7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPMP se aliază cu romii și curtează PNL

PMP se aliază cu romii și curtează PNL

Partidul Mișcarea Populară va încheia un proto­col de colaborare cu formațiunea pe care o înfiin­țează Dorin Cioa­bă, intitulată Par­tidul Alianța Democrată a Romilor. În schimb, mult invo­cata unificare a dreptei pare, mai mult ca niciodată, aproape imposibil de realizat.

Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, promite Partidului Mișcarea Populară susținere la europarlamentare și prezidențiale, urmând să fie parafat și un protocol de colaborare, după ce Tribunalul București va admite înființarea Partidului Alianța Democrată a Romilor. Potrivit lui Cioabă, viitorul partid s-ar baza deja pe mai mult de 32.000 de membri.

O altă formațiune care-i reprezintă pe romi, Partida Romilor Pro-Europa, a încheiat de mai multe ori acorduri de colaborare cu partide politice. Ulti­mul a fost parafat în noiembrie 2012 cu PSD, social-democrații angajându-se să includă în programul de guvernare 2012-2016 obiective ale comunității romilor în domenii precum sănătate, educație și crearea de locuri de muncă. Partida Romilor a cerut, apoi, Guvernului Ponta și înființarea unui „mega-minister“ al romilor, idee reluată, tot fără succes, și în luna februarie a acestui an, în contextul ruperii USL și cooptării UDMR la guvernare.

Liderii PMP și „răul cel mai mic“

Aflați la Sibiu, pentru lansarea candidaților partidului la europarlamentarele din 25 mai, unii reprezentanți ai PMP au lăsat a se înțelege că formațiunea este dispusă să colaboreze cu PNL și cu prezidențiabilul liberal în perspectiva turului doi al alegerilor prezidențiale. Totul, sub argumentul „răului cel mai mic“. „Între două rele, între răul cel mai mare, ca România să fie din decembrie 2014 ocupată de PSD la Președinție, Guvern, Parlament și în teritoriu, și un rău mare, dar nu cât acesta, ca un candidat al PNL să fie susținut de noi, dacă s-ar ajunge în situația improbabilă ca în turul doi să fie un candidat al PNL, am putea, eventual, să ne gândim și la această soluție“, a declarat Elena Udrea. Și Elena Băsescu l-a catalogat, într-un interviu acordat Agerpres, pe liderul PNL, Crin Antonescu, drept „răul cel mai mic“, pe care l-ar putea susține în turul doi al alegerilor prezidențiale. În schimb, prezidențiabilul PDL, Cătălin Predoiu, a primit de la fiica președintelui următoarea apreciere: „Până nu o să scape de prunele din gură, nu cred că îl pot considera prezidențiabil“.

La rândul său, ex-ministrul Daniel Funeriu (aflat pe poziția a cincea pe lista PMP de candidați la europarlamentare) a declarat, într-un interviu acordat presei locale, că PSD este „un partid de borfași care nu trebuie lăsat să guverneze“, „cancerul României“, în timp ce PNL ar fi „așa, o gripă zdravănă“. Aprecieri dure au venit de la unii reprezentanți ai PMP și la adresa altor lideri de dreapta, precum Klaus Iohannis și Mihai Răzvan Ungureanu. De pildă, Elena Udrea a spus despre primul că „este mai orgolios decât Victor Ponta“, iar despre al doilea, că a împiedicat o fuziune între Mișcarea Populară, Forța Civică și celelalte partide de dreapta.

Antonescu nu vrea alături de Monica Macovei

În contextul lansării repetate, în spațiul public, a ideii că PNL și PDL ar trebui să colaboreze imediat după alegerile europarlamentare, președintele Crin Antonescu a precizat că, înainte de orice discuție, ar trebui lămurite „câteva lucruri“, precum acuzațiile făcute de europarlamentarul PDL Monica Macovei. „Nu o să stăm împreună cu doamna Macovei care spune că noi am dat lovituri de stat. Păi, ori am dat lovituri de stat și nu are ce să caute domnia sa, persoană cinstită, cu noi, ori ­n-am dat nici o lovitură de stat și atunci ­doamna Macovei calomniază pe toate căile“, a declarat Antonescu.

Ideea unificării PNL și PDL a fost lansată, repetat, de președintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu. „Consider că trebuie imediat după europarlamentare făcută unificarea dreptei pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Dar unificarea aceasta, repet, PNL cu PDL, nu alte… nu cu partidul domnului Băsescu“, declara Atanasiu, în urmă cu circa o săptămână.    

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă