10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAsfaltarea în Constanța: și lucrări întârziate, și de proastă calitate

Asfaltarea în Constanța: și lucrări întârziate, și de proastă calitate

De promisiuni­le Primăriei Con­ stanța, care spunea că va turna un strat de asfalt pe 22 de străzi, până pe 15 august, s-a ales praful. Partea cea mai gravă nu este însă depășirea termenului, nu este nici măcar lipsa de dialog din partea primăriei, care refuză să ne spună care sunt cauzele și care este noul termen de finalizare. Partea cea mai gravă este că lucrările efectuate până acum sunt de proastă calitate.

Pentru a vedea cum stau lucrurile am apelat la un expert constructor, cu care am fost în cartierul Compozitorilor, acolo unde ar trebui să se asfalteze ­cinci străzi. În loc de asfalt, acestea sunt încă la stadiul de fundație. „Nu e deloc bine. Există diferențe mari de nivel între străzi. Apa nu va avea loc să curgă. Străzile nu au nici un nivel. Canalizările nu sunt construite la același nivel. Grav este că s-a folosit calcar pentru fundație. Dacă nu îl îmbracă repede, până când încep ploile, se macerează și va fi mizerie mare. Cea mai mare prostie pe care puteau să o facă a fost să folosească acest calcar.  Ar fi trebuit să pună, dacă nu granit, măcar șisturi”, a spus expertul consultat de „România liberă“. Nu trebuie să fii însă specialist ca să îți dai seama că o stradă, de exemplu, este vizibilă la un alt nivel decât alta, sau că o canalizare este mult mai sus decât cealaltă, cum de altfel nu trebuie să fii specialist ca să știi că aceste lucruri vor aduce probleme la prima ploaie serioasă.

Când am vizitat cartierul, zilele trecute, am văzut că un singur utilaj se afla pe teren. Era vorba despre o mașină de compactat asfaltul, care însă avea rolul de a compacta calcarul. O altă greșeală, spune expertul cons­tructor, pentru că un astfel de utilaj, folosit impropriu, poate fi foarte ușor distrus.

Există însă, ca să nu fim cârcotași, și părți bune. Avem de-a face cu un cartier în care străzile sunt late și în care, odată ce vor fi asfaltate, se va putea circula bine.

Când se vor termina totuși lucrările? Pentru că Primăria Constanța și primarul Decebal Făgădău refuză să răspundă la această întrebare, l-am întrebat pe specialistul nostru.

”În ritmul acesta, la felul cum se lucrează și la cât de mult mai este de făcut, probabil că se va lucra aici și anul viitor”, a răspuns acesta.

Se caută diriginte de șantier

Deși lucrările trebuia să fie finalizate pe 15 august, Primăria Constanța nu a dorit să ne răspundă de ce a apărut întâr­zierea și care e noul termen-limită. Zilele trecute, pe site-ul instituției a apărut însă informația că primăria a demarat procedurile pentru atribuirea unui contract care vizează servicii de dirigenţie de șantier pentru supravegherea lucrărilor de asfaltare pe 22 de străzi din cartierele Palazu Mare, Compozitorilor, Veterani și Baba Novac. Suma estimată să fie cheltuită din bugetul local este de 53.184 de lei fără TVA

Depășită de situație

Este clar că Primăria Constanța, primarul Făgădău și Confort Urban sunt depășiți de situație. Pentru constănțenii care așteaptă de mai bine de zece ani străzi și trotuare asfaltate există o soluție simplă: organizarea unei licitații, la care să participe orice firmă interesată. Lucrările în tot cartierul ar putea fi terminate în cel mult două luni.   

UNDE

Ce străzi trebuie asfaltate

În cartierul Compozitorilor sunt vizate străzile Eduard Caudella cu Prelungirea, Titus Cergau, Iosif Ianovici, Dinu Lipatti, Rapsodiei, Haricleea Darclee. În cartierul Palazu Mare este vorba despre străzile Liviu Rebreanu, George Topârceanu, Lucian Blaga, Măcinului, Gopodăriei și Alexandru Sahia.

În cartierul Baba Novac sunt cuprinse străzile Voievozilor, Scheia, A.D. Xenopol, Al. Alexandridi, Govora, Horia Grigorescu, Topolveni, Vrâncioaiei, iar în cartierul Veterani, proiectul de asfaltare cuprinde străzile Prelungirea Meșterul Manole și Mareșal Al. Averescu.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă