10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportRăzboiul între Palate, episodul II

Războiul între Palate, episodul II

Refuzul premierului Victor Ponta de a renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la combustibil a stârnit un nou schimb de replici acide între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. Într-o conferinţă de presă, Traian Băsescu l-a invitat public pe şeful Executivului să vină să-i arate ce cheltuieli poate tăia din bugetul de stat pentru a nu fi necesară taxarea suplimentară a motorinei şi benzinei.

Premierul Victor Ponta a răspuns făcând referire la limuzinele doamnei Udrea. În luna decembrie a anului trecut s-a consumat un episod similar, preşedintele amânând până în ultimul moment promulgarea legii bugetului de stat.

Băsescu: Acciza, o suferinţă inutilă care va determina evaziune

Arătând că acciza de 7 eurocenţi este „o suferinţă inutilă pentru economie şi populaţie“, preşedintele Traian Băsescu l-a rugat pe premierul Victor Ponta să renunţe la introducerea acesteia, admiţând că, faţă de decembrie 2013, nu are şi alte pârghii de acţiune.

„Nu are nevoie de aceşti bani. Poate evita adăugarea a 42 de bani la fiecare litru de benzină şi la fiecare litru de motorină prin reducerea cheltuielilor acolo unde ele nu sunt necesare sau acolo unde a prevăzut cheltuieli mai mari decât trebuie în bugetul de stat“, a precizat şeful statului. El a reluat şi capitolele din buget unde pot fi operate reduceri: Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea (1,2-1,3 miliarde lei), datoria publică (600 milioane lei) şi asistenţa socială. Preşedintele a reluat, totodată, argumentaţia potrivit căreia premierul introduce acciza ca să-şi alimenteze baronii locali cu bani pentru cele două campanii electorale din 2014. „Cred că e şi un act de sadism, vrea să-şi arate puterea de prim-ministru. Nu înţeleg exact ce-l mână, dincolo de faptul că baronii au pus piciorul în prag şi i-au spus «Frate Viorele, ori ne dai banul, ori la alegeri praf şi pulbere se alege, că nu vom scoate oameni la vot»“, a declarat preşedintele.

Cât priveşte rambursarea parţială a accizei, plănuită de premier, şeful statului consideră că „e un lucru complicat“, care va antrena costuri de administrare foarte mari şi va crea o nişă pentru evaziune. „O să primească Finanţele camioane de facturi pentru maşini care n-au alimentat niciodată şi vei da înapoi echivalentul a 4 cenţi, ceea ce va fi o lovitură pentru bugetul de stat“,
a apreciat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte acuzaţia adusă lui de premierul Victor Ponta, cum că în perioada guvernării Boc nu a protestat când preţul carburanţilor a crescut cu 70%, preşedintele a explicat că majorarea a derivat atunci din tratatele pe care România le-a semnat cu UE (calendarul de creştere a accizelor).

Ponta: Preşedintele se deranjează pentru doamna Udrea

„Cred că preşedintele trebuie să-şi termine mandatul fără a ne mai da de fiecare dată lecţii“, a replicat premierul, subliniind că preşedintele Traian Băsescu a „uitat“ să-i scrie lui Emil Boc pe vremea când acesta conducea Guvernul, iar carburanţii se scumpeau. „Acum, că e cu doamna Udrea, trebuie să o sprijinim să fie militantă şi să plătească mai puţin la limuzinele pe care le foloseşte doamna Udrea. Uite, se deranjează preşedintele“, a mai arătat Victor Ponta.

Întrebat de ce Executivul nu se gândeşte şi la o schemă de compensare a accizei pentru cetăţeni, premierul a început să enumere „alte“ avantaje pe care le vor avea românii în urma introducerii taxei suplimentare: „Dacă avem autostrăzi, atunci, în loc să mai faci de la Cluj şapte ore până la Bucureşti, faci patru ore. Atunci consumi mai puţin carburant, te duci mai rar cu maşina la reparat şi, în primul rând, mai important e faptul că, în loc să avem atâtea mii de oameni care mor pe şosele din cauza tirurilor, cu siguranţă numărul de accidente va scădea“.

 

Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...
Ultima oră
Pe aceeași temă