8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAfacere incalcita de "capuse"la "Industria Lanii" Timisoara

Afacere incalcita de “capuse”la “Industria Lanii” Timisoara

Judecatoria Timisoara a pronuntat o noua sentinta in celebrul dosar “ILSA”, in care fosta conducere a unitatii a fost deferita Justitiei pentru fapte penale de natura economica. Astfel, Viorica Dumitras, fost administrator unic si director general la “defuncta” SC “Industra Lanii” SA (ILSA), a scapat cu o condamnare de un an de inchisoare pentru abuz in serviuciu, un an si jumatate detentie pentru delapidare, sase luni pentru infractiuni la legea privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, pedepsele fiind gratiate, precum si sase luni inchisoare, cu suspendare, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.In acelasi dosar a mai fost cercetata penal si Niculina Caraseg, cea care urma sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al ILSA. Aceasta a fost declarata vinovata pentru infractiunea de fals, pentru care a incasat sase luni detentie, tot cu suspendare.
Dosarul “ILSA” a batut orice record de tergiversare in instante, intrand in atentia judecatorilor inca de acum opt ani. Dupa ce a parcurs toate trepetele legale Ð prima instanta, apel si recurs Ð cauza a fost restituita, spre rejudecare de la zero, inapoi la Judecatorie. Viorica Dumitras a fost acuzata ca, in perioada in care a condus unitatea, a abuzat de functia detinuta si si-a insusit bunuri din gestiunea fabricii, in baza unor acte false. Prejudiciul produs societatii se ridica la 2,7 miliarde lei vechi.
“Asociata” fostei directoare, Niculina Caraseg, a fost invinuita de fapte similare, iar la data la care au fost facute publice primele nereguli descoperite la fosta ILSA se vorbea ca altcineva ar fi stat, de fapt, in spatele acesteia, insa nici in ziua de azi numele “papusarilor” nu au fost deconspirate.

“Ghetoul” ILSA

Cert este ca, intre timp, SC “Industria Lanii” a devenit “istorie”, unitatea fiind falimentata. Coincidenta sau nu, patrimoniul firmei a incaput inca de acum cativa ani pe mana contraversatului om de afaceri local Ovidiu Tender. O parte din cladirea apartinand fabricii a fost inchiriata unei societati de asigurari, iar restul a fost “ras” de pe suprafata pamantului, terenul fiind pregatit pentru construirea unui cartier rezidential.
Afacerea imobiliara a generat un scandal de proportii in orasul de pe Bega. Pe cei peste 170.000 de metri patrati de teren care apartin de “Industria Lanii” se afla si un bloc de 10 etaje, fost camin de familisti, precum si o cantina. Cele 24 de familii care, la data demararii lucrarilor, locuiau inca in acel bloc, in conditii demne de un ghetou, au declansat proteste imediat ce au auzit ca vor ramane pe drumuri. Pentru a atrage atentia autoritatilor si opiniei publice, acestia au postat, la un moment dat, la geamuri, in exteriorul cladirii, cearsafuri pe care statea scris cu litere de-o schiopa: “Caz de coruptie”, sau “Presiunile continua, mafia lupta ilegal, justitia le face jocul. SRI le tine spatele. Dar in Romania nu exista coruptie!”. Pe alt “banner” improvizat se facea apel la Traian Basescu: “Legea 85/92, desi in vigoare, nu se aplica la blocul ILSA datorita influentei mafiei in justitia lui Tender, in complicitate cu serviciile secrete”.
La finele lui octombrie 2001, s-a cerut evacuarea fortata a locatarilor, pe motiv ca locuiesc ilegal in blocul respectiv. Aceasta actiune s-a facut cu mascatii, intr-un circ de nedescris. Ar mai trebui spus ca imobilul a fost construit la cererea Intreprinderii Industria Lanii, din fonduri proprii, in anul 1972, si a fost dat in folosinta in 1974, avand o capacitate de 460 locuri de cazare in camere de patru sau sase locuri, fara bucatarie.
Conform destinatiei sale de camin de nefamilisti, imobilul a fost utilizat de catre fosta fabrica pentru a-i caza pe tinerii care erau angajati ai intreprinderii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă