17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialBătălia pentru portul Constanța a intrat în faza epistolară

Bătălia pentru portul Constanța a intrat în faza epistolară

Primăria Constanța vrea să inițieze o campanie de strângere de semnături, prin care să-și dea seama dacă locuitorii orașului sunt sau nu de acord să preia mai multe acțiuni la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. Până atunci, primarul Radu Mazăre le-a trimis tuturor cons­tăn­țenilor, prin poștă, o scrisoare în care le explică ce gânduri are. Acesta spune că vrea ca Primăria Constanța să ajungă să dețină 33% din acțiunile CNAPMC, iar 34% să fie deținute de către privați.

”Fiind acțiuni scoase pe Bursă, toate deciziile în cadrul CNAPMC vor fi transparente. Din acel moment, nici un agent economic din port nu va mai scoate profituri de milioane de euro plătind taxe de utilizare a terenului la valori infime, valabile cu 15-20 de ani în urmă, așa cum se întâmplă acum. Este ușor să faci multe milioane de euro plătind, în 2013, chirii la valoarea din 1996. Tot din acel moment (al descentralizării și al listării la Bursă), operatorii portuari, care actualmente dețin monopolul la anumite opera­țiuni de încărcare/descărcare (minereu, cereal etc.), nu se vor mai putea opune concurenței”, spune Mazăre.

Primarul atinge și un punct extrem de sensibil în scrisoare: prețul gigacaloriei, care la Constanța este 363,37 de lei, unul dintre cele mai mari din țară. Primăria subvenționează numai 4,5 lei din această sumă, dar acordă ajutoare de încălzire pentru săraci. Mazăre a promis în campania electorală pentru al patrulea mandat de primar ”un nou CET, o gigacalorie mai ieftină”, dar un nou CET este scump și nu se va construi în acest mandat, iar gigacaloria s-a scumpit constant. ”Știu că factura la energie termică este o mare apăsare pentru bugetul familiei tale și tocmai de aceea am promis în campania electorală că vom trece CET-ul la Primărie și vom găsi o soluție ca, pe lângă subvenția de căldură acordată, să scădem și prețul gigacaloriei. Pentru că, din păcate, procedura legală de transfer al CET-ului este încă una de durată, m-am gândit că, începând cu iarna 2014-2015, să venim și cu o altă soluție pentru a-ți reduce factura la energia termică. Voi face astfel încât toți banii reveniți municipalității din profitul CNAPMC să fie dirijați pentru creșterea sub­venției la energia termică”, a spus Mazăre. În acest fel, facturile ar trebui să fie cu 20-25% mai mici, dar numai pentru persoanele sărace. Cei care au acum peste 1.500 de lei pe membru de familie nu primesc nici un fel de ajutor. ”Dacă tu crezi, în calitatea ta de constănțean, că meriți să beneficiezi de un număr mai mare de acțiuni în cadrul CNAPMC și că banii rezultați profitului trebuie folosiți pentru creșterea subvenției și pentru scăderea facturii tale la energia termică, te rog să semnezi lista de susținere pentru descentralizarea portului”,  încheie Mazăre epistola.

Reprezentanții operatorilor portuari din Constanța au reacționat dur la intenția lui Mazăre de a prelua portul, ajungând să amenințe cu mutarea afacerilor din România. ”Portul Constan­ța nu e bar de noapte”, i-a transmis Gabriel Comănescu, cel mai bogat constănțean, cu afaceri în port, lui Radu Mazăre. Cu toate acestea, Niculae Dușu, reprezentant al federației ”Operatorul Portuar”, văzut ca apropiat al PSD, s-a declarat recent pentru preluare mai multor acțiuni de către primărie și pentru privatizarea CNAPMC.

CNAPMC este controlată de statul român, care deține 60% din acțiuni, prin Ministerul Transporturilor, res­tul revenind în părți egale Fondului Proprietatea și Consiliului Municipal Constanța (CLM). PSD Constanța a promis în ultimele alegeri locale că va obține un procent de 51% din acțiuni pentru CLM, iar patru parlamentari social-democrați au inițiat o lege în acest sens. Premierul Ponta a declarat public că susține demersul. CNAPMC estimează pentru acest an un profit brut de 38,2 milioane lei, cu 34% mai mare faţă de cel din 2013. 

Cele mai citite

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...

România asigură peste 20% din consumul din UE la carnea de oaie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. "Mă bucur că particip...
Ultima oră
Pe aceeași temă