18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecial78 de milioane de euro pentru bunăstarea lui Traian Rece

78 de milioane de euro pentru bunăstarea lui Traian Rece

O comisie guvernamentală a descins recent în judeţul Tulcea pentru a rezolva o cerere de despăgubire de la bugetul de stat a firmei Agrodelta Sireasa, a fostului senator PSD Traian Rece. Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, a declarat că reprezentanţii ministerelor Agriculturii, Mediului şi Administraţiei şi Intertnelor au fost la Ceatalchioi şi în incinta agricolă Sireasa la solicitarea firmei Agrodelta Sireasa. „Această firmă pretinde despăgubiri de la stat de 78 milioane de euro pentru că inundaţiile de anul trecut ar fi distrus culturile agricole pe aproximativ 5 000 de hectare.Comisia guvernamentală a investigat circumstanţele în care s-a produs inundarea incintei agricole Sireasa, dar nu s-a luat o decizie pentru acordarea despăgubirilor de către Guvern firmei agricole din Sireasa”, a spus prefectul.

Stăpân peste 11.000 de hectare

Societatea comercială Agrodelta Sireasa administrează, în Delta Dunării, o amenajare agricolă, la Sireasa, de 5.300 de hectare, şi o altă amenajare agricolă în zona Tatanir, de aproape 6.000 de hectare, teren ce aparţine domeniului public de interes judeţean. Utilizarea terenului agricol din Deltă de către firma lui Rece se face în baza unui contract de concesiune încheiat, în urmă cu un deceniu, cu Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea, care are în patrimoniu terenurile agricole şi piscicole din Delta Dunării.

Conflict cu CJ Tulcea

Constantin Cabuz, secretar al CJ Tulcea, a declarat că reprezentanţii ministerelor care analizează cererea firmei Agrodelta Sireasa de acordarea, de despăgubiri din bugetul de stat pentru pierderile provocate de inundaţii nu au discutat cu CJT, care deţine terenul inundat. „CJ Tulcea nu consideră îndreptăţită cererea lui Traian Rece pentrru că firma acestuia se consideră proprietarul digurilor de apărare împotriva inundaţiilor dar nu le-a întreţinut.În timpul inundaţiilor, digurile de la Sireasa au cedat, iar responsabilitatea este şi a celui care administrează aceste diguri. Daunele produse de inundaţii ar trebui să fie solicitate unei firme de asigurări, dar societatea agricolă din Sireasa nu a asigurat culturile şi încearcă să recupereze pierdele de la buget”, a afirmat Cabuz.

Conflict vechi

Firma lui Traian Rece se află de mai multă vreme în conflict cu Consiliul Judeţean Tulcea, care a încercat, fără succes, de mai multe ori, să-i rezilieze contractele de concesionare a terenurilor agricole din Deltă. CJ Tulcea a declanşat mai multe procese împotriva firmei Agrodelta Sireasa pe motiv că nu respectă contractele de concesionare, dar procesele nu s-au finalizat din motive greu de explicat.

Conform constatărilor funcţionarilor CJ Tulcea care se ocupă de administrarea patrimoniului public, SC Agrodelta Sireasa nu a cultivat, ani la rând, terenurile din Deltă sau le-a subînchiriat. CJ Tulcea nu a rupt aceste contracte imediat ce a constatat încălcarea lor, ci s-a adresat instanţei de judecată, care a tergiversat procesele, iar Rece a continuat să administreze terenul public din Deltă după bunul plac.

Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă