17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialAbator distrus pentru a doua oară de funcţionarii statului

Abator distrus pentru a doua oară de funcţionarii statului

Una dintre cele mai profitabile firme gălăţene, abatorul Galco SA Galaţi, a fost distrusă de funcţionarii statului pentru a doua oară, în ultimii 24 de ani. În anii 80, abatorul producea foarte mult pentru export, produsele de Galaţi fiind preluate pentru trupele NATO şi Flota a VI-a a US Navy.

După 1990, a început declinul. Fiind administrată de directori numiţi politic de FPS, firma fusese „căpuşată” de clientela politică şi a ajuns la faliment. Lichidatorul a fost Fănel Păvălache, celebru protagonist al unui caz de corupţie.

După ce toate utilajele şi echi­pamentele din inox au fost vândute, Galco SA a ajuns în ruină. Ulterior, ceea ce rămăsese din firmă a fost preluat de omul de afaceri brăilean Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România, care deţinea şi un complex de creştere a porcilor. Caruz a investit sume imense în re-utilarea Galco, în înfiinţarea unei reţele de distribuţie cu peste o sută de autovehicule şi în spaţii comerciale. Galco şi-a reluat producţia, abatorul având 500 de angajaţi.

Firma a accesat şi două finanţări europene prin Sapard, de 4 milioane euro fiecare, pentru modernizarea producţiei. Atunci s-a produs şi al doilea dezastru. În primul proiect, a fost achiziţionată, de la firma germană Ritter, o maşină de tocat carne, în valoare de 30.000 euro. O firmă concurentă pe piaţă cu firma Ritter a făcut o sesizare conform căreia nu ar fi fost respectate regulile achiziţiilor europene. Fără să verifice dacă a fost încălcată sau nu legea, funcţionarii care conduceau Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), din Ministerul Agriculturii au emis Procesul-Verbal nr. 23.806/1.11.2010, prin care a fost consemnată frauda, cei de la APDRP fiind de fapt cei care nu au respectat legea: „În mod normal, când se întâmplă un astfel de incident, APDRP ar fi tebuit să ceară Departamentului de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) să verifice dacă în acest caz a fost produsă o fraudă în utilizarea fondurilor europene. Şi în cazul în care DLAF constata o fraudă, cazul trebuia să ajungă în instanţă şi abia după ce instanţa hotăra că este un caz de fraudă, se putea face procesul-verbal care devenea titlu executoriu pentru executarea Galco SA”, ne-a declarat Gheorghe Caruz.

Eroarea APDRP costă statul 25,3 milioane lei

Prin decizia formală a funcţionarilor de la APDRP, fără să verifice, s-a ajuns la falimentarea, pentru a doua oară în ultimii 24 de ani, a abatorului gălăţean: „Acei domni de la APDRP au refuzat să vină la Galco şi să facă această verificare. Au dat, din birou, un proces-verbal care a devenit titlu executoriu şi s-a pus sechestru pe conturile Galco SA. Mai mult de atât, ca urmare a acestui proces-verbal, Fiscul a trimis somații la toţi partenerii Galco şi le-a luat banii din cont, pentru că Galco vindea cu plata la 30 de zile şi erau livrări neîncasate”, spune omul de afaceri Gheorghe Caruz. În loc să câştige din faptul că Galco producea, acum statul pierde bani. Prin oprirea activităţii Galco SA, statul pierde 1.240.000 lei din neîncasări de impozite pe salarii, 120.000 lei din neîncasarea altor impozite, dar şi 24 milioane lei prin plata, timp de un an, a ajutoarelor sociale pentru cei 500 de angajaţi trimişi în şomaj. În total, statul a pierdut 25.300.000 lei.

Crimă economică

Potrivit preşedintelui Patronatului IMM-urilor din Galaţi, Marian Filimon, reclamaţii similare referitoare la achiziţiile de echipamente au ajuns şi la autorităţile din Germania, Polonia, Italia, dar numai în România a fost distrusă o firmă fără să fie verificată situaţia: „Este crimă economică ceea ce s-a întâmplat aici, pentru că au fost distruse sute de locuri de muncă, care puteau să fie şi pentru o sută de ani. Nu este normal ca aceste persoane să facă ceea ce au făcut şi să nu păţească nimic. Astfel de lucruri se întâmplă numai pentru că în România nu se respectă principiul de drept aşa cum este respectat în Germania, „dubio pro reo”, adică atunci când o lege este neclară trebuie să prevaleze dreptul agentului economic”, spune Caruz.

Timp de câţiva ani, omul de afaceri Gheorghe Caruz a făcut demersuri pentru a demonstra că fusese respectată legea. Dar nici ordinul ministrului Agriculturii, nici ancheta DLAF, care confirma că nu a fost comisă nici o ilegalitate la achiziţia respectivă, nu i-au determinat pe funcţionarii APDRP să îşi recunoască greşeala şi să oprească distrugerea Galco SA Galaţi: „M-am prezentat la ministrul Agriculturii din acea perioadă, domnul Tabără, i-am arătat oferta firmei din Germania, ca să îi dovedesc că această ofertă exista. Domnul ministru Tabără a emis o adresă prin care a cerut să fie ridicat procesul verbal. Dar dl Găvan, care era directorul general al APDRP a refuzat, deşi era subordonatul ministrului Agriculturii. Ne-am adresat şi la Bruxelles. Am fost la DNA Galaţi şi am cerut să vină să ne verifice şi răspunsul a fost nu venim când vreţi voi, ci când vrem noi. În aceste condiţii, am mers în audienţă la DLAF Bucureşti şi au fost trimişi doi ofiţeri care au stat la Galaţi o săptămână, au făcut toate verificările şi la final au spus că nu există nici suspiciune de fraudă la Galco Galaţi. Am cerut să mi se certifice acest lucru în scris şi mi-au spus că vor da rezultatul verificărilor numai la instanţă şi la APDRP”, spune Caruz.

 

S-a făcut dreptate, printr-o sentinţă tardivă

Între timp, instanţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-a făcut dreptate omului de afaceri. În dosarul 202/44/2011, instanţa ÎCCJ a pronunţat sentinţa 6.651/10.10.2013, prin care „anulează Procesul verbal de constatare nr. 23806/1.11.2010, Decizia nr. 28586/23.12.2010 și Nota nr.1011/17.01.2011 emise de pârâta APDRP din cadrul Ministerului Agriculturii”. Numai că până să i se dea dreptate, firma Galco SA a fost falimentată, muncitorii şi-au pierdut locurile de muncă, iar statul suportă pagubele de 25 de milioane lei. Se pare că, în pofida acestui dezastru produs printr-o decizie dată din birou, funcţionarii de la APRDP, nu vor răspunde în faţa legii: „Am făcut plângere penală împotriva celor de la APDRP, am cerut să se ia măsuri şi cei de la DNA au spus că nu e caz penal, pentră că nu a fost făcută cu intenţie. Doar prima dată pot să spună că n-a fost cu intenţie, atunci când a făcut procesul verbal şi l-au trimis, ca să fie executat de Fisc. Dar după ce au primit adresă de la Ministerul Agriculturii, de la Bruxelles, adresă de la DLAF, în care se spunea că nu este nici o fraudă, de ce nu au ridicat procesul-verbal?”, se întreabă Gheorghe Caruz.

Cele mai citite

Mii de americani au vizitat Ambasada României din Washington, la Ziua Porților Deschise

Peste 3.000 de persoane au vizitat Ambasada României de la Washington, în ziua de sâmbătă, 11 mai 2024, a anunțat Ambasada României. Vizitele au...

EPPO anchetează achiziția de vaccinuri, Comisia Europeană îi reduce bugetul cu 5 milioane de euro. Parchetul European vrea să rezolve amiabil disputa cu Comisia...

Conducerea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kövesi, caută să convingă "amiabil" Comisia Europeană să revină asupra deciziei de a reduce finanțarea EPPO cu...

PwC Romania: Jumătate dintre fraudele din companii se întâmplă din cauza lipsei controalelor privind conformarea

Tranzacţiile care implică criptomonede sunt în creştere, de asemenea, un risc in crestere este cel de greenwashing, adică raportări incorecte/manipulate în domeniul sustenabilităţii numai...
Ultima oră
Pe aceeași temă