19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial750 milioane euro pentru porturile dunărene

750 milioane euro pentru porturile dunărene

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat, la Galaţi, unde a participat la conferinţa „Dunărea – Perspective de dezvoltare”, că îmbunătăţirea navigabilităţii pe Dunăre şi dezvoltarea capabilităţii intermodale în fiecare port sunt prioritare pentru ministerul pe care îl conduce.

„Este prioritar pentru minister şi pentru mine personal, proiectul de îmbunătăţire a navigabilităţii pe Dunăre, în aşa fel încât să o folosim la capacitatea reală, dar şi dezvoltarea capabilităţii intermodale în fiecare port de-a lungul Dunării, conectivitatea pe care putem să o realizăm din fiecare port pe feroviar şi pe rutier în aşa fel încât să putem dezvolta nu doar transportul pe Dunăre ci şi fiecare oraş în parte, fiecare port în parte, să putem crea locuri de muncă, să putem să dezvoltăm economic aceste centre, în aşa fel încât Coridorul 7 transport să devină competitiv”, a declarat Mănescu.

Prin Strategia Dunării, pentru care a alocat un buget de 10 miliarde de euro, 1,3 miliarde de euro revin Românei, bani pe care ţara noastră îi poate cheltui în perioada 2014-2016. Din bugetul alocat României prin instrumentul european de finanţare „Conectarea Europei”, Ministerul Transporturilor intenţionează să repartizeze 750 de milioane de euro pentru proiectul integrat de transport pe Dunăre. România trebuie să depună în 2014 proiecte pentru obţinerea de finanţări europene menite să conducă la dezvoltarea porturilor dunărene, dar şi la conectivitatea acestora la infrastructura rutieră şi feroviară europeană. Astfel, porturile dunărene vor deveni centre intermodale. Potrivit ministrului Transporturilor, Strategia Dunării nu urmăreşte doar creşterea traficului de mărfuri pe Dunăre, ci şi posibilitatea preluării acestor mărfuri pe alte căi, rutiere şi feroviare.

În acest context, la nivelul Ministerului Transporturilor se analizează diverse proiecte de dezvoltare a infrastructurii adiacente porturilor. Pentru zona Galaţi-Brăila există deja două proiecte, construirea unui pod rutier şi feroviar peste Dunăre, în zona Brăila, susţinut de CJ Brăila, dar şi construirea unui tunel pe sub Dunăre, la Galaţi, proiect susţinut de primarul Galaţiului.

Ambele proiecte vor fi evaluate, pentru a se stabili varianta optimă.

Taxele duble portuare ar putea fi eliminate

În următoarea perioadă, la nivelul Ministerului Transporturilor se va face o inventariere a tuturor taxelor plătite de operatorii portuari, iar acolo unde aceste taxe se dublează, ele vor fi eliminate, urmând să se discute acest lucru şi cu Ministerul de Finanţe, a precizat Ramona Mănescu. Potrivit acesteia, operatorii portuari din Galaţi s-au plâns de astfel de taxe duble, dar şi de faptul că se pierd timp şi bani din cauza controalelor vamale repetate, la acelaşi transport, care ajunge în diferite porturi dunărene româneşti. Operatorii au propus şi înfiinţarea, la nivelul Ministerului Transporturilor, a unei direcţii speciale a Dunării, propunere acceptată de ministrul Ramona Mănescu.

 

Cele mai citite

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă