10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAtanasiu, atacat la imagine de propriul consilier

Atanasiu, atacat la imagine de propriul consilier

Un nou scandal, al carui principal protagonist este ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, este pe cale sa izbucneasca in Alba, judetul din care provine. Este vorba despre o afacere cu produse petroliere din 2002, pe care acesta a facut-o cu Dinu Patriciu si in urma careia o societate a ramas cu datorii de peste 860 de milioane de lei vechi.

Teodor Atanasiu (presedintele PNL Alba) este acuzat de Luminita Kohalmi (directorul Directiei de Relatii Publice din Ministerul Apararii) ca a semnat in calitate de director executiv al firmei SC “Oxygene” SRL Alba Iulia mai multe note de co-manda pentru cantitati importante de produse petroliere, desi nu avea aceasta calitate in firma.
Achizitiile s-au facut de la SC “Rompetrol Rafinarie – Complexul Petromidia” SA, apartinand omului de afaceri Dinu Patriciu. Practic, potrivit fostului administrator al firmei, Luminita Kohalmi, Atanasiu si-a asumat titulatura de director executiv pentru a usura afacerea cu Patriciu.
Actionariatul “Oxygene” SRL este compus din Luminita Kohalmi, fosta sotie a ministrului Atanasiu – Maria Atanasiu – si sotia actualului vicepresedinte al CJ Alba, Dan Coriolan Simedru (PNL) – Maria Simedru.
La vremea respectiva, Luminita Kohalmi era administrator, iar Teodor Atanasiu nu avea nici o pozitie in firma. Totusi el a semnat note de comanda in valoare totala de sute de milioane de lei vechi, o parte dintre ele nefiind achitate nici pana in prezent.

Filiera liberala

Filiera a fost una suta la suta liberala. Produsele luate de la “Rompetrol” de catre “Oxygene” au fost apoi vandute catre firma “Chimica” Orastie, comenzile fiind semnate de directorul comercial Mihai Ghidineci, pe atunci presedinte al tineretului PNL Hunedoara. Societatea din Orastie si-a achitat datoriile.
O alta firma al carei administrator era acelasi Mihai Ghidineci – SC “Plast Girom” SRL – nu a facut, insa, acelasi lucru. Din cantitatea de peste 30.000 de litri de benzina cumparata de la “Rom Oil” SA (societate din grupul “Rompetrol” ) pe filiera “Oxygene” SRL Alba Iulia, nu a platit decat o mica parte, datoria ramasa depasind 760 de milioane de lei.
Potrivit Luminitei Kohalmi, din 2002 SC “Rompetrol Rafinarie – Complexul Petromidia” SA nu a somat in scris “Oxygene” sa-si achite facturile, iar incercarile societatii de a incasa sumele restante de la “Plast Girom” SRL pe baza unui CEC emis de Mihai Ghidineci s-au soldat cu esecuri. Acum insa, cele doua asociate incearca eliminarea din firma a Luminitei Kohalmi tocmai in baza unor datorii girate de actualul ministru suspendat, Teodor Atanasiu.
Practic, miza este mult mai mare decat datoriile intrucat “Oxygene” SRL detine un post de radio in municipiul Sebes cu acoperire importanta, vizat de liberali pentru campania electorala.

Excludere pentru datoriile lui Atanasiu

La inceputul anului 2006, Luminita Kohalmi a fost data in judecata de cele doua asociate din firma pe motiv ca nu a convocat adunarea generala a asociatilor, in care urma sa prezinte bilantul contabil aferent anului 2005. “Administratorul si directorul executiv al societatii ne-a obstructionat accesul la actele contabile, astfel incat, desi detinem majoritatea capitalului social, suntem ingradite in dreptul nostru de a exercita controlul asupra firmei”, sustineau asociatele Maria Atanasiu si Maria Simedru in actiunea civila introdusa la Tribunalul Alba impotriva Luminitei Kohalmi.
Judecatorii nu au fost nevoiti sa ia o decizie, in conditiile in care administratorul Kohalmi a fost de acord sa convoace AGA. La sedinta asociatilor, Luminita Kohalmi a fost schimbata din functie, iar asociatele Atanasiu si Simedru au devenit administra-tori ai SC “Oxygene” SRL. Ulterior, acestea au intentat proces Luminitei Kohalmi in scopul excluderii din firma, motivul principal fiind datoriile pe care le-a acumulat societatea in ultimii ani. Aceasta din urma a declarat ca datoriile care i se imputa au fost provocate de Teodor Atanasiu, care a intermediat afacerile cu produse petroliere si care si-a arogat functia de director executiv al firmei.
“Eu nu aveam cum sa ajung la Dinu Patriciu pentru a face afaceri cu produse petroliere”, a adaugat Luminita Kohalmi. De altfel, o alta legatura a ministrului suspendat cu controversatul Dinu Patriciu este societatea “Palplast” SRL Sibiu, firma care face parte, de asemenea, din “Rompetrol Grup”.
Teodor Atanasiu a fost, intre 2001 si 2004, administrator al societatii din Sibiu. A preluat functia respectiva dupa ce administratia PSD de atunci l-a obligat sa plece de la conducerea “Uzinei Mecanice” din Cugir.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă