11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportUSL a demarat operaţiunea de suspendare a preşedintelui. Primul pas - ...

USL a demarat operaţiunea de suspendare a preşedintelui. Primul pas – Avocatului Poporului a fost revocat

UPDATE Parlamentarii au votat in urma cu cateva minute revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, cu 236 de voturi pentru şi 47 împotrivă. Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, a anuntat ca parlamentarii democrat-liberali vor părăsi sala.

Gheorghe Iancu a declarat la Realitatatea TV că asupra sa au fost făcute presiuni politice din partea USL.


UPDATE. “Ceea ce aţi făcut în ultima perioadă arată o suspendare a democraţiei”, a declarat preşedintele Senatului, Vasile Blaga. El s-a referit la suspendarea statului de drept, spunând că “nu am văzut nici o măsură pentru bunăstarea românilor”.

“Pe români vreţi să-i scoateţi din Europa”, a spus Vasile Blaga, explicând că “nici un şef de Guvern nu are voie să spună că legile sunt facultative atunci când nu îi convin”. El a mai vorbit despre “dispreţul” cu care Guvernul îi tratează pe români. “Parlamentul nu va da nici un mandat, nu se pot pune în balanţă deciziile Parlamentului cu deciziile Curţii Constituţionale”, a punctat Vasile Blaga.

“Rolul Parlamentului este să facă legi, iar CRR apără Constituţia, dovediţi o sete de putere nemăsurată, să nu mai faceţi de râs România”, i-a spus Blaga lui Victor Ponta.

“Daţi-mi o singură măsură luată de USL pe care noi am blocat-o, ceea ce spuneţi dvs. este un mare neadevăr”, a spus Blaga, referindu-se la blocajul instituţional la care se referea premierul Ponta.

“USL nu şi-a respectat nici o promisiune electorală. Aţi căutat de la început gâlceava politică”, a mai spus Vasile Blaga.

—-

Plenul Senatului ar putea lua în discuţie marţi, de la ora 17,00, în cazul în care Biroul permanent al camerei superioare a Parlamentului se va întruni şi va decide convocarea şedinţei extraordinare, revocarea din funcţia de preşedinte a acestuia a democrat-liberalului Vasile Blaga, au declarat surse din Biroul Permanent.

Citeste si SURSE: Plenul Senatului ar putea lua în discuţie marţi revocarea preşedintelui Vasile Blaga

UPDATE: Liderul liberalilor, Crin Antonescu, este propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al Senatului, iar social-democratul Valeriu Zgonea- pentru şefia Camerei Deputaţilor, anunţă Realitatea TV. Fostul deputat şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, este propunerea USL pentru funcţia de Avocat al Poporului.

“Este o procedură ciudată, în afara Constituţiei”, a calificat preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase propunerea USL de revocare din funcţie a preşedinţilor celor două Camere.

Membrii Partidului Democrat-Liberal (PDL)  se pregătesc să părăsească plenul Camerei Deputaţilor, informează Realitatea TV, ei lăsând pe pupitre foi cu mesaje ca “Salvaţi ICR”, “Salvaţi TVR”, “Salvaţi Monitorul Oficial”.

“Toate aceste încercări de modificare a legilor ne face să ne menţinem punctul de vedere şi să părăsim acest simulacru”, a explicat liderul PDL Mircea Toader. “Vom ataca structura Consiliului de Administraţie al TVR-ului”, a mai spus Toader, care a declarat că nu ştie nimic despre vreo cerere de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, astăzi, că el nu va convoca o sesiune extraordinară a Senatului pentru revocarea din funcţie, întrucât solicitarea  USL este “neconstituţională şi nelegală”.

Citeşte şi editorialul Lovitură de stat? USL demarează procedurile pentru propria sinucidere politică

Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis convocarea la ora 14.00 a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, la solicitarea USL.

Se face astfel primul pas în strategia de suspendare a preşdintelui Traian Băsescu. Avocatul Poporului este singura instanţă care poate ataca la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă ale Guvernului, iar prin numirea unui apropiat, USL poate preîntâmpina astfel de iniţiative.

De pildă, Guvernul poate să dea o ordonanţă de urgenţă pentru revocarea unora dintre membri Curţii Constituţionale astfel încât să obţină un control total asupra acestei instituţii, prin numirea unor fideli în posturile de judecători constituţionali. În situaţia în care se asigură şi de controlul Avocatului Poporului, USL nu va avea probleme în subordonarea CCR.

Mai mult, în cursul dimineţii USL a cerut şi revocarea preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, al doilea om în stat, după preşedinte, conform Constituţiei, dar şi a preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Citeşte şi USL atacă CCR. Corlăţean: Zegrean şi Motoc, incompatibili. Trebuie revocaţi!

Vom reveni cu amănunte. 

Cele mai citite

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...

Minaur Baia Mare a ratat calificarea în finala EHF European Cup, după o nouă înfrângere în fața lui Valur Reykjavik

Minaur Baia Mare a ratat calificarea în finala EHF European Cup, după ce a fost învinsă acasă de echipa islandeză Valur Reykjavik, cu scorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă