23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportVictor Ciorbea (PNL), ales Avocat al Poporului cu voturile PSD

Victor Ciorbea (PNL), ales Avocat al Poporului cu voturile PSD

Fostul premier Victor Ciorbea a fost votat, astăzi, pentru funcția de Avocat al Poporului, având sprijinul PSD. Avocatul Poporului este singurul care poate contesta ordonanțele de urgență emise de Guvern la Curtea Constituțională. Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului, prin votului dat marți în şedinţa de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului.

Candidatura acestuia a întrunit 306 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă". Interesant este că, Victor Ciorbea, deși este membru PNL el a fost susținut pentru această funcție  de PSD. Liberalii nu au participat la ședința de plen dedicată numirii lui Ciorbea, iar la fel au procedat PDL și PPDD. Liderii grupurilor PNL şi PDL au criticat faptul că şedinţa Parlamentului nu a început la ora 13.30, aşa cum era prevăzut în program ci cu o intarziere de o oră.

Citește și: A demarat procedura de numire a Avocatului Poporului

La începutul şedinţei comune a Camarei Deputaţilor şi Senatului, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a subliniat că niciodată nu s-a întâmplat ca lucrările plenului reunit să fie amânate atât de mult. Acesta a subliniat că Birourile Reunite au stabilit la ora 13.30 "şedinţă comună şi nu prelungirea programului de lucru al Camerei Deputaţilor". "Eu cred că Senatul nu este la dispoziţia Camerei şi nu îşi face programul în funcţie de programul Camerei Deputaţilor şi nici invers", a spus liberalul.

Scandalul a început în condițiile în care PSD a trecut Codul Insolvenței prin Camera Deputaților fără respectarea procedurilor, iar ședința Senatului a fost întreruptă pentru ca PSD să strângă semnături pentru plângerea penală împotriva lui Traian Băsescu.

Citește și: Victor Ciorbea: M-am retras de la ASF. Candidez pentru funcția de Avocat al Poporului

Mișcarea PSD de susținerea a lui Victor Ciorbea face parte din strategia lui Victor Ponta de a demonstra că vrea refacerea USL.  Mandatul lui Ciorbea va fi de cinci ani de la data numirii sale, putând fi reînnoit o singură dată.

Funcția de Avocat al Poporului este crucială în sistemul politic românesc. Și aceasta pe baza unei prevederi constituționale potrivit căreia Avocatul Poporului este singurul care poate contesta ordonanțele de urgență ale Guvernului la Curtea Constituțională. Fără o contestație la Curtea Constituțională, ordonanțele de urgență sunt publicate în Monitorul Oficial și intră în vigoare.

Parlamentarii pot contesta doar proiecte de legi și, din acest motiv, lupta politică pentru controlul Avocatul Poporului a fost extrem de dură. Pe 20 decembrie 2013, Parlamentul a decis, în urma demisiei lui Crişu Anastasiu din funcţia de Avocat al Poporului, să o numească Avocat al Poporului interimar pe Ecaterina Teodorescu, propusă de PC. Din acel moment și până în prezent, Guvernul condus de Victor Ponta a emis 21 de ordonanțe de urgență, iar Avocatul interimar al Poporului nu a contestat niciuna.

Războiul privind controlul Avocatului Poporului a început încă din vara anului 2012 când majoritatea USL l-a schimbat pe titularul de atunci, Gheorghe Iancu, încercând să evite contestarea ordonanței de urgență prin care se reducea cvorumul la referendumul pentru demiterea președintelui.  La momentul respectiv, schimbarea Avocatul Poporului a atras, inclusiv, criticile oficalilor europeni. Alegerea unui Avocat al Poporului independent a fost una dintre cele 11 puncte pe care președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso le-a solicitat autorităților de la București.

Citește și: USL a demarat operaţiunea de suspendare a preşedintelui. Primul pas – Avocatului Poporului a fost revocat

Citește și: CCR respinge sesizarea privind revocarea Avocatului Poporului

Citește și: Ultima şansă a lui Victor Ponta în faţa lui José Manuel Barroso

Citește și: Crişu Anastasiu, APROBAT de Parlament pentru funcţia de Avocat al Poporului

Citește și: Cum ocoleşte Victor Ponta Curtea Constituţională

Citește și: Noua armă a PSD în lupta cu Constituţia: interimat etern al unei persoane fără studii juridice la şefia Avocatului Poporului

Citește și: UPDATE. Adjuncta Avocatului Poporului, numită interimar la şefia instituţiei

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă