4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAtenţie, cade Edificiul Roman cu Mozaic!

Atenţie, cade Edificiul Roman cu Mozaic!

Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa se află în pericol maxim. Comoara vechiului oraş antic Tomis se degradează pe zi ce trece. Deşi este unul dintre obiectivele căutate de turişti, complexul rămâne nebăgat în seamă de către organele compentente pentru a-l restaura.

O ploaie puternică poate duce în curând la dărâmarea edificiului.

„Dacă daţi un ocol clădirii, veţi vedea că malul este căzut, în urma a două ploi mari. La prima ploaie a căzut o parte, acum a căzut a doua parte. Două-trei bolţi au fost umplute cu noroi. Dacă mai vine o ploaie edificiul poate să se dărâme. Mai sunt doi pomi care îl ţin… dacă şi aceştia vor cădea…”, ne-a spus directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC), dr. Gabriel Custurea. Pe locul uneia dintre cele mai importante moşteniri ale civilizaţiei latine, nu a fost făcută niciodată vreo reparaţie. Doar acum şapte-opt ani au fost realizate nişte lucrări de drenaj. Mai mult decât atât, se pare că nici localnicii nu dau doi bani pe edificiu, pentru că la doi paşi de acesta tronează mormane de gunoaie aruncate cu nepăsare în curtea interioară.

Lecţie tristă de istorie

Înghiţi în sec când păşeşti pragul clădirii care adăposteşte mozaicul. Imaginea geamurilor mari, vechi şi sparte pe ici-colo este dezolantă. Cu toate acestea, grupuri de elevi sosesc des în timpul şcolii în acest loc pentru a învăţa o nouă lecţie de istorie. Edificiul Roman cu Moziac este pe punctul de a fi închis dacă nu se vor lua măsuri. În acest an, complexul a fost închis aproape două luni, apoi şi-a redeschis porţile pentru vizitatori. Unii turişti solicită să vadă numai acest obiectiv.

Reabilitare din rădăcină

Directorul MINAC mai spune că în primul rând ar trebui schimbate ferestrele. Clădirea care adăposteşte mozaicul ar trebui reabilitată, curăţată, necesare ar fi şi câteva drenaje pentru a nu mai curge apa pe pereţi, apoi susţinut pavimentul. Nu în ultimul rând ar trebui luat în calcul şi un sistem de climatizare.

„Există umezeală, sunt infiltraţii, apoi mozaicul este ondulat de atâtea variaţii de temperatură, cald-rece, umed-uscat”, susţine reprezentantul muzeului. Solicitări pentru reparaţii s-au tot făcut, însă concret nu se mişcă nimic. „Reabilitarea înseamnă bani, bani pe care Consiliul Judeţean nu îi are, Ministerul Culturii nu îi are, şi Dumnezeu ştie cine îi are. Nu ştim dacă vom mai deschide edificiul şi anul viitor, pentru că într-adevăr sunt periculoase geamurile acelea. O să vină iarna, va bate vântul. Să sperăm că o să avem bani pentru a lua nişte placaje să punem în geamuri ”, subliniază Custurea.

Activităţi de comerţ

Edificiul situat în imediata vecinatate a muzeului a fost descoperit în timpul lucrărilor edilitare întreprinse în anul 1959 în Piața Ovidiu. Spaţiile de lucru şi de depozitare erau folosite pe vremuri de către comercianţii care îşi desfăşurau activitatea în port. Din cei 2.000 de metri pătraţi cât a avut mozaicul se mai păstrează în jur de 700 de metri pătraţi.

Un bilet de intrare la Edificiul Roman cu Mozaic este 5 lei. Studenţii şi elevii plătesc jumătate din preţ, adică doar 2,5 lei.

Nu numai reabilitarea edificiului bate pasul loc. Şi reparaţiile la clădirea muzeului sunt în pauză. În acest caz există însă o veste bună. „Dacă vă uitaţi pe acoperiş veţi vedea că sunt pete mai noi de culoare. Acelea sunt ţiglele care au fost înlocuite. Din fericire, acestea au rezistat şi nici nu a plouat în muzeu”, declară directorul MINAC.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă