11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialBugetul Capitalei, mai mic cu 900 milioane de lei. Ce reduceri s-au...

Bugetul Capitalei, mai mic cu 900 milioane de lei. Ce reduceri s-au făcut

Bugetul Capitalei pierde 790 de milioane de lei în urma rectificării făcute de Guvern şi alţi 110 milioane de lei – venituri proprii nerealizate, cele mai afectate fiind RADET, la subvenţiile pentru căldură, şi administraţiile străzilor şi spitalelor.

Consilierii generali au votat, joi, un proiect de hotărâre privind rectificarea negativă a bugetului municipalităţii pe anul 2014, cu 900 de milioane de lei.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat că 790 de milioane de lei sunt luaţi în urma rectificărilor făcute de Guvern, iar restul până la 900 de milioane de lei reprezentau venituri proprii ale municipalităţii care nu au fost realizate.

Potrivit lui Oprescu, banii au fost luaţi de la proiecte de investiţii care nu au fost începute, precum şi "de la toate instituţiile de unde s-a putut lua". Printre investiţiile care rămân fără finanţare şi care au primit bani la începutul anului se află pasajul pietonal subteran de la Piaţa Romană sau intrarea autostrăzii A3 în Capitală.

Bugetul pentru subvenţiile RADET au fost lipsit de 83 de milioane de lei.

Oprescu a spus însă că, deşi s-au tăiat bani, nu există riscul blocării acestei instituţii care să ducă la oprirea căldurii sau apei calde în Capitală. "Nu mai speriaţi lumea că nu se blochează nimic. M-am adresat preşedintelui Curţii de Conturi care mi-a promis că se reeşalonează datoriile astfel încât conturile RADET să nu fie blocate până la fuziunea celor două instituţii (ELCEN şi RADET n.r.) prin absorbţie, atunci când datoriile vor fi stinse", a declarat Sorin Oprescu.

De la Administraţia Spitalelor au fost tăiate 36 de milioane de lei, de la Administraţia Străzilor – aproximativ 80 de milioane de lei, de la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) – 18 milioane de lei, iar de la RATB – aproximativ 6,7 mil de lei, acestea fiind printre instituţiile cele mai afectate de rectificarea negativă.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă