15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCanalul Dunăre-Marea Neagră ar putea trece la Administrația Portului Constanța

Canalul Dunăre-Marea Neagră ar putea trece la Administrația Portului Constanța

Taxa de canal va fi desființată, iar taxa pentru Canalul Sulina va fi suspendată pentru o perioadă de 5 ani.

Activitatea din navigație și exploatarea portuară de la Constanța și în cele trei porturi de pe Dunărea Maritimă, de la Tulcea, Brăila și Galați, va fi susținută prin mai multe măsuri menite să le crească eficiența, printre acestea fiind anularea taxei de canal pentru Canalul Dunăre-Marea Neagră, dar și suspendarea pentru o perioadă de cinci ani a taxei de canal plătite de armatori pentru Canalul Sulina.

Deputatul PNL Mircea Toader, vicepreședinte al Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților și președinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru Portul Constanța a declarat la Galați că la finalul anchetei derulate de comisie în Portul Constanța vor fi propuse mai multe inițiative legislative, printre care una, discutată deja de membrii comisiei de anchetă, este aceea de trecere a Canalului Dunăre-Marea Neagră la Administrația Portului Constanța.

În aceste condiții, canalul va deveni o „poartă“ de intrare sau de ieșire din Portul Constanța și nu s-ar mai justifica taxele de canal: „Vedem toate potlogăriile care s-au făcut acolo, pentru că te doare capul ce-i prin Portul Constanța și va trebui să schimbăm legislația. Probabil că va fi o propunere conform căreia Canalul să treacă în administrarea Portului Constanța și să nu se pună taxe. Taxa în Portul Constanța înseamnă taxa în port pentru că folosești acvatoriul, te duci în dană, încarci, descarci, restul e o «poartă». Poți să mai mărești puțin dacă vrei neapărat, mai pui doi lei pentru barje la avatoriu, dar Canalul trebuie să fie parte integrantă a Administrației Portului Constanța. Asta este propunerea comisiei, discutată deja“, a spus Mircea Toader, care a mai precizat că în programul de guvernare al PNL este prevăzută deja o restructurare a administrațiilor portuare: „Oricum, în programul nostru de guvernare asta va fi: rămâne o singură administrație portuară, se desființează autoritatea navală și rămân două inspectorate, unul maritim, celălalt fluvial“. Alte măsuri vor fi ca toți cei care vor avea funcții de conducere în administrațiile portuare să aibă experiență, directorul o vechime de zece ani iar ceilalți membri ai consiliilor de administrație o vechime de 5 ani.

Alte reguli vor fi ca 90% din profit să fie investițiile în men­tenanță și infrastructură portuară, iar cheltuielile de personal să fie în cuantum de 12%.

Suspendarea taxelor pe Canalul Sulina

În ceea ce privește Canalul Sulina există propunerea de suspendare a taxei de canal, venindu-se în avantajul armatorilor și administrațiilor porturilor dunărene care cer de 10-15 ani reducerea taxelor de canal pentru relansarea exploatării portuare la Dunărea Maritimă: „La Canalul Sulina este o propunere politică a noastră, ca cinci ani să suspendăm taxele pe canal. Deocamdată este o propunere. Sigur că este o decizie politică pe care o susțin și eu, dar care trebuie corelată cu alte chestiuni. În primul rând, porturile să fie pregătite să preia cheresteaua și să nu ai ce căuta cu camionul sau pe CFR de la Suveava până la Constanța. Dacă ai depășit Galațiul, dai taxă dublă. În modul acesta poți să atragi și cheresteaua. Dar și fluxurile de containere și restul de mărfuri. Asta e singura soluție“, a mai spus Toader.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă