10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportReplica lui Voiculescu la cererea PNL ca Daniel Constantin să demisioneze: PNL...

Replica lui Voiculescu la cererea PNL ca Daniel Constantin să demisioneze: PNL să înţeleagă că luptă cu PC, nu cu Constantin

PNL a cerut, vineri, demisia de onoare a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, invocând nepublicarea în Monitorul Oficial, în termenul legal, a normelor de aplicare a Legii privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan. În replică, Dan Voiculescu i-a avertizat, sâmbătă, pe liberali că luptă cu PC, nu cu Daniel Constantin.

Deputatul PNL de Alba Dan Simedru a remis, vineri, un comunicat în care preciza că "un fapt grav" pe care parlamentarii PNL l-au sesizat săptămâna aceasta a fost nepublicarea în Monitorul Oficial, în termenul legal, a normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan.

"Pentru o asemenea chestiune gravă, în mod normal, principalul răspunzător, adică ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vicepremierul Daniel Constantin, ar trebui să se simtă vinovat şi chiar să-şi dea demisia de onoare", a scris Simedru, potrivit Mediafax. Acesta a precizat că Legea nr. 17/2014 este foarte importantă pentru evoluţiile viitoare din agricultura românească.

"Conform art. 2 alin. 2 şi 3 din lege, posibilitatea dobândirii de terenuri agricole extravilane de către alte persoane decât cele române se face în condiţii de reciprocitate, iar verificarea revine Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Grav este că MADR nu poate, prin structurile sale teritoriale, să facă asemenea verificări, atât timp cât nici site-ul Ministerului Afacerilor Externe nu oferă informaţii pentru punerea în aplicare a legii. Astfel, constatăm că actele de vânzare-cumpărare ce se vor încheia cu persoanele fizice sau juridice străine vor fi susceptibile de nulitate absolută. Un alt aspect important îl reprezintă posibilitatea declarării nulităţii actului de vânzare-cumpărare dacă acesta nu are avizele specifice ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Culturii, prevăzute la art. 3 din lege", susținea Simedru în comunicat.

Potrivit acestuia, alt aspect grav s-ar regăsi în prevederile art. 6 alin. 3: "Se instituie obligaţia primăriilor de a transmite către Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de cumpărare. Şi aceasta în condiţiile în care termenul legal de exercitare a dreptului de preemţiune este de 30 de zile. Din cauza acestui termen extrem de scurt, de 3 zile, există riscul omiterii unui preemptor, aspect care atrage anularea contractului de vânzare".

Deputatul liberal a precizat, de asemenea, că "vinovat este şi premierul Victor Ponta, cel care coordonează activitatea miniştrilor direct implicaţi în elaborarea ordinului comun privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.17/2014". "PNL solicită o demisie de onoare măcar din partea ministrului Agriculturii, cel care şi-a asumat promovarea acestui act normativ"", a afirmat Simedru, în încheierea comunicatului.

În replică, preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, a declarat, sâmbătă, la Congresul formaţiunii, că liberalii trebuie să înţeleagă că lupta lor nu este cu Daniel Constantin, ci cu PC. "Aş vrea să transmitem PNL un semnal: să ridice mâna cei care sunt de acord cu păstrarea lui Daniel Constantin ca ministru", a spus Voiculescu. El a continuat: "PNL să înţeleagă că lupta PNL nu este cu o persoană, cu Daniel Constantin, ci cu Partidul Conservator".

Dan Voiculescu a apreciat, totodată, gestul liberalilor de a cere demisia ministrului Agriculturii ca o încercare de răzbunare. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă