14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCampanie preelectorală: faza de racolat primari

Campanie preelectorală: faza de racolat primari

Campania preelectorală a început în forță în județul Constanța. Prima mișcare importantă și prima victorie le aparține liberalilor. Aceștia au reușit să bifeze un gol în poarta principalilor adversari, de la PSD: l-au racolat pe primarul din Ovidiu, George Scupra.

Zvonurile despre o posibilă trecere a sa dintr-un partid în altul erau vechi. În marie 2015, președintele PDL de atunci, Gigi Chiru, anunța că edilul din Ovidiu se va  înscrie în PDL. Scupra a negat diplomat, atunci. “Dacă opoziția își dorește un primar în funcție, un primar PSD, înseamnă că pentru mine este OK, în sensul că mă apreciază, înseamnă că îmi fac treaba bine, dar discuții pe subiectul acesta nu am avut. Eu personal nu mă cunosc cu domnul Chiru. Dar pe mine mă onorează, înseamnă că îmi fac treaba bine în oraș și că proiectele mele încep să fie vizibile“, a spus el. Între timp PDL și PNL au fuzizonat, dar liberalii (vechi și noi) nu au renunțat la dorința de a-l aduce pe Scupra în partid. Recent, la inaugurarea noului sediu PNL din Ovidiu, lângă președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, a stat chiar primarul PSD. Liderul liberalilor a anunțat atunci că îl susține pe Scupra pentru un nou mandat de primar, iar primarul a confirmat. „2016 va fi anul PNL şi vă promit că mă ţin de cuvânt până la capăt. George Scupra va candida la alegeri din partea PNL şi nici nu se pune în discuţie câştigarea Primăriei pentru că avem o echipă performantă la Ovidiu“, a spus Gheorghe Dragomir. Pentru acesta, victoria în Ovidiu este cu atât mai importantă cu cât recent acesta și-a mutat domiciliul în localitate. Fostul său contracandidat, Dumitru Bocai, este și el, acum, membru PNL.

Reacția PSD

Partidul Social Democrat a reacționat printr-o măsură categorică după declarațiile celor doi. Biroul Permanent Județean a luat act de declarațiile lui George Scupra, declarații făcute în data de 7 ianuarie 2016 la sediul unui alt partid politic“, au precizat liderii PSD, printr-un comunicat de presă. Întrunit în ședința ordinară, Biroul Permanent Județean a hotărât în unanimitate excluderea lui Scupra din Partidul Social Democrat.

Există un precedent

Nu este primul primar care trece la PNL în ultimii ani. Cel mai cunoscut caz este al edilului din Mangalia, Cristian Radu. Acesta a candidat ca independent în anul 2012. În turul al doilea, PSD, al cărui candidat inițial, Claudiu Tusac, s-a clasat pe locul al treilea, a început o campanie furibundă pentru Cristian Radu și împotriva candidatului PDL, Zanfir Iorguș. După un final demn de un foto-finish, ca în atletism, și după acuze de fraudare a alegerilor, Cristian Radu a câștigat alegerile. După multe luni de zvonuri infirmate, Radu s-a înscris, în decembrie 2014, în PNL. Ironia sorții face ca fostul său contracandidat, Claudiu Tusac, să fie acum membru PSD.

„O cu totul altă relație“

Noul președinte al PSD Constanța, Felix Stroe, susținea în octombrie anul trecut că PSD va avea “o cu totul altă relaţie cu celelalte partide din judeţ.“ Într-o declarație surprinzătoare, acesta a lăudat-o pe primărița din Mihail Kogălniceanu, liberala Ancuța Belu. „Faţă de primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Belu, am un respect deosebit şi va rămâne la PNL pentru că este un om cu principii şi conduită morală frumoasă“, a spus șeful PSD. Mai mult, atunci i-a atras atenția liderului PSD din Kogălniceanu că, dacă nu votează proiectele de hotărâri benefice pentru locuitori, chiar dacă sunt inițiate de PNL, va fi exclus din partid. 

ALEGERI

Plecase cu șansa a treia

Tânărul Ovidiu Scupra a câștigat în mod nesperat Primăria Ovidiu, în urmă cu patru ani. Acesta pornea în cursă cu a treia șansă, în spatele fostului primar Dumitru Bocai (PDL) și a candidatului PNL, Ciprian Hanganu. Cu o campanie în care a fost sprijinit de liderii de atunci ai PSD, Radu Mazăre și Nicușor Cons­tantinescu, Ovidiu Scupra a reușit să îi depășească pe cei doi.

 

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă