10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCare va fi soarta Cazinoului din Constanța

Care va fi soarta Cazinoului din Constanța

Consilierii locali din Constanța au hotărât, ieri, să transfere administrarea Cazinoului în sarcina Companiei Naționale de Investiții, care să îl repare. „Acest transfer va avea loc provizoriu, până la reabilitarea Cazinoului, după care se va reîntoarce în administrarea Consiliului Local.

Am luat această decizie în urma unei discuţii cu vicepremierul Liviu Dragnea deoarece, dacă am fi reparat cu bani de la bugetul local, ne-ar fi sărit constănţenii în cap. Mai bine cu 10 milioane de euro, cât costă investiţia, aş putea construi blocuri sau alte lucruri pentru constănţeni. Aşa că dăm Cazinoul către Compania Naţională de Investiţii şi după ce va fi reparat el va reveni Consiliului”, a precizat primarul Radu Mazăre.

Acesta a spus că deocamdată nu ştie ce destinaţie va avea clădirea. ”Vom vedea pe parcurs, măcar să fie reabilitat, să nu se schimbe Guvernul, sau, chiar dacă se schimbă, cei care vin să fie de acord cu reabilitarea, care prevede costuri de 10 milioane euro pentru refacere şi alte câteva mii de euro pentru dotare”, a completat edilul.

La fel s-a întâmplat în 2011

Este pentru a doua oară când se încearcă reabilitarea clădirii cu ajutorul instituțiilor guvernamentale. Prima dată s-a întâmplat în 2011, când Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus atunci de Elena Udrea, prelua clădirea tot de la Consiliul Local. La începutul anului 2012 aceasta anunța că s-au alocat primii bani şi că în 2014 lucrările de reabilitare vor fi gata. După un an de la preluare, contractul a fost însă reziliat, fără ca măcar un centimetru pătrat din clădire să fie reabilitat.

Lungul șir de încercări eșuate

Autoritățile locale au încercat în mai multe rânduri să reabiliteze clădirea. În septembrie 2012, Mazăre spunea că doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde Cazinoul, iar după două luni a anunţat că intenţionează realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitatea acestui monument şi de folosirea sa pentru jocurile de noroc.

În februarie 2013, Mazăre a anunţat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene. În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, susţinea că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, iar valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ zece milioane de euro.

În februarie 2014, Radu Mazăre spunea că încearcă atragerea unor investitori străini pentru preluarea Cazinoului, după ce a mers în Elveţia pentru a discuta modalităţi de colaborare cu reprezentanţii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano. O lună mai târziu, Mazăre anunţa că nu va mai fi reabilitat cu fonduri europene Cazinoul în exerciţiul financiar 2007-2014, pentru că lucrările nu vor fi încheiate la timp şi banii ar trebui returnaţi.

Opoziția critică

Opoziția din Constanța consideră că reabilitarea cazinoului este subiect principal al unui meci de ping-pong electoral. „Cazinoul este simbolul Constanţei, bijuteria acestui oraş. Administraţia Mazăre nu a avut niciodată interes să-l reabiliteze. L-au închiriat, au promis că-l repară, l-au dat Guvernului, l-au luat înapoi, iar acum îl dau din nou Guvernului, prin Compania Naţională de Investiţii”, a declarat senatorul Gigi Chiru, președintele PDL Constanța. Acesta îi reaminteşte primarului Radu Mazăre că locuitorii Constanţei şi-au exprimat dorinţa, prin mii de semnături, ca simbolul orașului să fie reabilitat.

Consilierii locali din Constanța au votat ieri transferarea Cazinoului la Compania Naţională de Investiţii

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă