15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAdministrația Firea sfidează legea. Asfaltările ilegale continuă pe ninsoare în București

Administrația Firea sfidează legea. Asfaltările ilegale continuă pe ninsoare în București

Campania de asfaltare continuă în București chiar dacă zilele trecute a nins, iar legea interzice schimbarea asfaltului pe vreme umedă sau la temperaturi sub 10 grade.

Primăria Capitalei și primăriile de sector au decis să declanșeze o amplă campanie de asfaltare într-o perioadă care a coincis cu desfășurarea campaniei electorale. Astfel, au fost lucrări, până acum, în zone precum: Calea Ferentari, zona Rahova, zona Militari, vecinătatea Căii Victoria (Mihalache), zona Tineretului, Cotroceni, Regina Maria, Pantelimon, proximitatea Pieței Gemeni.

Asfaltare e mult spus deoarece s-a decopertat un strat de cinci centimetri care a fost rapid înlocuit. După două sau trei zile caravana asfaltărilor se muta pe altă stradă. Adică, o asfaltare de mântuială, de ochii poporului-alegător. Rezultatul: un asfalt vălurit, nemarcat, plin de guri de canal nealiniate.

Toate standardele încălcate

Campania ilegală de asfaltări continuă și post-alegeri. La început săptămânii, în București a nins. Astfel încât muncitorii de la Strabag s-au tezit cu strada Stoian Militaru (sector 4) decopertată și plină de apă, după cum se vede și din imagini. Normativul pentru prevenirea și remedierea defecțiunilor la îmbrăcăminți rutiere moderne Indicativ AND 547” spune clar că: „Tratamentele bituminoase executate la rece se aplică pe suprafaţă uscată sau umedă. Ele nu se execută pe timp de ploaie“. Strada era acoperită, ieri, de bălți, de la zăpada care s-a topit parțial. În acest timp, muncitorii se pregăteau să aștearnă stratul de asflat. Afară temperatura era de minus două grade, ceea ce făcea ca procesul de asflatare să se facă cu încălcarea legii nu doar în ceea ce privește precipitațiile căzute, ci a gradelor din termometru: „Aşternerea mixturilor asfaltice se face la temperaturi ale stratului-suport de minimum 10 grade Celsius, pe o suprafaţă uscată“, spune un alt normativ în vigoare. Concluzie: dublă încălcare a legii și normele în ceea ce privește asflatarea și siguranța că, la primăvară, procesul de asfaltare se va relua exact pe aceleași drumuri. Strabag s-a ocupat de mare parte din campania de aslfaltări desfășurată în sectorul 4 și în sectorul 6.

Utilaje curățate de ninsoare

Exemplu de mai sus nu este izolat. În sectorul 1, pe strada Locotentent Vasile Fuică, ieri, se amenaja șantierul pentru asfaltări. Muncitorii curățau utilajele de zăpadă. Unul dintre ei, înfășurat în haine groase de iarnă, cu veste reflectorizate, căciulă, fular și mănuși corespunzătoare, ne-a spus că „dacă temperaturile nu ajung la minus cinci grade ne putem apuca de lucru“. „Când?“, îl întreb. „Când ni se dă dispoziție“.

Omul nu a putut spune cine trebuie să dea dispoziția. Firma care face lucrarea este Tehnologica Radion, o societate abonată la contracte cu statul. De asemenea, pe strada Herman Oberth, tot din sectorul 1, se lucrează de zor în aceste zile cu ninsoare și temperaturi sub zero grade în Capitală.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă