18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportSenatorii, şedinţă solemnă, la 24 de ani de la Revoluţie

Senatorii, şedinţă solemnă, la 24 de ani de la Revoluţie

Senatorii s-au întrunit, marţi dimineaţă, într-o şedinţă solemnă dedicată Revoluţiei din 1989, care a început cu intonarea imnului naţional şi un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluţiei.

Din partea grupului PSD, senatorul Laurenţiu Coca a adus un omagiu revoluţionarilor români, care au scris o pagină eroică în istoria contemporană, naţională şi europeană.

“O spun cu mândrie, suntem un partid născut din această revoluţie şi, nu întâmplător, am fost şi suntem cel mai mare şi cel mai popular partid din ţară. Prin aceasta avem şi obligaţia să milităm politic pentru transpunerea în viaţă a idealurilor şi valorilor generoase lansate în decembrie 1989”, a conchis social-democratul.

În numele liberalilor, senatorul Varujan Vosganian a susţinut că tranziţia, care a început după Revoluţie, nu se va încheia când buzunarele se vor umple, ci atunci când mentalităţile se vor emancipa.

Citeşte şi: De ce i-a cerut Băsescu lui Tiberiu Niţu adevărul despre Revoluţie

“Sângele victimelor a fost roşu, dar tot roşu a fost şi steagul Partidului Comunist. Nu am ştiut, de aceea, să deosebim călăii de victime”, a spus Vosganian.

El a invocat, printre altele, faptul că propunerea privind înlocuirea statuii lui Lenin de pe postamentul aflat în faţa Casei Presei s-a sfârşit în penibil, iar pe acel postament “defilează tot felul de forme improvizate, mai elocvente, probabil, pentru tranziţia pe care România o parcurge”.

Senatorul PDL Dumitru Oprea a susţinut, în şedinţa solemnă, că Revoluţia ar fi început la Iaşi, când studenţi au împărţit manifeste prin care îndemnau la revoltă, dar că acest lucru nu ar fi fost împiedicat de forţele securităţii.

Liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochiţoiu, care a menţionat că, fiind soldat, a participat direct la Revoluţie, a susţinut că nici după 24 de ani idealurile Revoluţiei nu au fost atinse.

Menţionând că a ascultat marţi, “de curiozitate”, pe Internet, ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu, senatorul a precizat că nu l-a “umflat râsul”, ci a fost pus pe gânduri.

Citeşte şi: Niţu, despre dosarele Revoluţiei: Nu există o aplecare specială sau alta decât cea prevăzută de lege

“Ceauşescu vorbea, în urmă cu 24 de ani, despre independenţa ţării, despre faptul că socialismul trebuie construit cu poporul şi pentru popor. Păi, capitalismul nu e la fel?”, a adăugat senatorul PPDD.

Senatorul PC Tudor Barbu, care a vorbit, potrivit anunţului făcut de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, în numele asociaţiilor revoluţionare, le-a cerut colegilor senatori să spună ce au făcut în mod real în 24 de ani de la Revoluţie.

El a vorbit, pe de altă parte, despre modul în care “se degradează protocolul depunerii de coroane” la Mormântul Eroului Necunoscut, la care “aproape pângăritori, merg unii şi depun coroane de flori, fumând, vorbind la telefonul mobil şi aşteptând, în mare grabă, să plece acasă cât mai repede”.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Corneliu Stoica: “Am ucis la revoluţie”

Foaierul Senatului găzduieşte, de luni, o expoziţie de fotografie a fotoreporterului Paul Agarici, intitulată “Libertatea a trecut şi prin România în 1989”, dedicată împlinirii a 24 de ani de la Revoluţie.

Expoziţia cuprinde 200 de fotografii alb-negru cu imagini din timpul Revoluţiei: protestele din stradă din decembrie 1989, controale făcute de civili înarmaţi, demonstranţi cu pancarte, camioane încărcate cu protestatari, marşul revoluţionarilor către ocuparea Radiodifuziunii Române, revoluţionari alături de militari, imagini din spitale, cu victime însângerate şi bandajate ale Revoluţiei, şi cu civili punând lumânări în memoria celor morţi, dar şi imagini impresionate cu cadavre.

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă