14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial250 de persoane care au pretins că au fost deportate, date în...

250 de persoane care au pretins că au fost deportate, date în judecată de Casa de Pensii Bistriţa

Casa de Pensii Bistriţa-Năsăud a dat în judecată aproximativ 250 de persoane din două comune, care ar fi primit ilegal indemnizaţii după ce au pretins că au fost deportate în timpul ocupaţiei maghiare din cel de-al doilea război mondial, anchetele Poliţiei stabilind că au avut “martori mincinoşi”, informează Mediafax.

Directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bistriţa-Năsăud, Ioan Fechete, a declarat, marţi, în cadrul Colegiului prefectural, că, deşi anchetele Poliţiei au fost finalizate, banii nu au putut fi recuperaţi de la respectivele persoane, întrucât instanţa nu a dat o sentinţă în acest caz.

“Avem două procese pentru comunele Chiochiş şi Miceştii de Câmpie. Mai multe persoane au întocmit acte false pentru a primi indemnizaţii în baza Legii nr. 189. Este vorba de persecuţie etnică. Legea dă posibilitatea să dovedeşti cu ajutorul unor martori că ai fost deportat în perioada 1940-1944 când era ocupaţia maghiară. Oamenii s-au dus cu martori la notar şi au declarat în fals. În comuna Chiochiş avem peste 200 de persoane, iar în comuna Miceştii de Câmpie în jur de 40. Le-am oprit indemnizaţiile respective, dar ca să recuperăm banii daţi deja e nevoie de o sentinţă. Suntem în instanţă, iar instanţa tot amână verdictul”, a spus Ioan Fechete.

El a declarat că indemnizaţia pentru deportaţi este calculată în funcţie de perioada în care respectiva persoană a fost obligată să-şi părăsească localitatea de domiciliu.

“Perioada maximă este de patru-cinci ani, însă trebuia dovedită cu acte. Pentru perioada aceasta se ia o indemnizaţie între 400 şi 500 de lei lunar. Cei asupra cărora planează suspiciuni şi-au trecut perioada maximă. Nu avea sens să se mai complice pentru mai puţin. A cercetat Poliţia, s-au făcut dosare, Parchetul de asemenea, dar instanţa nu mai dă soluţia. Între timp, unii au mai decedat. Noi am cerut să se recupereze banii de la urmaşi”, a spus Fechete.

Comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan de la IPJ Bistriţa-Năsăud a declarat că au fost cercetate de poliţişti pentru fals şi uz de fals circa 250 de persoane.

“Pentru fiecare persoană a fost individualizat prejudiciul cauzat. Dosarul a fost trimis la Parchetul Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi înaintat instanţei. Vorbim de persoane care au invocat faptul că au fost deportate pentru trei, patru sau chiar cinci ani. Au probat cu martori ca să-şi întocmească dosarele de pensie şi să beneficieze de respectivele ajutoare. Instanţa va stabili dacă ei au minţit”, a spus Mureşan.

Cele două comune bistriţene – Chiochiş şi Miceştii de Câmpie – nu sunt menţionate pe lista localităţilor din Transilvania în care românii au fost persecutaţi în perioada 1940-1944, ca urmare a Dictatului de la Viena.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă