7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportParlamentarii fug de Înalta Curte

Parlamentarii fug de Înalta Curte

Senatorii şi deputaţii nu vor mai fi jduecaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ci de către instanţele comune, au decis parlamentarii din comisia constituţională.

Amendamentul, formulat de senatorul PSD, Ioan Chelaru a fost justificat prin necesitate ca parlamentarii să aibă acelaşi tratament precum cetăţenii de rând. Sub această motivare, parlamentarii au ignorat solicitarea Consiliului Legislativ, potrivit căreia de procesele parlamentarilor ar trebui să se ocupe, în continuare, Înalta Curte.

Comisia Constituţională a început, astăzi lucrările, urmând să finalizeze, până miercuri, proiectul noii Constituţiei. Acesta va fi analizat de Curtea Constituţioanlă, după care trebuie votat atât de plenul Senatului, cât şi de cel al Camerei Deputaţilor, cu două treimi din voturi.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, luni, propunerea de eliminare din proiectul de modificare a legii fundamentale a articolului care definea puterile în stat prin refererire la Guvern, Parlament, ICCJ şi instanţele judecătoreşti, fără vreo referire la preşedintele României.

“Statul se organizează potrivit principiilor separaţiei, echilibrului şi cooperării loiale a puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale. Puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă este reprezentată de Guvern şi de celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, iar puterea judecătorească este reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti”, este textul pentru eliminarea căruia au fost de acord membrii Comisiei de revizuire, prevăzut pentru articolul 1 alineatul 4.

Astfel, alineatul ar urma să fie menţinut în forma actuală: “Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale”.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă