21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCâți oameni a salvat SMURD Constanţa

Câți oameni a salvat SMURD Constanţa

Echipajele de prim ajutor au salvat, în șase ani, aproximativ 47.000 de adulţi şi copii.

La 28 august 2008, în Dispeceratul Pompierilor se primea primul apel de urgenţă pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Constanţa. La acea dată, 5 medici tineri, susținuţi de medicul-şef coordonator, dr. Rodica Tudoran, porneau cu emoţie şi bucurie în această aventură, alături de asistente şi paramedici – toţi lipsiţi de experienţa muncii în prespital. Au trecut şase ani de la acel prim apel. O dată cu trecerea timpului şi SMURD-ul a crescut: s-a început cu trei, iar astăzi există nouă echipaje care sunt permanent pregătite să intervină. Zilnic, zeci de persoane sunt asistate medical de către echipajele SMURD Constanţa. Astăzi, inspectoratul constănţean are cu ce să se mândrească la aniversarea a şase ani de activitate a SMURD Constanţa: echipajele de prim ajutor au salvat aproximativ 47.000 adulţi şi copii. Din punct de vedere logistic, în 2014, parcul auto al unităţii a fost completat cu o autospecială pentru intervenţie la accidente colective şi calamităţi care deserveşte întreaga regiune de sud-est.

Salvare aeriană

Pentru a se da o şansă în plus la viaţă pacienţilor care necesită transport pe distanţe mari, în luna mai 2013, şi în judeţul Constanţa s-a înfiinţat un punct de salvare aeriană. Elicoperul SMURD este deservit de medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa şi este operat de piloţii Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I. Până la construirea unei baze aeriene corespunzătoare, elicopterul operează pe heliportul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, asigurând intervenţiile din judeţul Constanţa, Delta Dunării, Autostrada Soarelui, dar şi din judeţele aflate în regiunea sud-est. De la operaţionalizare, echipajul de salvare aeriană a îndeplinit 286 misiuni primare şi secundare.

Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă

De la sfârşitul anului 2013, pompierii care urmează stagiul de instruire paramedicală nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze în alt judeţ întrucât s-a operaţionalizat un centru specializat în acest sens în cadrul ISU Constanţa. Astfel, până în prezent, 124 de pompieri au absolvit cursurile de prim ajutor calificat în centrul constănţean şi alţi 31 au învăţat să acorde primul ajutor fără a avea la dispoziţie echipamente medicale, toţi instruiţi de cinci instructori-formatori.

De la emoție și teamă, la mândrie

„Acum şase ani, doar pronunţând acronimul SMURD simţeam emoţie şi chiar teama de necunoscut, iar astăzi ne mândrim cu fiecare pompier devenit paramedic şi cu fiecare nou echipaj operaţionalizat. Atunci priveam îndoielnic oamenii în roşu, iar astăzi îi recompensăm pentru rezultatele pe care le obţin, atât la intervenţii, cât şi în competiţia naţională pentru descarcerare şi prim ajutor medical. Ambulanţele roşii ce străbat în viteză întreg judeţul Constanţa realizează zeci de intervenţii zilnic, ajungând la un bilanţ remarcabil, ce impune respect oricui. Medici şi paramedici, ei merită toate laudele, fără a face risipă de cuvinte”, apreciază inspectorul-şef al ISU Constanţa, colonel ing. Viorel Jianu.

Întreaga echipă SMURD îi asigură pe constănțeni că, sub deviza „Cine salvează o viaţă salvează o lume”, ei vor continua să îşi facă datoria faţă de semeni, indiferent de riscurile la care se expun.

Mărturie. ”Am fost solicitați să ne resuscităm rudele”

„La început a fost un vis, apoi am primit prima solicitare, iar astăzi SMURD e parte din viaţa noastră! Anii au trecut, iar experinţa noastră s-a acumulat cu fiecare eveniment complex la care am răspuns. Am trăit momente grele când am fost solicitaţi să ne resuscităm rudele, prietenii, colegii sau când am pierdut pacienţi tineri de vârsta copiilor noştri. Nu a fost şi nu este uşor, dar dincolo de toate acestea avem satisfacţia de a fi salvat vieţi acolo, la locul evenimentului. Astăzi, cadrele SMURD Constanţa constituie o echipă care poate face faţă situaţiilor dificile”, a spus medicul coordonator SMURD Constanţa, dr. Rodica Tudoran.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă