21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBanii publici au distrus sportul timișorean

Banii publici au distrus sportul timișorean

Mai multe cluburi sportive prestigioase din Banat riscă să se desființeze, din cauza faptului că nu se mai pot baza pe finanțările din bugetele publice.

O serie de cluburi din elita sportului românesc riscă desființarea. Echipele respective și-au construit performanțele cu ajutorul unor finanțări publice, care, însă, au fost declarate ilegale. Deja, o serie de politicieni de vârf din Timișoara s-au ales cu dosare penale pentru că au finanțat în trecut sportul din Banat.

Prima victimă a acestei situații este echipa de baschet BC Timișoara, deținătoarea Cupei României. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, susține că a primit o înștiințare prin care echipa de baschet își anunța retragerea din campionatul național și din competițiile europene, din cauza faptului că nu mai poate primi banii care ar fi urmat să îi fie alocați de către autoritățile locale. De asemenea, “jucătorii vor fi înștiințați că au devenit liberi de contract“, a adăugat primarul Nicolae Robu. Retragerea echipei de baschet va avea drept consecință excluderea sa din Liga Națională pentru doi ani și din cupele europene timp de cinci ani.

Nicolae Robu a declarat că juriștii municipalității au refuzat să avizeze un contract ce urma să fie încheiat între administrația publică locală și asociația sportive sub egida căreia funcționează echipa de baschet. Refuzul lor vine după ce Curtea de Conturi a stabilit că toate contractele de asociere dintre Primăria și Consiliul Local Timișoara și cluburile sportive ACS Poli Timișoara, AS CH Politehnica Timișoara, Asociația Timișoara Saracens RCM Universitatea de Vest Timișoara și BC Timișoara sunt ilegale.

Decizia reprezentanților Curții de Conturi a stârnit nemulțumirea consilierului local Ciprian Jichici, care a declarat că jucătorii echipei de baschet vor da în judecată clubul, care va chema în garanție administrația publică locală, iar dacă sportivii vor obține câștig de cauză, Consiliul Local Timișoara va fi pus în situația de a încălca fie hotărârea judecătorească, fie decizia Curții de Conturi. Banii respectivi ar fi urmat să fie alocați de către Consiliul Local Timișoara către echipa de baschet cu titlul de cotizație, pentru că municipiul Timișoara este membru al asocierii care și-a fixat drept obiectiv susținerea baschetului timișorean.

Precedent penal

Scandalul finanțărilor publice vine într-un context aparte, în care o serie de lideri politici locali, precum și o serie de conducători din domeniul sportului au ajuns să fie puși sub acuzare de către procurorii DNA tocmai din cauza finanțărilor ilegale pentru sportul bănățean. Este vorba de fostul primar PNȚCD al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, și de secretarul Consiliului Local, Ioan Cojocari. Cei doi sunt acuzați că ar fi produs un prejudiciu de 27,1 milioane de lei, pentru că, în anul 2008, au semnat un contract de asociere cu clubul de fotbal Politehnica Știința Timișoara.

Contractul a avut o durată de trei ani și prevedea alocarea anuală a 9 milioane de lei, pentru îmbunătățirea performanțelor sportive ale clubului de fotbal, precum și susținerea participării sale în competițiile europene. Inspectorii Curții de Conturi au constatat că aceste alocări de bani sunt ilegale. Primăria Timișoara a contestat concluziile Curții de Conturi la Curtea de Apel Timișoara, dar a pierdut procesul.

De asemenea, fostul președinte PDL al Consiliului Județean Timiș, Constantin Ostaficiuc, alături de șeful Direcției Sport – Cultură din Consiliul Județean, Răzvan Hrenovschi, și de secretarul Consiliului, Petrișor Nădăștean, au fost trimiși în judecată, tot pentru finanțarea echipei de fotbal. Ei sunt acuzați că ar fi produs administrației județene un prejudiciu total de 9,5 de milioane de lei. Banii au fost alocați echipei de fotbal. Procurorii DNA l-au pus sub acuzare și pe fostul președinte al clubului de fotbal, Gheorghe Chivorchian, care ar fi falsificat o serie de documente depuse la Consiliul Județean. Aceste documente ar fi atestat faptul că banii primiți de la Consiliul Județean ar fi fost folosiți pentru a achita salariile și alte venituri asimilate drepturilor salariale ale jucătorilor, pe când, în realitate, ei ar fi fost utilizați pentru plata unor datorii și a unor penalități, inclusiv către bugetul de stat.

Toți cei acuzați de procurorii DNA s-au apărat prin invocarea prevederilor Legii Sportului nr. 69/2000, care permit autorităților administrației publice locale să aloce fonduri pentru susținerea activităților sportive. Însă procurorii DNA au reacționat și au afirmat că problema constă în faptul că banii cu pricina nu au fost folosiți pentru a servi interesului comunității, ci pentru a servi unui grup restrâns de interese, constituit în jurul echipei de fotbal.   

27,1 milioane de lei este prejudiciul imputat fostului primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu.

O problemă structurală

Analistul economic Emil Moldovan spune că situația de la Timișoara denotă o problemă structurală a sistemului. „Nu este corect să folosești banii publici pentru a susține niște societăți comerciale sau niște asociații sportive ca să performeze în competițiile interne sau internaționale. În fond, aceste alocări ale banilor publici au distorsionat competiția, pentru că nu este corect ca unele cluburi să beneficieze doar de bani privați, în timp ce altele să încaseze sume considerabile de la bugetele publice. Mai mult, aceste structuri sportive au beneficiat de fonduri alocate de către federații, de exemplu, din drepturile de televizare în funcție de performanțele lor, care, poate, nu ar fi fost atât de bune dacă nu s-ar fi bazat și pe banii publici. Nu ar fi fost nici o problemă dacă aceste structuri sportive ar fi folosit banii publici pentru a încuraja sportul de masă, de pildă, pentru a organiza competiții de fotbal și de baschet pentru elevii de liceu sau de gimnaziu, deschise tuturor școlarilor, pentru că o astfel de utilizare a fondurilor publice ar fi servit clar intereselor comunității“, a spus Emil Moldovan.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă