23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCât plăteşte primăria pentru statuia prinţului Rainier de Monaco

Cât plăteşte primăria pentru statuia prinţului Rainier de Monaco

Municipalitatea va cheltui aproape un milion de lei pentru o statuie din bronz dedicată prinţului Rainier al III-lea de Monaco, realizată de sculptorul Ionel Stoicescu.

“Soluţia propusă de artistul plastic este un ansamblu monumental compus din statuia din bronz, în mărime naturală a prinţului, şi şapte  componente reprezentând numere de circ montate pe o arenă.  Amplasamentul propus este zona  Circului Bucureşti”, au declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

De ce era necesară o astfel de investiţie într-un an de criză? Ne lămuresc tot edilii: “Proiectul unui monument de for public dedicat prinţului Rainier al III-lea de Monaco este urmarea iniţiativei întreprinse la nivel guvernamental, prin Hotărârea de Guvern nr. 649 din 22 iunie 2011, şi a celei de la nivel  municipal, prin Hotărrea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 152 din 27 iulie 2011”.

Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a alocat 700.000 de lei (fără TVA) pentru acest proiect, potrivit unui anunţ de atribuire postat recent pe site-ul e-licitatie.ro. Contractul a fost atribuit prin negociere, criteriul fiind preţul cel mai scăzut. Pentru atribuirea acestui contract a fost depusă o singură ofertă.

Cine a inspirat statuia

Prinţul Rainier al III-lea de Monaco (31 mai 1923 – 6 aprilie 2005) a condus timp de peste 55 de ani Principatul de Monaco, fapt considerat un record de longevitate printre monarhiile europene. El a fost fiul prinţesei Charlotte de Monaco şi tatăl prinţului Albert al II-lea de Monaco. În 1956, Rainier s-a căsătorit cu actriţa americană câştigătoare a unui premiu Oscar Grace Kelly.

Autorul statuii, Ionel Stoicescu, a mai realizat Monumentului Fondatorilor Uniunii Europene din Bucureşti şi alte lucrări.

Primăria mai are în proiect cinci sculpturi noi, dedicate lui Gheorghe Dinică, Mircea Eliade, Emil Cioran, Hortensia Papadat-Bengescu şi Avram Iancu care urmează să fie amplasate în Bucureşti, în urma unor concursuri de soluţii organizate de instituţie. Personalităţile cărora le vor fi dedicate aceste monumente au fost alese de Consiliul Ştiinţific Consultativ al Administraţiei Monumentelor.

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă