17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCâinii fără stăpân, liberi

Câinii fără stăpân, liberi

Câinii fără stăpân din Constanța pot… răsufla ușurați. Începând de astăzi, contractul încheiat între primărie și societatea comercială care se ocupa de strângerea lor de pe străzi a expirat și nu va mai fi reînnoit. Mai mult, acum nu mai există nicio modalitate legală prin care pot fi luați de pe străzi, deoarece un proiect de hotărâre de consiliu local, în acest sens, a fost retras de pe ordinea de zi. “De pe ordinea de zilei a ședinței Consiliului Local Constanța a fost retras proiectul de hotărâre privind înființarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. Proiectul urmează să fie consultat cu organizațiile non-guvernamentale, asociațiile și alte persoane iubitoare de animale, după care să fie supus votului aleșilor municipali. Am primit solicitări de la asociaţii şi fundaţii ca acest proiect să parcurgă etapa de transparenţă decizională. Tocmai de aceea respect solicitarea lor, am postat pe site-ul primăriei şi regulamentul, întreg conţinutul, pentru a-l dezbate cu asociaţiile de profil, cu voluntarii şi cu toţi cei care sunt iubitori de animale. Nu ne dorim să mai avem o relaţie cu un terţ pentru a gestiona această problema importantă a oraşului nostru. Dorim să o gestionăm noi, împreună cu voluntarii şi ONG-urile. Ne dorim şi am alocat direcţiei de specialitate fonduri suficiente pentru înfiinţarea unui nou adăpost. La adăpostul existent, vor fi aduşi câinii comunitari capturaţi neagresivi. Nu îmi doresc ca unui constănţean să i se mai ia câinele din preajmă, aflat la plimbare. Doresc să aduc la aceeaşi masă ONG-urile, iubitorii animalelor şi cei care fac această muncă de gestionare a câinilor comunitari. Vor fi aduşi la vechiul adăpost, vor fi ţinuţi în carantină, li se vor aplica tratamentele conform legii şi medicilor de specialitate. Cei care vor fi supuși adopţiei vor fi transferați la noul adăpost“, a precizat Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanței. Acesta a mai spus că se vor face renovări la vechiul adăpost, pentru a civiliza acest serviciu.

În replică la atitudinea primarului, Asociația Inițiativa pentru Responsabilitate Civică solicită primarului şi tuturor factorilor responsabili să anuleze, în regim de urgenţă, adresa 8952 / 21.01.2016 trimisă din partea Direcţiei Servicii Publice – Serviciul Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie-Deratizare din cadrul Primăriei Constanţa, prin care se solicită sistarea operaţiunilor de capturare a câinilor de pe domeniul public, sistarea eutanasierii câinilor al căror termen a depăşit 14 zile şi se înștiințează că toţi câinii aflaţi în adăpost în acel moment vor fi adoptaţi la distanţă. IREC reaminteşte că Primăria Municipiului Constanţa are obligaţia să respecte şi să aplice întocmai legile în vigoare, fără a emite decizii prin care ‘’suspendă temporar’’ aplicarea legii. În acest sens, Asociaţia IREC spune că primăria a încălcat dispoziţiile HG 1059/ 2013, Hotărâre de Guvern pentru care a fost respinsă definitiv cererea de suspendare prin decizia ICCJ nr. 3799/26.11.2015, prin care adopţia la distanţă este permisă doar în anumite condiţii.

„Returnarea animalelor în teritoriu este ilegală“

De asemenea, reprezentanții IREC spun că măsuri precum a-dopţia la distanţă a tuturor câinilor care au depăşit termenul din OUG 155/2001, permiterea ţarcurilor / cuştilor de câini pe domeniul public și returnarea câinilor în teritoriu sunt ilegale conform legislaţiei în vigoare, mai exact OUG 155/2001, care spune: “Câinii nerevendicați sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare“. Aceștia mai atrag atenția că folosirea sumelor de bani din bugetul local pentru activităţi care nu sunt prevăzute de cadrul legal va atrage răspunderea civilă şi penală a ordonatorului de plăti.

Cei interesaţi să activeze ca voluntari în cadrul adăpostului pot depune cereri la sediul Primăriei din str. Mihail Kogălniceanu nr. 28, la Direcţia Servicii Publice.   

CONTROVERSAT

Milioane de euro

Societatea care strângea câinii fără stăpân din Constanța a primit, în ultimii ani, de la Primăria Constanța, sume considerabile. Între 2008 și 2013 au fost achitate circa 2,2 mi-lioane de euro. Constănțenii au re-clamat în multe rânduri că eficiența firmei era scăzută, în condițiile în care numărul câinilor fără stăpân era impresionant pe străzi. Acum circa trei ani, primarul de atunci estima numărul lor la 20.000 (din care jumătate în zonele industriale ale orașului).

DECES

Ucisă de câini

În aprilie se împlinesc 8 ani de când o fetiță a fost ucisă de câini fără stăpân, pe un teren aflat între Constanța și Agigea. Valentina Țigănuș avea 8 ani. A ieșit să se joace. Era singură acasă, părinții fiind la muncă. O haită de câini a înconjurat-o, la numai câteva sute de metri de locuința improvizată. Au mușcat-o până a murit. Polițiștii spun că imaginile erau greu de suportat: copilul avea fața desfigurată și era plină de sânge. Procurorii au deschis un dosar, dar nimeni nu a fost găsit vinovat.

 

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă