12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportVictoria Nuland: Anul acesta ne vom intensifica sprijinul pentru lupta anticorupție din...

Victoria Nuland: Anul acesta ne vom intensifica sprijinul pentru lupta anticorupție din Europa Centrală, de Est și Balcani

Asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, a declarat, joi, în fața senatului american, că Statele Unite își vor intensifica, anul acesta, sprijinul pentru lupta anticorupție în țările balcanice, central și est-europene.

Citește și: Nuland i-a îndeamnat pe români să ceară puterii "respectarea statului de drept, transparenţă şi bună guvernare"

„În anul ce urmează, veți observa concentrarea noastră asupra intensificării activității în Balcani și Europa Centrală și de Est, în strânsă cooperare cu UE, pentru promovarea unei guvernări curate și responsabile, unei societăți civile active și libere, unei prese independente și pentru ajutorarea guvernelor și cetățenilor în eforturile lor de a expune și elimina corupția, oriunde s-ar ascunde”, a punctat Victoria Nuland, în discursul său.

Citește și: Victoria Nuland: SUA sunt alături de România

Oficialul american consideră că, în Balcani și Europa Centrală și de Est se observă o tendință îngrijorătoare ca aspirațiile cetățenilor să fie călcate în picioare în interesul unor oligarhi corupți, care își folosesc banii și influența pentru a înăbuși opoziția, pentru a cumpăra politicieni și instituții media, pentru a slăbi independența justiției și pentru a limita drepturile organizațiilor societății civile.

Citește și: Adjunctul secretarului de stat american a ajuns în România. Primele imagini şi discuţii de la întâlnirea Nuland-Băsescu

Victoria Nuland a adăugat că se observă o tot mai îngrijorătoare colaborare între politicienii corupți și oligarhi, adesea fiind vorba de colaborări transfrontaliere, cu scopul menținerii influenței și conservării puterii financiare. Oficialul Departamentului de Stat a mai punctat, în discursul său, că un astfel de sistem corupt slăbește demorația din interior și sporește vulnerabilitatea țărilor la presiunile venite din afară pentru modificarea politicilor guvernamentale, inclusiv a celor economice, împotriva intereselor națiunilor.

Citește și: NULAND: "O presă liberă e fundamentală pentru calitatea democraţiei"

Nuland a precizat că, în acest context, lupta contra corupției trebuie să fie o prioritate națională, pentru a reuși astfel apărarea democrației și a suveranității acestor țări aflate la marginea de sud-est a Europei.

Redăm, mai jos, fragmente din discursul Victoriei Nuland:

În timp ce continuăm sprijinirea securității, prosperității și valorilor care sunt vitale pentru o Europă liberă și pașnică, aspirații pe care și noi le împărtășim, este necesar ca lupta împotriva corupției să ocupe un loc mai important în eforturile noastre.

În anul ce va veni, veți vedea o intensificare a muncii noastre desfășurate în Balcani, Europa Centrală și de Est, în strânsă colaborare cu UE, pentru a sprijini aceste țări să promoveze guverne responsabile, curate, o societate civilă liberă și plină de viață, o presă independentă și să ajutăm autoritățile și cetățenii să demaște și să elimine corupția acolo unde se ascunde.

În mod similar, criza din Ucraina reprezintă un apel de trezire în urma căruia trebuie să accelerăm alte eforturi pe care le-am depus pentru promovarea unei comunități transatlantice prospere. Așa cum a subliniat asistentul secretar Chollet, reînnoirea precauțiilor de securitate de-a lungul graniței de est a NATO înseamnă că aliații noștri europeni trebuie să inverseze trendul descendent de micșorare a bugetelor alocate apărării.

Și, chiar și după ce revitalizăm legăturile de securitate, trebuie să întărim legăturile economice și să accelerăm creșterea și crearea de locuri de muncă pe ambele maluri ale Atlanticului, prin încheierea unui tratat ambițios, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții. Munca pe care țările din zona euro o desfășoară, de întărire a sistemului bancar și instituirea altor reforme, le va oferi încredere investitorilor.

În cele din urmă, trebuie să cooperăm mai mult în calitate de comunitate transatlantică, pentru întărirea independenței energetice a Europei și pieței interne inclusiv prin realizarea unor capabilități tenice de tip curgere contra-curent, prin diversificarea surselor de energie, prin asigurarea unor capacități de stocare mai mari și prin dezvoltarea interconectărilor pe continent și a terminalelor maritime de import.

Această criză a dus la intensificarea atenției noastre nu numai asupra Europei Centrale și de Est, dar și asupra unui ansamblu mai larg de provocări transatlantice de securitate – și oportunități – pe drumul spre o Europă întregită, liberă și pașnică.”

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă