale şi ONG-iştii

Trecerea dreptului de elaborare a PUZ-urilor pentru staţiunile turistice de la Ministerul Dezvoltării la autorităţile locale poate avea o explicaţie şi în faptul că deputatul milionar Eduard Martin, fiul fostului prefect al Constanţei este un apropiat al lui Radu Mazăre. Dumitru Martin, unchiul lui Eduard Martin are interese în turism, fiind de-a lungul anilor implicat în peste 10 companii de profil. Mai mult, fosta soţie a unchiului deputatului, Corina Martin, a fost începând cu 2006 preşedinte al ANAT SE, în 2007 a înfiinţat Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral,şi s-a implicat în hotelarie prin dezvoltarea unei structuri hoteliere în zona Bran – Moieciu, conform romportal.ro

Deputatul PSD Eduard Martin a declarat pentru RL că prin modificarea legislativă nu promovează decât interesul public: “Ce interese personale trebuie să aibă? Interesele lui Mazăre pe litoral sunt interese de primar, legate strict de nivelul investiţional din turism. Nu numai Radu Mazăre, ci orice primar de municipiu trebuie să aibă interesul să se facă cât mai multe investiţii în infrastructura de turism”.

Eduard Martin explică de ce e bine ca PUG-ul să poată fi modificat prin PUZ pe ici şi colo, cu acordul arhitectului şef şi al primarului: “PUG-urile sunt foarte vechi în toată ţară. Dacă ne raportăm la ele, la concepţia din anii ’90, arată viziunea lor din anii ’90. Vă dau un exemplu din Bucureşti. Pe firul Dâmboviţei, unde se construiesc blocuri înalte şi foarte bine că se construiesc, nu putem îngrădi zona respectivă doar pentru că face parte din centrul Bucureştiului sau centrul Braşovului. Facem o lege pentru zonele cu clădiri protejate, care sunt zone istorice şi acolo nu se poate. Dar zonele de dezvoltare nouă, cum e cheiul Dâmboviţei, unde s-au construit Asmita Gardens, Rinul, o grămadă de clădiri înalte, foarte bine că s-au ridicat. Înseamnă locuri de muncă, taxe la stat care se plătesc de către cei care construiesc, înseamnă impozite ulterioare la primării. Trebuie să se construiască. Nu putem opri să se mai construiască clădiri noi în toate zonele centrale din toată ţara.

Nicuşor Dan, preşedintele ONG-ului “Salvaţi Bucureştiul” crede că aceste modificări vin ca urmare a unei presiuni a baronilor locali pentru a avea mână liberă să controleze după bunul plac evoluţia pieţei imobiliare: “Sunt convins de asta. Eram acolo, în Comisia de Administraţie Publică di Camera Deputaţilor, când domnul ăsta Martin prin telefon. Mai vorbea cu noi, mai primea nişte telefoane. Zicea, uitaţi, asta ne cer primarii de la municipii, deci presiunea de la baronii din teritoriu e pe faţă. Chestiunea cea mai importantă este dacă se poate modifica sau nu regulamentul de urbanism al unei localităţi. Aceasta este chestiunea fundamentală. Fiecare localitate are un Plan Urbanistic General (PUG) împreună cu Regulamentul de Urbanism, care prevede nişte densităţi şi nişte înălţimi pentru fiecare zonă şi întrebarea este dacă se poate modifica acest plan la propunerea unui privat care e proprietar de teren. Problema e că un privat cu interese imobiliare o să facă presiune şi o să şi obţină tot ce vrea, la cât de slabe sunt autorităţile. O să obţină dreptul să ridice 6 etaje în cartiere de case, o să obţină blocuri acolo unde nu permite infrastructura stradală. Acestea sunt abuzurile, de ordin funcţional şi estetic. Problema fundamentală nu este dacă privatul are dreptul sau nu, să iniţieze PUZ-uri, ci dacă prin PUZ-ul acesta se poate modifica regulamentul oraşului sau nu. Asta e problema. Dezvoltare sănătoasă nu poate avea loc decât dacă toată lumea respectă regulamentul. În momentul în care cumperi orice teren, iei un certificat de urbanism şi în certificatul ăla ţi se spune ce densitate a clădirilor şi câte etaje poţi să faci. Deci eşti în cunoştinţă de cauză. Nu poţi să spui că ai cumpărat şi te împiedică primăria sau statul să te dezvolţi”.

Nicuşor Dan consideră că decizia finală nu trebuie lăsată nicidecum în pixul autorităţilor: “În vechea formă a legii era prevăzută o excepţie care, prin avizul de oportunitate al arhitectului şef, permitea depăşirea indicatorilor urbanistici cu mai mult de 20% decât cotele prevăzute în PUG. Ce să vezi, trei sferturi din PUZ-urile care veneau la Consiliul General al Capitalei, aveau aviz de oportunitate, deşi legea spunea că avizul de oportunitate se dă numai în situaţii excepţionale, când situaţia o cere, nu pentru orice construcţie pe orice teren”.

Deputatul Eduard Martin dă însă asigurări că a luat măsuri ca noua lege să nu permită abuzuri: “Eu sunt sensibil la cererile societăţii civile şi punctual au şi ei dreptate. De aceea am un amendament nou la această lege, în care spune foarte clar că pentru zonele protejate şi centrele istorice să nu fie premise în nici un context acele derogări de la PUG şi PUZ-urile să nu poată fi făcute decât de către autoritatea locală şi sub nici o formă de investitori”.

Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei, recunoaşte că există riscul ca prin noua formă a legii să se producă abuzuri, însă acest lucru e un risc doar în localităţile cu primari slabi, în restul cazurilor fiind benefică comunităţii: “Din cauză că privaţii nu mai au drept să iniţieze PUZ-uri, peste tot în România există blocaje în masă. Pe de-o parte lucrurile nu pot să rămână cum e acum, când nu există nici o iniţiativă şi autoritatea locală n-are nici un mijloc financiar şi de oameni ca să facă documentaţiile pentru PUZ-uri, iar pe de altă parte nici un privat nu trebuie să-şi facă de cap. Echilibrul e la mijloc. Există mijloace de control ca să nu apară abuzuri, cum e cazul avizului de oportunitate emis de autoritatea locală. Deci nu-şi poate face privatul de cap, dacă localul nu permite. Aşa e peste tot, responsabilitatea e delegată către autoritatea locală”.

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă