19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial12 localități din jurul Capitalei oferă populației apă nepotabilă, avertizează DSP Ilfov....

12 localități din jurul Capitalei oferă populației apă nepotabilă, avertizează DSP Ilfov. RAJA: Analizezele arată că apa este potabilă

12 localități din jurul Bucureștiului furnizează locuitorilor, la robinete, apă nepotabilă, deși au stații de epurare, avertizează Direcția de Sănătate Publică Ilfov într-un comunicat transmis primăriilor în cauză.

Localitățile care au probleme cu apa potabilă sunt Afumați, Balotești, Berceni, Bragadiru, Ciorogârla, Corbeanca, Cornetu, Dărăști, 1 Decembrie, Pantelimon, Periș și Snagov.

Unele dintre cele mai grave situații s-a înregistrat la Balotești, unde s-au constatat "depășiri ale parametrilor" la mangan și la aluminiu, precum și în comuna Berceni, care are depășiri ale procentului admisibil la amoniu și la mangan.

Avertismentul lansat de către DSP s-a bazat pe analize de apă realizate la sfârșitul lunii martie 2017. Câteva zile mai târziu, la începutul lunii aprilie, DSP Ilfov a revenit cu o precizare în care afirma că, în Balotești, situația apei potabile a revenit la normal.

 

RAJA SA: Analizezele arată că apa este potabilă

Compania care asigură apă potabilă pentru județul Ilfov afirmă că avertizearea DSP Ilfov nu este în concordanță cu realitatea. RAJA SA a comunicat redacției România liberă următorul punct de vedere:

SC RAJA SA Constanța este un important operator regional din România în domeniul alimentării cu apă a populației, deservind consumatorii din 152 de localități răspândite pe teritoriul a șapte județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Brașov, Prahova și Dâmbovița. Încă din anul 2007, imediat după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat conceptul de apă sigură, S.C. RAJA S.A. Constanţa a luat decizia implementării sistemului de management al siguranţei alimentului, obţinând în anul 2008 certificarea sistemului de management al siguranței alimentului în conformitate cu cerinţele standardului ISO 22000:2005. Tot compania noastră a fost prima din ţară, la nivelul căreia s-a înfiinţat un Serviciu de Calitate, ai cărui reprezentanţi monitorizează şi analizează indicatorii chimici, fizici şi biologici ai apei furnizate, indicatorii care atestă potabilitatea finală a apei livrate. În anul 2007, S.C. RAJA S.A. a primit pentru laboratoarele de analizare a apei potabile acreditarea RENAR, ceea ce atestă si certifică rezultatele obținute în urma analizării probelor prelevate.

– Pe data de 03 martie 2017, SC RAJA SA a obținut de la Direcția de Sănătate Publică a județului Ilfov, Autorizația Sanitară de Funcționare nr.27/03.03.2017, în care este specificat clar faptul că Sistemul de alimentare cu apă din localitatea Corbeanca îndeplinește prevederile reglamantarilor sanitare in vigoare – Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile și HG nr.974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecție sanitară și monitorizare a calității apei potabile și a Procedurii de autorizare sanitară a producției și distribuției apei potabile.

– Pe site-ul oficial al Direcției de Sănătate Publică Ilfov – www.dspilfov.ro, la rubrica Anunturi importante există postat un material cu titlul: “În atenția populației județului Ilfov” – http://dspilfov.ro/anuntilfov.pdf, material in care nu apare nicio referire legată de localitatea Corbeanca.

– Având în vedere cele expuse mai sus, afirmația din cadrul materialului – “Localitățile care au probleme cu apa potabilă sunt Afumați, Balotești, Berceni, Bragadiru, Ciorogârla, Corbeanca, Cornetu, Dărăști, 1 Decembrie, Pantelimon, Periș și Snagov”- nu este fondată în ceea ce privește localitatea Corbeanca.Analiza apei potabile din localitatea Corbeanca pentru indicatorul mangan arată clar respectarea limitei maxim admise conform Legii 458/2002, dar și Autorizația Sanitară de Funcționare nr.27/03.03.2017. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă