8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialApa, o provocare în Delta Dunării

Apa, o provocare în Delta Dunării

Ministerul Afacerilor Externe a organizat, în Tulcea, în ultimele două zile, o întâlnire între specialiști și oficialități din Asia și Europa. Este vorba despre al treilea seminar ASEM (Asia-Europa Meeting) pe tema dezvoltării sustenabile în ceea ce privește managementul apei – promovarea prosperității și stabilității prin cooperare (inter)regională. Primele două au avut loc în Budapesta și Chan Tho, Vietnam.

În deschiderea seminarului, președintele CJ Tulca, Horia Teodorescu, a adus în discuție și proiectele pe care administrația din această zonă a țării le va putea implementa pe investițiile ITI (investiții teritoriale integrate): „Acest instrument financiar numit ITI va permite județului nostru să acceseze fonduri de sute de milioane de euro pentru domenii vaste, precum transport, mediu, educație, sănătate, agricultură, cultură, sume provenite din majoritatea axelor de finanțare “, a spus Horia Teodorescu.

Acces redus la servicii de bază

În cadrul seminarului, care s-a încheiat ieri, s-a vorbit și despre provocările Deltei Dunării. O provocare dublă pentru dezvoltarea durabilă a Deltei o reprezintă conservarea activelor sale ecologice și îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii acesteia. Doar 9% din zona Deltei Dunării este permanent deasupra apei, iar viața pentru cei 10.000 de rezidenți din inima Deltei devine o provocare. Accesul la servicii sociale și economice esențiale este limitat, iar transportul pe apă este adesea singura opțiune pentru a ajunge la destinații din inima Deltei. Acest areal are cel mai redus acces la servicii de bază, precum apă curentă și canalizare.

La nivel regional, aceste moduri de abordare a problematicii sunt analizate de specialiști ai Băncii Mondiale, care lucrează, alături de Consiliul Județean, la realizarea unei Strategii a Deltei Dunării, care ar putea fi parte a Strategiei UE a Dunării (SUERD). În ceea ce privește apărarea împotriva inundațiilor, în județul Tulcea s-au derulat și se implementează, în continuare, ample investiții în lucrări de protecție a localităților (la Ceatalchioi și Babadag). Apărarea împotriva inundațiilor face parte din cadrul mai larg al politicii naționale în domeniul apelor. Pe teritoriul judeţului, schemele de amenajare ale cursurilor de apă au ca scop regularizarea şi îndiguirea acestora şi foarte rar atenuarea viiturilor prin barare.

Cele mai importante probleme privind apărarea împotriva inundaţiilor le creează Delta Dunării, unde CJ Tulcea pregătește demararea unui program complex de îndiguire (securizare) a tuturor așezărilor și terenurilor agricole existente.

Ce înseamnă ITI

Guvernul României a ajuns în aprilie, anul acesta, la un acord privind introducerea Deltei Dunării în schema de investiţii ITI. Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, și Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură, au discutat împreună despre Strategia privind Dezvoltarea Durabilă Integrată a Deltei Dunării 2014-2020. „Este necesară asigurarea unor condiţii reale pentru dezvoltarea economico-socială a comunităţilor locale din spaţiul Deltei Dunării, în concordanţă cu principiile de dezvoltare durabilă a zonei, prin aplicarea unui management bazat pe conservarea biodiversităţii“, a subliniat Attila Korodi. Korodi a adăugat că în regiunea Deltei Dunării este nevoie de investiţii majore, programe de construire a reţelelor de utilităţi publice, de valorificare a potenţialului economic bazat pe valoarea adăugată a comunităţilor locale. De asemenea, a mai spus că sunt necesare îmbunătăţirea drumurilor de acces, asigurarea accesului la serviciile medicale şi educaţionale, precum şi de conservarea biodiversităţii.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă