13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialApa epurată, folosită în agricultură

Apa epurată, folosită în agricultură

RAJA a inaugurat ieri stația de epurare din localitatea Mihail Kogălniceanu, în urma unei investiții de 16 milioane de lei.

„Ca element de noutate, aceasta are o treaptă de tratare cu ultraviolete. Deci apa care a fost tratată mecanic și chimic, înainte de a fi deversată, este tratată cu ultraviolete. Este o ambiție și o inițiativă a companiei noastre, care este pionier național în acest domeniu, de a introduce acest tratament cu ultraviolete, atât la apa potabilă, cât și la apa uzată. Tratamentul cu raze ultra­violete distruge în proporție de 99,99% orice urmă de germen, bacterie, microb, virus. Apa este practic curățată din punct de vedere organoleptic, chimic, bacteriologic, mecanic. Este o apă curată ca apa de izvor“, a declarat Felix Stroe, director general SC RAJA SA.

Apa ar putea fi foarte bine să fie folosită pentru uzul populației, dar normele nu permit. Nu se va pierde însă, ci va fi folosită în circuitul agricol.

A cincea țară în lume

O astfel de tehnologie se aplică în numai patru țări din lume Rusia, Canada, Japonia și Statele Unite ale Americii.

„În SUA, toate spitalele sunt obligate să trateze apa cu ultraviolete“, a completat președintele Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, prezent la inaugurarea de ieri.

Felix Stroe a precizat că în statul Washington o uriașă stație de epurare de pe râul Potomac folosește apa tratată cu ultraviolete pentru a alimenta un acvariu uriaș unde trăiesc 16 sturioni, pentru a dovedi populației că apa este curată.

Investiție de 15,8 milioane lei

Investiția în stația de epurare este în valoare de 15,8 milioane lei, din care SC RAJA SA asigură o cofinanțare de 4,52 milioane lei.

Aceasta este amplasată în apropierea emisarului, pârâul Agi Cabul, la o distanță de circa 2,5 km de localitatea Mihail Kogălniceanu, și a fost proiectată pentru o populație echivalentă de 12.490 persoane.

Apele uzate colectate din localitate, dar și de la nivelul bazei militare și de la unitățile industriale din zonă sunt pompate către stația de epurare printr-o stație de pompare nouă.

Principalele componente ale procesului incluse în noua stație de epurare sunt: treapta mecanică, treapta biologică și treapta de tratare a nămolului, care include și o stație de pompare nămol biologic, dar și o hală de deshidratare a nămolului.

CLASAMENT. RAJA, peste Ministerul Educației

„Într-un top al beneficiarilor la nivel național care au obținut cele mai multe fonduri europene, RAJA Constanța se află pe locul al cincilea“, a precizat ministrul Marius Nica. Aceasta se situează după companiile din Ministerul Transporturilor și Administrația Națională Apele Române, dar înaintea Mi­nisterului Educației și Cercetării. În total, compania din Constanța a atras fonduri europene de un mi­liard de lei.

Un miliard de euro pentru mediu

La conferința de presă a fost prezent și Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene. Acesta a declarat că până la finele anului se vor atrage fonduri europene de un miliard de euro pentru mediu. „Într-un top al beneficiarilor la nivel național care au obținut cele mai multe fonduri europene, RAJA Constanța se află pe locul al cincilea“, a spus acesta.   

Cele mai citite

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă